"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Onlarda kömür üretimi fazla, bizde işçi ölümleri!

01 Mayıs 2015, Cuma 09:57
Doç. Dr. Selçuk R. Şirin, twitter'da paylaştığı bir araştırmasında, Türkiye'deki kömür madenlerindeki ölüm oranlarının Çin ve Amerika'dan çok daha yüksek olduğunu hatırlattı.

Şirin, Çin'in maden kazaları sonrası sorumluları ortaya çıkarmasına bağlıyor. Şirin'in yazısının bir bölümü şöyle:

Dünyada en fazla kömür üreten iki ülke Çin ve ABD. Çin, Dünya Çalışma Örgütü tarafından sürekli kınanan bir ülke. Yakın bir zamana kadar sicili bizden daha bozuk, gelir seviyesi de bizden daha düşük. ABD’deyi ise biliyorsunuz. Türkiye, Çin ve ABD’yi karşılaştırmak için 1 milyon ton taşkömürü üretimi başına meydana gelen kazaları baz aldım. Yani son 12 yılda aynı miktar kömürü üretirken bizde ne kadar işçi hayatını kaybediyor, onlarda ne kadar işçi hayatını kaybediyor, buna baktım.

Dünyaya bedel değiliz! 2011 verilerini baz alınca şöyle bir manzara ortaya çıkıyor. 1 milyon ton kömür üretmek için ölen her bir Çinli madenciye karşılık bizde 20’nin üzerinde madenci hayatını kaybetmiş o sene. Amerikalılarla kıyaslama ise epey can sıkıcı; zira aynı ton madeni üretmek için ölen her bir Amerikan madencisine karşılık bizde tam 527 madenci hayatını kaybetmiş. Berbat bir hesap! (...)

Çin dünyanın en büyük kömür üreticisi. Madenci ölümleri bizdekinden çok daha olağan orada. Yani onlar da uzunca bir süre işin ‘fıtratından’ kabul etmiş madende ölmeyi. En büyük 10 madenci kazasından ikisi orada. Kazalar da ölümler de Komünist Parti tarafından üstü kapatılarak, yok sayılarak, kimseye ciddi bir ceza verilmeyerek geçiştirilmiş. Ancak 2005 yılındaki bir kazadan sonra bu manzarayı değiştirmiş. O yıl Çin’in son yıllarda yaşadığı en büyük madenci kazalarından birinde 214 madenci hayatını kaybediyor. Sunjiawan kazası sonrası olanlar Çin Mucizesi’ni anlamak bakımından ders niteliğinde.

Çinliler 2005 kazasına günlerce tepki gösteriyor. Çin Başbakanı Wen Jiabao da bu tepkiler karşısında sessiz kalamıyor ve duruma el koyuyor. Kendi başkanlığında bir olağanüstü soruşturma komisyonu kuruyor. Komisyon 3 aylık bir sürede çalışmasını tamamlıyor. Sonuç: Komünist Parti ile bağlantısı ne olursa olsun tüm sorumlular cezasını çekecek! Toplam 31 üst düzey yönetici, bir kısmı ağır hapis cezası olmak üzere, çeşitli idari cezalara çarptırılıyorlar. Ceza alanlar arasında Komünist Parti’ye bağlı Eyalet Valisi dahil üst düzey yetkililerin olması bir ilk. Daha da öteye gidiyor, Başbakan Jiabo’nun talimatı ve gözetiminde Sunjiawan bölgesinin tüm idari ve mülki amirleri bu kazada kendi kusurlarını ortaya koyan bir özeleştiri raporunu halka açık bir forumda sunuyorlar.

Çin madenlerinin ‘fıtratı’ kazalarda sorumluların ağır cezalar almasıyla değişti.

Çin gibi hukukun henüz yerleşmediği, parti devletinin her şeye egemen olduğu bir ülke madenlerindeki ölümleri onlarca kat azaltıyorsa bizim de bunu başarmamız gayet mümkündür. Yeter ki gerçekten isteyelim.

(https://twitter.com/SelcukRSirin)

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1799
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı