"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hasankeyfli Ahmet Saruhan vefat etti

Misbah ERATİLLA
09 Ağustos 2023, Çarşamba
Ahmet Saruhan Hoca, Isparta’da askerken; talebeliği sırasında ders aldığı medrese seydasından bir mektup alır.

Mektubunda büyük âlim Bediüzzaman Hazretleri’nin Isparta’da olduğunu en kısa zamanda onu ziyaret ederek selâmını söylemesini ve bazı sorularını sormasını yazar.

Bir yıla yakın Isparta’da asker olan Ahmet Saruhan seydasının mektubundaki yazılanı emir telâkki ederek 1955 yılının bir bahar günü Bediüzzaman Hazretleri’nin evini ararken sokağa gelir. Asker olan Ahmet’in Sokak aralarında dolaşmasının yasak olduğu jandarmalar tarafından görülmesi halinde yakalanabilir endişesiyle sürekli etrafına bakarak korkuyla kapıyı çalar. Ahmet, kapıyı açan gence Isparta’da askerlik yaptığını Bediüzzaman Hazretleri’ni ziyarete geldiğini söyler. Kapıyı açan genç Bediüzzaman Hazretleri’nin hasta olduğunu kimseyle görüşemeyeceğini söyler ve kapıyı kapatır. Kısa bir süre sonra kapı genç tarafından açılır ve “Bediüzzaman Hazretleri sizi bekliyor” diyerek onu içeri alır. Ahmet odaya girer. Bediüzzaman Hazretleri karyolanın üstünde yorganı yarı hafiften üzerine çekmiş bir vaziyette uzanmaktadır. 

Ahmet Bediüzzaman Hazretleri’nin yanına geldi ve saygı ile elini öptü. ve oturdu. Bediüzzaman Hazretleri Ahmet’e nereli olduğunu sordu. Ahmet Mardin’e bağlı Hasankeyf nahiyesinden olduğunu söyledi. Bediüzzaman Hazretleri Ahmet’e askerlik süresi içinde şartlar ne olursa olsun çekinmeden ve korkmadan namazını eda etmesini söyledi. Ahmet, Bediüzzaman Hazretleri’nin bu sözünü kendine rehber ederek ömrü boyunca namazı korkmadan ve çekinmeden kıldı. 

Ahmet askerliği boyunca Bediüzzaman Hazretleri’ni görmek için birkaç defa daha girişimde bulunur, ama onu bir daha göremez. Ahmet askerde ve sonraki sivil hayatında Risale-i Nurlar’ı Bediüzzaman Hazretleri ile konuşuyormuş gibi okudu. Bediüzzaman Hazretleri ile olan ziyaretini ve konuşulanları çok nadir kişilere anlattı. Ziyaretinin yazılmasını duyulmasını ise hiç istemedi. Ta ki 64 yıl sonra bir sohbet esnasında ilk günkü heyecanı yaşar gibi bana anlatmasıyla bu kaidesini bozdu. “Neden bu hatıranı kimseye anlatmıyorsun” dendiğinde ‘Riya olur diye anlatmıyorum’ dedi. 

Mele Ahmet Saruhan 1933 yılında Hasankeyf’te doğdu. Klâsik medreselerde tedrisatını tamamladı. Batman müftülüğüne bağlı Kur’ân kursundan emekli oldu. 6 Ağustos 2023 tarihinde saat 20.00’de vefat etti. Allah rahmet eylesin.

(İlk olarak 10 Ekim 2021’de Yeni Asya’da yayınlanan yazı, Mele Ahmet Saruhan’ı vefatı vesilesiyle özetlendi.)

Okunma Sayısı: 3841
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet Emin Bozkuş

    10.8.2023 10:16:49

    Allah rahmet eylesin Hocamızı. Amin..

  • S.topuz

    9.8.2023 22:39:31

    Allah c.c Üstad BEDIÜZZAMAN ve onun gibi İMAN, KUR'AN ve İLAYI KELAMULLAH için mücadele,mücahede ve müdafaa edip, maddi veya manevi irtibatlı olan ve VEFAT eden cümle SALİH ve SALİHAT, Mümin ve müminata, muvahhidîn ve muvahhidata gani gani RAHMET eylesin. Cümle aile efradı ve dostlarına sabr-ı cemil ihsan etsin. Mekanları cennet bahçesi olsun inşaallah. Amiiin,Amiiin, elfü elfi Amiiin.

  • Abdulsamet Ekmen

    9.8.2023 14:24:30

    Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun inşaAllah

  • ihsan

    9.8.2023 12:18:28

    Allah razı olsun ve Melle Ahmet abimize de Rabbim rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

  • Mehmet Türeli

    9.8.2023 04:00:49

    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Rabbim resulullaha ve üstada komşu eylesin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı