"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Fukara üzerinde hafifleşmek

Hasan KOÇ
06 Mayıs 2023, Cumartesi
Devlet ve vergi iki ayrılmaz kelime.

Devlet varsa vergi, vergi varsa devlet var. Aslında vergi kötü bir şey değil. Ancak bazı sebeplerden dolayı bize iyi şeyler hatırlatmayan bir kelime hâline geldi. Çünkü gelir adaletsizliği içerisinde bir de alınan vergilerin adaletsiz oluşu, tahsil edilen vergilerin halka hizmet olarak dönmemesi, halkı ezecek derece vergilerin konulması gibi sebeplerden dolayı vergi kelimesi bize iyi şeyler hissettirmiyor. Bu hususla ilgili Münazarat eserinde bir sual ve cevap var. “Sual: ‘Adalettir’ diyorsun. Neden tekâlif-i devlet(yüklenen vergiler), fukarâ üstünde hafifleşmedi? Cevap: Bir fark vardır. Eskide vâridât zâyi olur giderdi, şimdi millet rakîbdir (gözetleyen). Demek, evvel suya ve şûristana (çorak yer) atılır idi, şimdi tarlaya atılıyor veya atılacaktır. İşte, bir nev’i hafiflik...” 

Fukara üstünde ağırlaşan vergiler halkın itiraz ve şekvasına her zaman sebep olmuştur. Bundan daha kötüsü halkın, verdiği verginin nereye gittiğini ve nasıl harcandığını bilememesidir. Toplanan vergi israf ve şatafata harcanır, rüşvet olarak bol keseden dağıtılırsa elbette elde bir şey kalmayacaktır. 

Bediüzzaman Said Nursi, meşrutiyet döneminde milletin gözetleyen, takip eden ve hesap soran konumda olacağını, milletin takibi sayesine vergilerin doğru kullanılacağını, kaynakların heba edilmeyeceğini, verilen vergilerin tarlaya atılan tohumun mahsul olarak dönmesi gibi halka geri döneceğini vurgulamaktadır. Tabi bu durum demokratik yönetimlerde geçerlidir. Yani istibdat yönetimleri ile demokrasi yönetimlerinin vergi toplama ve vergiyi kullanma şekilleri de birbirinden farklıdır. Birinde ağır vergiler ve israf, diğerine ise adaletli vergiler ve doğru kaynak kullanımı vardır. Bediüzzaman Said Nursi iki yönetim arasındaki bu dikkat çekici farkı yüzyıl önceden bize haber vermiştir.

Okunma Sayısı: 1485
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı