"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Askıda ekmek

Oğuz Yiğiter
31 Ekim 2020, Cumartesi
Son günlerin askıda ekmek güncel polemiğinin benim âlemime yansıyan ve şuurlu imân hizmeti yolcularının, dünyalarında ma’kes bulacağını ümit ettiğim bir tefekkürümü paylaşmak istiyorum.

Tâ çocukluğuma uzanan; toplumda gözlemlediğim bir realiteyi ki, şu sembol örneklemeler bunu ifade ediyor. “Şark kurnazlığı” veya -hakiki, nezih köylümüzü tenzih ederek söylüyorum- “Saf köylü kurnazlığına yatan” bir kısım “avamî” insanlara, memleket meseleleriyle ilgili fikri sorulduğunda; hep şu cevabı hatırlarız: “Abi ben ekmek partisindenim.” Bu aslında, güçten ve güçlüden yana olan, öncelikle yaşadığı istibdat uygulamaları sonucu, öz güvenden mahrum, riyaya ve tabasbusa alıştırılmış bir karakterin yansıması ve aynı zamanda bariz bir şark kurnazlığı.

Bir diğer insan modelimiz, yine istibdadın ürünü: Memleket meselelerine, gerçek problemlere vâkıf, az çok belli bir eğitim seviyesinde, hatta topluma yön vermeye çalışan toplum önderleri konumundaki insanlar. Ancak, bu grub insanlar da; hakikatları ifade etmek ve hakkın yanında olmak yerine, makam hırsı, şöhret ve benzeri insanî zaafların esiri olarak, yine hep duyduğumuz şu mazerete sığınırlar; “vîrân olası hânede evlâd’ü iyâl var” der ve işime, gücüme, kasama, keseme bir halel gelmesin diye hakikatı söyleyemez.

Bunun sonucu, birbirini besleyen bu iki damar; yani zulüm dağıtan bir idare ve ona zaaflarından ötürü teşne bu iki insan modeli ile problemler katlanarak devam eder gider. Ama sonuç çok dramatik ve hazindir; ‘ekmek’ diyen birinci sınıf insan da, ‘makam ve menfaat’ diyen ikinci sınıf insan modeli de, imanın bir hassası olan ve halis bir tevhidin tezahürü olan imanın gereği, hürriyetine sahip çıkmadığı için “askıda ekmeğe” muhtaç bir hale gelir. 

Bu da kaderin garip bir tecellisidir ki, beşer, hırs ve zillet sebebiyle maksadının aksiyle tokat yemektedir. 

Güncel ekmek polemiğinin; iman ve tefekkür pencereme benim açımdan yansıyan budur, vesselâm...

Okunma Sayısı: 1634
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Süleyman Alıç

    31.10.2020 21:58:27

    Oğuz abi sizi hem tebrik hemde tüm kalbimizle alkışlıyoruz, bundan sonra da Şehzadeler Şehrinden Duygu ve Düşüncelerinizi buradan okumak ve takip etmek istiyoruz inşallah

  • Cenk çalık

    31.10.2020 14:41:24

    İfrat ve tefritte gezinenler elbette vasatı bulamayacaklardır. Hırs özellikle müslümanlarda hususen nurcularda ters tepeceği çok tecrübelerle sabittir. Gerek siyaset gerekse ferdi hayatta bu hakikati yaşıyoruz. Ekmek metaforunu iki farklı insan tipine göre çok iyi sınıflandırmışsınız maşaAllah. Veciz bir icmal olmuş. Allah razı olsun. Devamını bekliyoruz inşaAllah. Baki selamlar...

  • Mehmet Çetin

    31.10.2020 14:12:19

    Güncel ekmek polemiğinin; iman ve tefekkür pencereme benim açımdan yansıyan budur, vesselâm... Eyvallah kardeşim...

  • Abdülbaki Çimiç

    31.10.2020 11:19:12

    Tebrikler Oğuz ağabey, inşâallah yazılarımızın devamını bekliyoruz. Faklı tefekkür ve bakış açılarına ihtiyaç var. "Bodrum" tefekkürlerinizi merakla bekleyeceğiz.

  • Recep ziftci

    31.10.2020 09:25:26

    Maaşallah çok güzel bir yazı

  • Atilla

    31.10.2020 07:18:34

    Yüreğine sağlık Oğuz Yiğiter. Harika bir tesbit şu gibi akıcı bir lisanla Devamını bekliyoruz.

  • Ali Hakkoymaz

    31.10.2020 03:15:02

    Oğuz Yiğiter'e köşedaşlığa hoş geldiniz derken akıl, gönül, tecrübe, samimiyet askısından düşecek bu tür öteki fıkra yazılarınızı muntazırız. Toplumdaki bu iki kesimi masaya yatırıp neşteri vurmuşunuz. Öyle ya varlığı yokluğu belli olmayanlara hürriyet de ekmek de varla yok arası gözükür. Köşeniz boş kalmasın. Hayırlı olsun.

  • A. AYDIN

    31.10.2020 02:38:37

    Yazınız "ASKIDAKİ EKMEK" örneği üzerinden tümevarım yöntemiyle "ASKIDAKİ GERÇEK" noktasına ulaştırıyor.

  • Nihat

    31.10.2020 01:53:02

    Güzel bir tefekkür. Tebrikler

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı