"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

SGK, neden denetiminden çıkarıldı?

07 Ağustos 2018, Salı
CHP’li Ömer Fethi Gürer, SGK’nın, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Sayıştay denetiminin dışına çıkarılmasını tepki göstererek, “Türkiye’nin en büyük bütçesine sahip olan kurumunun, denetim dışı bırakılmasındaki amaç nedir?” diye sordu.

Ülkede sorunların derinleşip ağırlaştığını ve Cumhurbaşkanı KHK leri ile yeni bir sürecin başladığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ne yazık ki tartışılması gereken konular değil de suni gündemlerle olan biten halktan saklanıyor” dedi. 15 Temmuz 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), ‘Sayıştay denetimine tabi’ olan bölümünün, ilgili mevzuattan çıkarıldığını bildiren Gürer,  kurumun kaynaklarının kullanımında keyfiliğe yol açacak bir düzenleme yapıldığını söyledi.  Gürer, bu kadar önemli ve milyonları ilgilendiren düzenlemelerin “ben yaptım oldu” mantığı ile uygulamaya konulduğunu dile getirdi. 

Raporların kamuoyu ile paylaşılması engellenecek 

Gürer, “Anayasa’mızın 104. Maddesi açıktır; kanunla düzenlenmiş bir konuda cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlamak olası değildir. Tek adam rejiminin ülkemizi getirebileceği noktayı görmek açısından çok önemli olan bu uygulama kapsamında, öncelikli olarak KHK ile SGK Kanununun önemli maddeleri yürürlükten kaldırıldı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurumun kuruluş ve işleyişine ilişkin düzenlemeler yeniden belirlendi. SGK, Sayıştay denetiminden çıkarılıp, oluşturulan raporların da kamuoyu ile paylaşılmasının önüne geçilmek isteniyor” iddiasında bulundu.

Keyfiliğe yol açar 

Türkiye’nin en büyük kurumlarından biri olan, 12 milyonun üzerindeki emekli, dul ve yetime maaş ödeyen, Genel Sağlık Sigortası kapsamında, emekliler, bunların aile bireyleri, kamu çalışanları, işçiler, serbest meslek sahipleri ve aile bireylerini kapsayan milyonlarca insanın sağlık hizmeti almasını sağlayan kurumun yargı denetiminin dışına çıkarılmak istenmesinin anlaşılır bir durum olmadığını söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Bu düzenleme, Kurumun kaynaklarının kullanımında keyfiliğe yol açacaktır. SGK’nın Sayıştay denetiminin dışına çıkarılması zorunluluğunun kaldırılması gerekmektedir” diye konuştu. 

Türkiye’nin en büyük bütçesine sahip kurum

Sayıştay’ın “kamunun gelir, gider ve mallarıyla ilgili hesapların kanunlara uygun olup olmadığını denetlemek” gibi çok önemli bir görevinin bulunduğunu vurgulayan Gürer, “Ancak, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle SGK, bu denetimin dışına bırakılmak isteniyor. Türkiye’nin en büyük bütçesine sahip olan kurumunun, denetim dışı bırakılmasındaki amaç nedir?” diye sordu.

Haber: Fatih Karagöz

Okunma Sayısı: 2563
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ferhat

    7.8.2018 02:42:05

    Battığı açığa çıkmış olmasın diye olabilir mi acaba?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı