"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Mağrur olma padişahım”

Halil ELİTOK
22 Mayıs 2023, Pazartesi
Meydana gelen deprem münasebetiyle gördük ki, algı operasyonu etkili oldu. Aldatma ve iftira operasyonlarıyla karşı tarafı karalama siyaseti etkili oluyor maalesef.

Yanlış anlaşılan bir konu var. Hz. Peygamber (a.s.)’in şu hadis-i şerifi: “Harb hileden ibarettir.”[1]

Müslüman bir kimsenin karşısındakini aldatma, meşru olmayan yollarla operasyon düzenlemesi değildir. Hadis şöyle yorumlanmalıdır: “Harbin, hile oluşu, karşıdakine zulmetmeyi, âdil olmayan tavır ve davranışlar sergilemeyi gerektirmediği gibi bunu meşru da kılmaz.” Bu hadis-i şerif savaşla ilgili durumlarda geçerli olur. Halbuki bazılarının anladığı gibi sulh durumlarında geçerli olmaz.     

Ülkemizde insanların büyük bölümü, nasıl bir hayat arzuladıklarına dair yeteri kadar fikir sahibi değiller. Özellikle kamusal alandaki “biat kültürü” toplumsal yenilenmenin ve iyileşmenin önündeki büyük engellerden biri. Bu olgu ile yüzleşmek ve belki de sorumluluk almak zorundayız.

Günümüzdeki biat uygulaması farklılık arzeder. Asr-ı saadette, Medineli müslümanlar Resul (a.s.)’a Akabe’de biat etmişlerdi.

Hudeybiye’de sahabilerin, “Ölmek var, dönmek yok” şeklindeki Biat-i Rıdvan’ı, Kur’an-ı Kerim’de övülür. Bu hatıranın devamı olarak Hazret-i Ebu Bekr halife seçilirken, Hazret-i Ömer ondan elini açmasını istemiş ve tutarak biat etmişti. 

Osmanlı döneminde tahta çıkışın tescillendiği biat merasiminde, saray çavuşları hep bir ağızdan “Padişahım çok yaşa! Mağrur olma padişahım senden büyük Allah var!” diye alkış tutarlar. Burada nasihat da var.   

Başlangıçta daha çok dinsel bir tema taşıyan biat, sonraları siyasal bir nitelik kazandı ve İslam devletinde yönetenle yönetilen arasında, yazılı olmayan ama üstü kapalı yapıldığı kabul edilen bir bağlılık sözleşmesi anlamı taşımaya başladı. Osmanlı İmparatorluğu’nda Yavuz Sultan Selim’in halifeliği üstlenmesinden sonra “Allah’ın yeryüzündeki gölgesi konumuna geçen” padişaha biat esastı.

Biat kültürü liderin, şefin veya herhangi bir otoritenin emrinin ve faaliyetlerinin sorgulanmadığı sosyal iklimi tanımlamaktadır.

Kaynak: [1]Buhârî, Cihâd 157, Menâkıb 25, İstitâbe 6; Müslim, Cihâd 17, 18. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Cihâd 92, Sünnet 28; Tirmizî, Cihâd 5; İbni Mâce, Cihâd 28

Okunma Sayısı: 2372
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Oğuz Yiğiter

    22.5.2023 08:32:12

    Mızrakların ucuna Kur'an sayfalarını takarak ehl-i iman kardeşini imha etme metodu maalesef günümüzde de bütün yakıcılığıyla vicdanları dağlamaya devam ediyor. Sahanın otoritesi ve ihtisas alanınızla ilgili bu dehşetli hale dikkat çeken kıymetli tahlilleriniz için; Tebrikler, dualar Elitok Hocam...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı