"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TSK personelinin lisansüstü eğitim öğretimine yeni düzenleme

27 Mart 2016, Pazar 11:02
Millî Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler yürürlüğe konuldu.

Kapsamı genişletilen yönetmelikle bundan böyle subayların yanısıra astsubaylar da kendi nam ve hesabına yurt içi veya yurt dışı üniversitelerde yüksek lisans eğitimi yapabilecek.

Hükümleri, Milli Savunma ve İçişleri bakanlıklarınca uygulanan 2008 tarihli ve 26989 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ilgili yönetmeliğin birinci maddesi, “Bu Yönetmeliğin amacı; Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görevli, subayların kuvvet nam ve hesabına/kendi nam ve hesabına yurt içi veya yurt dışı üniversitelerde yapacakları lisansüstü eğitime, astsubayların kendi nam ve hesabına yurt içi veya yurt dışı üniversitelerde yapacakları yüksek lisans eğitimine, öğrenim kıdemi verilme esaslarını ve lisansüstü eğitime ilişkin diğer esasları düzenlemektir.” olarak düzenlendi.

Aynı yönetmeliğin 5. maddesine, birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklendi ve diğer fıkra buna göre teselsül ettirildi;

“Bilimsel hazırlık ve yabancı dil hazırlık süresi hariç olmak üzere; kuvvet nam ve hesabına yüksek lisans eğitimi en fazla altı yarıyıl olmak üzere üç yılda, doktora eğitimi en fazla on iki yarıyıl olmak üzere altı yılda, doktora eğitimine lisans derecesi ile kabul edilenler için ise en fazla on sekiz yarıyıl olmak üzere dokuz yılda tamamlanır. Belirtilen azamî sürelerin ne kadarının nasıl kullanılacağı hususu kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından çıkarılacak yönergelerle düzenlenir. Tahsis edilen süreler içerisinde eğitimini tamamlayamayan personele 926 sayılı Kanunun 36. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükümleri uygulanır.”

Yönetmeliğin 8. maddesinin birinci fıkrasının (a), (e) ve (f) bentleri ise şöyle değiştirildi:

“a) Subay olmak.”

“e) Yurt içinde ve yurt dışında başvurduğu program ile ilgili senato/enstitülerin kurullarınca belirlenen başvuru koşullarına sahip olmak. 

f) Cezaları ertelenmiş, seçenek yaptırımlardan birisine çevrilmiş, haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş, genel veya özel af kanunları kapsamına girmiş, hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adlî sicilden çıkarılmış olunsa bile;

1) Millete ve devlete karşı suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, cürüm tasnii, ırza geçmek, sarkıntılık, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, fuhşiyata tahrik, gayri tabii mukarenet, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar ile kaçakçılık, resmî ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma suçlarından birisinden mahkûm olmamak.

2) Firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat, isyan suçları ile 22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanunu'nun 148'inci maddesinde belirtilen suçlardan mahkûm olmamak.

3) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, yukarıdaki bentlerde belirtilen suçların dışındaki suçlardan, toplam olarak 21 gün ve daha fazla hapis, oda hapsi veya hizmet yerini terk etmeme cezası ile mahkûm veya cezalandırılmış olmamak.”

KABUL EDİLMESİ DURUMUNDA…

TSK Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği 9. maddesinin birinci fıkrası “Kendi nam ve hesabına yurt dışında veya yurt içinde lisansüstü eğitime iştirak edecek subay ve astsubaylar eğitime kabul edilmesinden itibaren iki ay içinde ilgili kuvvet komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı'na, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin lisansüstü eğitim durumunun takip edilebilmesi amacıyla bilgi verir.” diye düzenlendi.

TEZLİ VE TEZSİZ EĞİTİM

Aynı yönetmeliğin 10. maddesinin üçüncü fıkrası “Tezli yüksek lisans eğitimlerine ilave 10 puan verilir. Nitelik puanlarının eşit olması durumunda öncelikle sicil notu ortalaması, eşitliğin bozulmaması durumunda sırasıyla akademik başarı, fiilî hizmet süresi ve rütbe dikkate alınır. Lisansla birleştirilmiş tezsiz yüksek lisans programından mezun olan personelin nitelik puanı hesaplamasında; 10'uncu maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bendi yerine, lisansla birleştirilmiş tezsiz yüksek lisans eğitimi bitiriş notu yüzde elli oranında dikkate alınarak belirlenir.” şeklinde değiştirildi.

Okunma Sayısı: 2198
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı