"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eski AİHM yargıcı Rıza Türkmen: Halkın iradesi hiçe sayıldı

20 Ağustos 2019, Salı 17:29
Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıçlarından Rıza Türmen, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlarının görevlerinden alınma kararıyla, halkın iradesinin adeta hiçe sayıldığını bildirdi.

Türmen, görevden alınanların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) veya Anayasa Mahkemesi’ne gitmeleri halinde ise bu iki mahkemenin konuyu dar kapsamda değerlendirdiği için şanslarının fazla olmadığı görüşünü dile getirdi.

CHP'de bir dönem milletvekilliği yapan ve AİHM yargıçlığı öncesi büyükelçilik görevlerinde bulunan Türmen, yeni başkanların yerine hükümetin kayyum atamasını eleştirdi ve en azından geçmişte olduğu gibi belediye meclisi üyelerine yeni başkanı seçme şansı vermeleri gerektiğini vurguladı.

''AİHM, dar kapsamda değerlendiriyor"

“Görevden alınanların AİHM’e gitmeleri halinde ne tür bir yanıt alacağı?” yolundaki soru üzerine Türmen, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ek 1 nolu protokolünün 3. maddesinin serbest seçimlerin güvence altına alınmasını içerdiğini hatırlattı, ancak görevden alınmayla ilgili bu tür başvuruları Strasbourg mahkemesinin dar kapsamda değerlendirdiğini hatırlattı.

Türmen, AİHM’in bu maddeyle ilgili olarak “yasama yetkisi olanları kapsayacak” şekilde dar bir yoruma gittiğini ve yasama yetkileri olmadığı için belediye başkanlarının bu tür itirazlarını geri çevirdiğini hatırlattı.

AİHM’in geçmişte bu yönde gelen başvurulara incelemeye almadığını kaydeden Türmen, Anayasa Mahkemesi’nin de aynı yönde tavır sergilediğini söyledi.

Görevden alınanların önünde tek seçenek olarak ise idari mahkemeye gitmek olduğunu ifade eden Türmen, son görevden almalarla halkın seçimlerde ortaya koyduğu iradenin hiçe sayıldığını, hukukun ihlal edildiği görüşünü dile getirdi.

Euronews Türkçe

Okunma Sayısı: 2280
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı