"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İleri saat tatbikatındaki inad

Osman ZENGİN
05 Kasım 2021, Cuma
İnad kadar kötü bir seciye yoktur. Hele bu huy, bir de umuma aksederse daha da kötüdür. Devleti idare edenler milletin faydasına olan bir şeyi bir “inad uğruna” yok edemezler.

Bu mevzuyu geçen sene yazacaktım, fakat araya giren bazı mânialar unutturdu. Bu sene de, “unutmam inşâallah” dedim. İşte, Eylül ayının son günlerinde Yeni Asya Gazetemizde çıkan bir haber, benim unutmamama sebeb oldu. 

Gazetemizdeki haber, aynen şöyleydi: 

“Yapılan bir araştırmaya göre 5 yıldır yürürlükte olan kalıcı yaz saati uygulaması amaçlanan tasarrufu sağlamadı, aksine israf getirdi. Toplam elektrik tüketiminde yüzde 3.5 tasarruf sağlama hedeflenirken, uygulamanın bu yılki ilk 5 ayında 2.8 milyar lira kayıp yaşandı. İngiltere Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sinan Küfeoğlu’nun yaptığı çalışmaya göre 5 yıldır uygulanan sistem maliyeti düşürmedi, tasarruf da sağlamadı. Elektrik Mühendisleri Odası da, yaz-kış saati uygulamasının eskiden olduğu gibi GMT+2 ortak zaman dilimi korunarak yazın İzmit, kışın Iğdır dilimi üzerinden devam etmesini istedi...” (26 Eylül 2021, Pazar. Yeni Asya)

İşin mütehassısları teknik olarak beyanda bulunuyor. Kâr ve zarar açısından hesabını yapıp söylüyorlar. Haberde de görüldüğü gibi, elektrik sarfiyatı ile alâkalı hesablar da yapmışlar. Bu sistemin çok faydasının olmadığını söylüyorlar. 70’li senelerin başında, dünyadaki enerji buhranının yaşandığı zamanlarda bunlar düşünülmüş. “GÜN IŞIĞINDAN, DAHA ÇOK FAYDALANALIM” denilmiş.

Ne için böyle denilmiş? Daha ziyade, elektrik lâmbalarının yanmaması için. Yoksa gün ışığı, ısınmaya pek bir fayda sağlamaz. Nitekim o zamanlarda, klima kullanımı, çok fazla değildi. Elektrik ocağı ve radyant ısıtıcılar da yaygın değildi. Ama şimdi, hem ısınma hem serinlemede kullanılan klimaların ve yine ısınmada kullanılan elektrikli ısıtıcıların “gün ışığı faydasıyla” bir alâkası yok.

Bir de kışın soğukta, karanlıkta, bacak kadar çocukların okula gittiklerini düşünün. Sokak köpeklerinden tutun, daha başka onlara zarar verecek şeyler de çocuklara menfi yönde tesir ediyor. Nitekim geçen sene, zannedersem Muğla’da, karanlıkta okula giden iki çocuk trafik kazası neticesinde ölmüştü. Hattâ bir milletvekili de bu mevzuyu, Meclis’e taşımıştı. 

Yâni, Batı bölgelerimizin uç kısımlarında güneş saat 08.30 civarında doğuyor. Bu çocuklar okula, güneş doğmadan, en az bir-iki saat evvel, evlerinden çıkıp geliyor. Sabah namazı meselesi de maalesef, bu saate tâbî olunacak diye kuşa çevrildi. 

Diyanetin, bu istikamette verdiği fetva ile sabah namazı camilerde hemen imsakla beraber kılınmaya başlıyor. Ki, bu Hanefiler için tatbik edilen vakit değildir. Türkiye’de âdet, camilerde güneşin doğuşundan bir saat evvel ezan okunur. Farz namazına da yine güneşin doğuşundan yarım saat evvel başlanır. Şimdiye kadar tatbik edilen usûl budur. Yani Hanefiler, güneş doğmaya yakın namaz kılarlar. Gerçi evlerinde kılanlar yine bunun doğrusunu yapıyor, ama camilerde öyle olmuyor.

Bu saatlerle yarım asır kadar evvel oynanmadan normal saatler, batı vilâyetlerimizde öğle ezanının vaktinin girdiği saat 12.00 civarında olan saattir. Esas saat budur yani. Şimdi, Avrupa ve dünyanın birçok devleti tekrar kış saatine geçerken, bizim yaz saatinde inad etmemiz, Avrupa ile yapılan ticârî vb. faaliyetlerde de aramızdaki saat farkı sebebiyle bazı sıkıntılar çıkarabilir.

Bununla alâkalı daha başka şeyler de yazılabilir, ama uzuyor işte. Beş gün evvel, 31 Ekim tarihinde bekledik ki saatler geri alınır, ama alınmadı. Bu konuda inad edilmesini pek anlayamıyoruz. Bu işte de “Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur” mantığı ile hareket ediliyor gibi geliyor.

Okunma Sayısı: 2488
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Süleyman Başaran

    20.12.2023 11:34:31

    Allah Razı Olsun Değerli Abim Önemli bir konuya değindiniz hayırlısı ile karar alınır inşallah Selamlar

  • Eyüp Aktaş

    30.10.2022 10:33:30

    Sistem Riyaset-i şahsiyenin uhdesinde icra edilmiyormu?Hz.Üstadımız Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri. Riyaset-i Şahsiyenin Katiyen Aleyhindeyim diyor.Kâlemine Kelâmına Sağlık ve Kuvvet Muharrir Abimiz.

  • Tevfik

    30.10.2022 09:13:07

    Çol haklısın abi, bizden bu gibi hususlarda ileri olan ülkeleri örnek alsak kafi idi ama olmadı illa deneyelim dediler, sabah da elk kullanımı arttığı için vergiler arttı, gelir kapısı olarak görüldüğü için devam, halk da ses çıkarmıyor.

  • Mehmet Ali

    30.10.2022 09:00:09

    Çok ehemmiyetli bir sıkıntı ne var ki yıllar içinde alisildi karanlıkta okula gidiliyor doğuda yaşayanlara da akşam geç kararmakla ilgili bir faydası yok zaten her türlü ve her bölgede yatsıdan sonra okuldan işten dönülüyor

  • Zeynel Türkoğlu

    9.11.2021 16:52:30

    Allah razı olsun Abim çok güzel bir konuya değinmişsiniz ben Bursa da yaşıyorum Benim çocuğum saat 6.5 da evden çıkıyor okula gitmek için 8 sınıfa gidiyor Çocuk okuldan gelene kadar biz korkuyoruz acaba yolda birşey mi oldu her gün aynı kabus.

  • Hilal

    5.11.2021 14:27:51

    Osman abi, hem yazınızı, hem de, yapılan yorumları okudum . İlk önce, sizi tebrik ederim. Toplumun bir çok problemini dile getiriyorsunuz. Bu yazınız da çok güzel. Gerekçeleri ile birlikte delillendirmeniz çok güzel olmuş. Siz bu yazınızda, bütün dünyada global olarak, (kendi şart ve durumlarına göre) uygulanan, ileri saat uygulamasından bahsetmişsiniz. Yerel olarak, Türkiye'nin doğu batı saat farkından değil . Anlattıklarınızın hepsini onaylıyorum.

  • Nurdan kuse

    5.11.2021 12:53:35

    Normal bir vatandaş olarak Turkiye ile aramızda 2 saat olması bizi bile menfi etkiliyor,resmî makamları ve ticari ilişkileri düşünemiyorum bile. Kış saati uygulamasına geçmemekle tasarruf sağlanamıyorsa,yaz saatinde ısrar etmek niye

  • Neslinur

    5.11.2021 10:45:48

    Muhterem Osman ağabey, işin ehli değilim enerji boyutunu bilemem. Lâkin faydası olur olmaz kanaatimce izafi bir konu.Doğunun en ücra illerinde ( geri saat uygulamasında) saat 15.30 gibi hava kararıyor. Doğuda yaşayan kardeşlerimiz de bundan muzdariptiler. Dogu illerine farklı, batı illerine farklı saat uygulaması yapılabilir mi? Orta yolu bulmak herkes için güzel olur.

  • Ayselunalcinar

    5.11.2021 07:39:54

    Bu durumdan sadece elektrik şirketleri kazanıyor halka faydadan çok zarar verdiği kesin, şahsen yaşayarak gördük, kar da yağmurda karanlık ortamda sabah ezanı okunurken torunumu okul servisine yetiştirebilmek için koşuşturarak geçti dört yılımız, ve daha çok elektrik yaktık,bunun neresinde tasarruf, karlı sisli ve buzlu günlerde küçücük yavruları karanlıkta sokaklara döktüler.aklima gelince sinirleniyorum, herkese sadece sıkıntı verdi bu durum kimin yararına geldiyse cezasını çeksin.halkin yararına olmadığı kesin.

  • Hüseyin

    5.11.2021 07:37:07

    Osman kardeş bravo sana. Maşallah, ne kadar güzel bir mevzuları bulupda yazıyorsun. Aynen buyurduğun gibi kardeş, torunumun çocuğu, okula her sabah korku ve talaşeyle gidip geliyor.

  • Reşat Çakmak

    5.11.2021 07:16:53

    [Hayırlı cumalar Osman bey kardeşim. Tebrik ederim, çok güzel konulara değiniyorsun. Aynen katılıyorum. Hatta imsak vakti sabah namazı vaktinin henüz girmediğini, yani yatsı namazının vaktinin henüz çıkmadığını diye biliyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı