"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eskisinden ne farkı var?

06 Şubat 2016, Cumartesi
Davutoğlu, Mardin’de ‘master plan’ olarak isimlendirilen ‘Terörle Mücadele Eylem Planı’nı açıkladı, Davutoğlu’nun saydığı 10 madde kapsamlı bir çözüm bekleyenler tarafından yeterli bulunmadı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mardin’de Artuklu Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Kardeş Buluşmaları’nda 10 ayaklı “Terörle Mücadele Eylem Planı”nı açıkladı. Davutoğlu, “STK, kanaat önderlerinden istişare meclisleri kurulacak. Herkesi muhatap alacağız, ama elinde silâh olanı muhatap almayacağız. Önce silâhları bırakacaklar” dedi. Davutoğlu’nun açıkladığı 10 madde terörün sonlandırılmasını, çatışmaların bitmesini bekleyenleri tatmin etmedi. 10 maddeyi değerlendiren uzmanlar, “Devlet kiminle çatışıyorsa onu muhatap almak zorunda” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca açıklanan maddelerin yeni bir şey içermediğini belirten uzmanlar, 10 maddeyi Çözüm Süreci öncesinde dile getirilen söylemlerin bir benzeri olarak nitelendirdi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ayrıntılarını verdiği 10 madde şunlar: 

1- Psikolojik unsur: Millet ile devlet arasındaki farklar kalkacak, birleştirici anlayışı yerleştireceğiz. İnsan odaklı devlet anlayışını yerleştireceğiz. Meşrû güç kullanma yetkisi sadece halktan yetki alanlardadır. 

2- Kamu düzeni inşası: Kamu düzenini kim tehdit ederse, ister DAEŞ örneği gibi, ister PKK gibi, ister DHKP-C olsun terör yapmak isteyen kim olursa olsun durdurulacak ve engellenecek. Burada kesinlikle teröristle, halk ayrılacak.

3- Kapsamlı demokratik reform süreci: Türkiye’nin bütün vesayet odaklarını değiştirelim. HDP’ye demiştik, “gelin kaçak çay içip gidersiniz” dediler. Ne istiyorsanız Ankara’da konuşacak zemin var. Cizre’de çukur, barikatların dibinde bir şey iddia edemezsiniz, gösteremezsiniz. Yeni bir anayasa ile yeni bir dönem.

4- Sosyal seferberlik: Terör saldırıları nedeniyle oluşan bütün yaraları saracağız. Her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bütün kardeşlerimize düzenli kira yardımı yapılacak. Öğrencilerimizi en iyi şartlarda eğitim yaptıracağız. Telafi eğitimi vereceğiz. Okullarımızı imar edeceğiz. Hastanelerimizi en şekle getireceğiz.

5- Ekonomik destek: Bütün vatandaşlarımızın terörden kayıplarını telafi edeceğiz. İşadamlarımızla tüm ihtiyaçları dinledim. Bana iletilen her talep yerine getirilecektir. Prim borçları ertelenecek. Esnaf ve sanatkarların kredi ödemeleri, çiftçilerimizin kredi ödemeleri ertelenecek. Kredi sağlanacak. İstihdam artışını sağlayacak hamle başlatılacak. 

6- Mekânın ihyası: Diyarbakır’ın tarihi dokusu gibi, bütün tarihi şehirlerimiz yeni bir yasal çerçeve ile şehir ihyası çabası içinde olacağız. Diyarbakır’a, Sur’a böyle bakıyoruz. Sur’u öyle bir inşa edeceğiz ki insanlık ihya olacak.

7- İletişim sistemi: Etkin bir iletişim birimi oluşturulacak. Olan bitenle ilgili bilgiler aktarılacak.

8- Yasal ve idarî düzenlemeler: Büyükşehir yasası istismar edildi. Edinilen tecrübelerle yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek ancak istismar edilmesine izin verilmeyecek. Yatırım yapmak yerine teröre desteğe izin verilmeyecek. Terörü teşvik eden kim olursa olsun kamu hizmetini aksatılmasına izin verilmeyecek. Özel tedbirlerle idari tedbirleri alacağız. Türkiye’yi silâhtan arındıracağız.

9- İstişare meclisleri: Yeni bir birlikte ve kardeşlik dönemini başlatacağız. Muhatap milletin ta kendisidir. STK, kanaat önderlerinden istişare meclisleri kurulacak. Herkesi muhatap alacağız ama elinde silah olanı muhatap almayacağız. Zulmedenleri muhatap almayacağız.

10- Komşu ülkelerle ortak ruh: Sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu’da kardeşlik sürecinin başlaması için birleştirici ruh hareketi başlatacağız. Türkiye’nin, Mezopotamya, Balkanların birliğini, kardeşliğini tesis edeceğiz.

Okunma Sayısı: 1512
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı