"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Suriye’yle ilişkilerde hatalar yapıldı

07 Mart 2019, Perşembe 17:38
AKP’nin ilk dışişleri bakanı Yaşar Yakış, Türkiye’nin Suriye krizi sürecince izlediği politikalarda bir dizi hata yaptığını belirterek, “Türkiye silahların ve cihatçıların Suriye’ye geçiş yaptığı transit bir ülkeye dönüştü” dedi.

Sputnik International’da yer alan haberde eski bakan, önemli hatanın ‘tüm yumurtaları aynı sepete koymak’ olduğunu, ikinci hatanın da Suriye ile diplomatik bağlara ve iletişim kanallarına zarar vermek olduğunu söyledi. Yakış şöyle konuştu: “Türkiye Suriye krizi sırasında izlediği politikalarda bir dizi hata yaptı. Bu hatalardan biri diplomaside kaçınmanız gereken bir şeydi: Tüm yumurtaları aynı sepete koymak. Türkiye bu kurala uymadı ve politikalarını Suriye Devlet Başkanı Başar Esad’ın görevinden yakında ayrılacağı varsayımı üzerine inşa etti. Fakat bu varsayım yanlış çıktı ve şimdi Türkiye bunun sonuçlarının bedelini ödemek zorunda kalıyor. İkinci hata ise Suriye ile diplomatik bağlara ve iletişim kanallarına zarar vermekti.”

Türkiye, ‘ofsayta düştü’

Eski bakan, Türkiye tarafından kabul edilmeyen, fakat hem uluslar arası medyada hem de Türk medyasında birçok kez gündeme gelen ‘Türkiye’nin Suriye’deki silâhlı muhaliflerin eğitimindeki rolü ve bu gruplara verdiği silah desteği’ iddialarına ilişkin şunları söyledi; “Batılı güçler Suriye’ye gönderdikleri silâhların radikal grupların eline geçtiğini görünce silâh ihracını durdurdu. Ama Türkiye ağırdan aldı ve sonucunda, bir futbol terminolojisi kullanacak olursak, ‘ofsayta düştü’. Silâhların ve cihatçıların Suriye’ye geçiş yaptığı transit bir ülkeye dönüştü.” 2011 yılında Suriye’de hükümet karşıtı gösteriler başladıktan kısa süre sonra dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan, Esad’a istifa çağrısı yapmıştı. Gösteri ve çatışmaların ardından Suriye yıllarca sürecek bir sivil savaşa sürüklendi. Bu savaş boyunca Türkiye açık bir şekilde Esad hükümetine karşı mücadele eden isyancı grupları destekledi. Bunun sonucunda ise Ankara ile Şam arasında bir zamanlar dostane olan ilişkiler Esad’ın görevde kalmayı başarmasıyla kötüleşti.

Etiketler: yaşar yakış
Okunma Sayısı: 1622
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı