"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kime duâ edilir, etmeli?

M. Fahri UTKAN
20 Nisan 2021, Salı 01:37
RİSALE-İ NUR’DA DUÂ - Hazırlayan: Fahri Utkan

Her dertli, her muhtaç insan bilir ki, kendi “duâsını işiten ve dinleyen Semi ve Mucib perde arkasında var.” 1 Bu şuurla Semi (bütün duâları ve yakarışları işiten, duyan Cenab-ı Hak) ve Mucib (her duâya mutlaka cevap veren Cenab-ı Hak) olan Allah’a yönelir, O’na duâ eder.

Yine, (Resul-i Ekrem Efendimiz (asm)) “öyle Semî, Kerîm bir Kadîr’den, öyle Basîr, Rahîm bir Alîm’den hâcetini istiyor ki, bilmüşâhede en hafî bir zîhayatın en hafî bir hâcetini, bir niyazını görür, işitir, kabul eder, merhamet eder. Çünkü istediğini-velev lisân-ı hal ile olsun-verir ve öyle bir sûret-i Hakîmâne, Basîrâne, Rahîmânede verir ki, şüphe bırakmaz, bu terbiye ve tedbîr, öyle bir Semî ve Basîr ve öyle bir Kerîm ve Rahîm’e hastır.” 2 Yani ellerimiz o elleri verene kalkmalı ve niyaz etmeli olduğunu anlıyoruz.

Bu tür duâlarla “Elbette o zat-ı Muhammed-i Arabî Aleyhissalâtü Vesselâm, duâ neticesi olarak öyle bir makam ve mertebededir ki, bütün ukul (akıllılar) toplansa, bir akıl olsalar, o makamın hakikatini tamamıyla ihata edemezler. “ 3 yani bundan kendimize pay çıkararak, her duâmızda manevî derecemizin artacağını Cenab-ı Hak’tan umabiliriz.

“İnsanın vazife-i fıtriyesi taallümle tekemmüldür, duâ ile ubûdiyettir. Yani, “Kimin merhametiyle böyle hakîmâne idare olunuyorum? Kimin keremiyle böyle müşfikàne terbiye olunuyorum? Nasıl birisinin lûtuflarıyla böyle nâzeninâne besleniyorum ve idare ediliyorum?” bilmektir. Ve binden ancak birisine eli yetişemediği hâcâtına dâir, Kàdiü’l-Hâcâta lisân-ı acz ve fakr ile yalvarmaktır ve istemek ve duâ etmektir. Yani, aczin ve fakrın cenahlarıyla makam-ı âlâ-i ubûdiyete uçmaktır.” 4

Dipnotlar:

1- Asa-yı Musa. 29.

2- Sözler. 218.

3- Mektubat. 290.

4- Sözler. 286.

Okunma Sayısı: 1459
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı