"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Polisin GBT sorgulamalarıyla ilgili önemli değişiklik

13 Ocak 2015, Salı 13:18
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), kişisel bilgilerin Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemin (UYAP)'de saklanması ile ilgili önemli bir karara imza attı.

Yargılandığı davadan berat eden bir vatandaşın müracatı üzerine söz konusu dava ile ilgili bilgilerin UYAP'ta başka birimler tarafından 'görülmeyecek' şekilde yer almasının doğru olacağını bildirdi. Adalet Bakanlığı da tavsiye kararına uydu. 

Konuyla ilgili şikayeti FD isimli vatandaş yaptı. 2009 yılında elektrik hırsızlığı suçundan açılan kamu davasından yargılanarak beraat ettiğini, ancak kesinleşen karara rağmen UYAP veri tabanında kayıtlı kişisel verilerinin kolluk birimleri tarafından yapılan GBT sorgulamaları sırasında görülmeye devam ettiğini aktardı. Bu durumdan duyduğu rahatsızlığı belirterek, BİMER ve Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’na başvurdu. Ama başvuruları olumsuz sonuçlanınca konuyu Ombudsman'a taşıdı. 

Şikâyeti inceleyen KDK, Adalet Bakanlığı’ndan konu hakkında bilgi istedi. Bakanlık, İçişleri Bakanlığı ile bilgi paylaşım ve kullanımına ilişkin esasların düzenlendiği protokol gereğince UYAP ortamında tutulan içerikte yer alan kişisel bilgilerin elektronik ortamda kolluk birimleriyle paylaşıldığı bilgisini verdi. Ayrıca hizmetin hızlı ve tam olarak görülmesi bakımından bu bilgi paylaşımının önemli olduğunu vurguladı. Buna karşılık 'görevi haricinde' sistemde sorgulama yapan kolluk görevlilerinin ise hukuki anlamda sorumlu olacağının altı çizildi. 

"HERKES KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASINI İSTEME HAKKINA SAHİPTİR"

Baş Ombudsman M. Nihat Ömeroğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada incelemeler sonucu, kişisel verilerin korunması hakkına yönelik ihlallerin çoğunlukla idareden kaynaklanan hukuka aykırı eylem ve işlemler sebebiyle ortaya çıktığını kaydetti. Ömeroğlu, şikâyetçinin yargılandığı tarihte kaçak elektrik kullanma suçunun nitelikli hırsızlık maddesi kapsamında olduğunu ancak 2012 yılında ilgili yasal düzenleme kaldırılarak bu tarihten sonraki kaçak elektrik kullanmanın 'karşılıksız yararlanma' suçuna dönüştürüldüğünü belirtti. Herkesin kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahip olduğuna dikkat çeken Ömeroğlu, kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilmesini, bu verilere erişmesini, bunların düzeltilmesini, silinmesini ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de talep edebileceğini bildirdi. Şikâyetçinin mağduriyetinin giderilmesi için UYAP veri tabanında kayıtlı kişisel bilgilerin 'görülmeyecek' şekilde tedbirlerin alınması yönünde Adalet Bakanlığı’na tavsiyede bulundu. 

VATANDAŞIN MAĞDURİYETİ SONLANDIRILDI

Adalet Bakanlığı da tavsiye kararının ardından KDK’ya gönderdiği yazıda, UYAP veri tabanında kayıtlı karar bilgileri ile beraat kararı dosya kapak bilgilerinin emniyet birimleriyle paylaşılması uygulamasına son verildiğini aktardı. Ayrıca idari ve teknik tedbirlerin alındığı şikâyet konusu olaya ilişkin çözümün sağlandığı, bundan sonra da benzer sorunların yaşanmayacağı bilgisini verdi. 

Okunma Sayısı: 6515
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı