"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ortaylı konuştu, Altaylı şaşırdı: 'Said Nursi, 31 Mart'a karşı çıktı'

27 Nisan 2018, Cuma 00:04
Gazeteci Fatih Altaylı, programına katılan tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Said NursÎ’nin 31 Mart’a karşı olduğunu belirten sözlerine şaşırarak, “Said-i NursÎ gerici isyana karşı çıkıyor öyle mi?” diye sordu. Ortaylı ise, “Evet, karşı çıkıyor” yanıtını verdi.

Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, gazeteci Fatih Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu televizyon programında konuştu. Haber Türk’te yayınlanan Teke Tek programında Halep-Antakya İlişkisi, Sultan II. Abdülhamid, Birinci Meclis, İttihat ve Terakki, Hareket Ordusu ve Çanakkale Zaferi konuları konuşuldu. Hareket Ordusunun konuşulduğu bölümde Ortaylı, bu ordunun düzenli bir ordu tarafından durdurabileceği halde bu emri Padişahın vermediğini ve Harekât Ordusunun başına neden Mahmud Şevki Paşanın getirildiğini bilmediğini söyledi. Ayaklanan kesimin çavuş olduklarını ve subay yani mektepli öldürdüklerini kaydetti. Bu esnada Said Nursîden bahseden Ortaylı “Meselâ o devirde Said-i Nursî karşı bunlara. Çünkü ‘Modern Ordu böyle fenni askeriyeye dayanır onu da mektepliler bilir, siz olmazsınız’ diyor” dedi. Bunun üzerine şaşıran Fatih Altaylı “Said-i Nursî gerici isyana karşı çıkıyor öyle mi?” deyince Ortaylı “Evet, karşı çıkıyor” dedi.

‘Onun için başka şey önemli’

Altaylının “Enteresan” cevabı üzerine Ortaylı, konu ile ilgili şunları söyledi: “Karşı, çünkü onun için Derviş Vahdeti gibi Britanya Parlamentarizmi değil başka bir şey önemli. O diyor ki ‘Modern orduyu bu şekilde bitiren adamlarla işimiz olmaz’ diyor. Çok enteresandır bu” Altaylı, Said Nursi’nin o zaman İstanbul’da çok etkisi var mı? sorusuna Ortaylı “Onu bilemiyorum, ama zannetmiyorum. Ama yani böyle bir tavrı var. Kendine göre adamları var tabi. İstanbul’da o da bir şeyler toplamış. Bunlar ilginç şeyler” dedi.

HABER: MURAT ERCAN

***

Konuyla benzer içerikleri okumak için tıklayınız:

Bediüzzaman, 31 Mart’ta askerleri isyandan vazgeçirdi

Said Nursî’nin gözüyle 31 Mart (2)

Bediüzzaman, 'şahsiyeti' ile 'siyasetini' ayırdığı Sultan Abdülhamid'i nasıl tenkit ediyor?

Okunma Sayısı: 37989
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdurrahman KOÇAK

    27.4.2018 15:29:04

    Her şey ortada amma velakin entellektüellerimiz zahmet edip araştırsalar yargısız infaz yapmadan...Fakat zaman en iyi müfessirdir ve gerçekler en kısa zamanda ortaya çıkacaktır...Güneş balçıkla sıvanmaz.Birde sunni teşekkül ettirilen STK ları ve Siyasal İslamcılar engel olup geciktirmezse...

  • halil

    27.4.2018 09:19:44

    "Tecahü'l Arif"

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı