"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bediüzzaman Berlin’e uğradı mı?

Şükrü BULUT
05 Temmuz 2019, Cuma 00:12
Bediüzzaman’ın sırlarla örtülü I. Dünya Harbi’ndeki esareti ve bilhassa Kostroma’dan başlayarak St. Petersburg, Warşova, (Berlin), Viyana ve Sofya yolu ile vatana avdeti hakkında bilinenlerin çok az olduğunu biz de biliyoruz.

Eserleri arasında geçen bazı küçük ve kısa çizgilerle, büyük resmi çizmeye çalışanlar, genellikle çok detaylarda mutabık yazıyorlar. Yalnız; Said Nursî’nin Varşova üzerinden dönerken Berlin’e uğrayıp uğramadığı hususundaki tartışmalar şimdilik devam ediyor.

Bitlis’in düşüşünde Ruslara teslim olduğu noktadan, ta İstanbul dönüşüne kadar, bu maceralı geçtiğini ihsas ettirdiği yolculuğunun detaylı hikâyesinden hiç bahsetmiyor. Kendileri 1948’de Afyon Hapishanesi’nde iken, Abdurrahim Zapsu’nun Ehl-i Sünnet mecmuasında neşrettiği “komutana kıyam etmeme” hikâyesini hiç kimseye anlatmamasını “şahitsizliğe” bağlıyor. 1950’lerde talebelerinin hazırladığı Tarihçe-i Hayatı’nın nüshalarındaki üslûba bakarsanız, şahsının öne çıkarılmasını istememesine de bağlanabilir, bu husus. Kur’ân’a hizmetkârlığını, Risâle-i Nurlar’la alâkasını ve bu çerçevede efkâr-ı âmmenin bilmesinde fayda mülâhaza ettiği hususların dışındaki hayat hikâyelerini gizleyen Said Nursî; bu uzun, maceralı, tehlikelerle dolu Tarihçe-i Hayatı’ndaki karelerin bilinmesini de pek istemiyor gibi... Yalnız; hem Cihan Harbi’ndeki pozisyonu, hem bu harp esnasında kaleme aldığı İşaratü’l İ’caz tefsirinin mahiyetini ve kaderin bizzat kendilerine, ahirzaman çerçevesinde tevdi ettiği rollerini anlamadan, bu seyahatin mahiyetinin anlaşılmayacağını söylemek istiyoruz.

Bediüzzaman’ın bizzat Enver Paşa’nın dâveti üzerine üç yüz talebesiyle birlikte Van’dan Kafkas cephesine gitmelerini ve orada üniformasını ve vazifesini Paşa’nın elinden almasını nazardan uzak tutmamamız gerekir. Pasinler’den Bitlis’e, ahaliyi Ermeni Çeteleri’nin ve Rus Ordusu’nun katliâmlarından çarpışarak kurtaran Said Nursî’nin; durup dururken esir düşmesini aynı karede değerlendirdiğimizde, kaderin sevk ve idaresini daha net görebiliyoruz. Bitlis’in düşüşünden sonra, onu Doğu’da Ermeni fedailerinden ve kamplarda Bolşevik tedhişçilerinden mütemadiyen koruyan, esaret kamplarında kendisine koruma tahsis ederek, adeta çalışmalarına yardımcı olan Ruslar’ın Bediüzzaman’ın misyonunu bilmemeleri mümkün müydü? (Geniş bilgi için bknz. Mufassal Tarihçe-i Hayat, Badıllı)

Birinci Cihan Harbi’nin mahiyetini; farklı tahlillerle teşrih ettiğimizde; hedefinde İslâmiyeti ve dolayısıyla insaniyeti yok etmek isteyen tarafların yardımıyla; burada “Ahir zamandaki dehşeti durduracak” hakikatlerin ve embriyoların teşekkül ettiğine şahit oluyoruz. 1919’un hazanında, bir rüya-yı sadıkada kendisine söylettirilen hitabede bu feci akibetin “şerr-i mahz” olmadığını ve bağrında yepyeni hayırları beslediğini söylüyor. (Bakınız, Sünûhat, Rüyada Hitabe…)

Almanya-Avusturya’nın ve belki de Avrupa’nın en güzide ve deha çocuklarını savaş münasebetiyle Kostroma’ya toplayan kaderin de elbette bir hesabı olacaktır. 

Bir çoğunun bu kampları medrese ittihaz ederek burada, üç seneye yakın bir zaman zarfında Said Nursî’den Kur’ânî hakikatleri ders aldıklarını, musîbetzedelerin hatıralarından öğreniyoruz. Bu zekî öğrencilerden bazılarının İşaratü’l İ’caz´ı orijinalinden ders almak üzere Arapça’yı kavradıklarını öğrendiğimizde, bu esaret kampının ve bu kampta eğitim veren Said Nursî’nin ve Said Nursî’den ders aldıktan sonra bazıları Almanya ve bir kısmı da Amerika Birleşik Devletleri’nde önemli görevlere gelen kişilerin; sıradan insanlar olmadığını daha iyi anlıyoruz. 

Esaret öncesinde ve sonrasında zamanı, tıpkı Gazali, Geylani ve Rabbani (kuddisesirruhum) gibi kullanan Said Nursî’nin iki buçuk seneye yakın burada verdiği eğitimin; istikbali ve burada ortaya çıkacak hadiseleri genişçe kucakladığına şahit oluyoruz.

Bize göre, Bediüzzaman’ın misyonuyla mütenasip bir vazife ile Kostroma’dan Berlin’e ve hatta Amerika’ya dönecek bu çocuklar (Said Nursî’den ders alan Alman ve Avusturyalı askerler), tarihin seyrini değiştireceklerdi. 

Bu sahanın, Risale-i Nurlar’dan ve ahir zaman hadiselerinden haberdar dikkatli araştırmacılarıyla yapılacak çalışmanın, insanlığın kararmış ufkunu aydınlatacağı kanaatindeyiz.

Birinci Cihan Harbi’nde İngilizlerin Bolşevizmi, dinsizlik ve ahlâksızlığı Almanları yenmek üzere siyasetinde kullandığını yine Said Nursî haber veriyor. Bu hakikati Said Nursî’nin Kastamonu’dan Isparta’ya Medresetüzzehra talebelerine yazdığı mektuplarda daha net görebilirsiniz (Geniş bilgi için, Kastamonu Lâhikası, s. 53)

Bu önemli konu ile alâkalı yazmaya devam edeceğiz, inşallah..

Okunma Sayısı: 2427
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdülkadir

    6.7.2019 12:11:27

    Allah Razi olsun Üstadımızın bu esir kampında verdıgı dersler ve egıtımlerle İsevi müslümanların tanımını ve de en önemlisi Avrupa birligini teşkil edecek Birinci Avrupa nında temellinı ve çelırdegini filizlenmesini bu seyahatla atmış diye bir yazıdan anlıyorum Allah a emanet olun

  • İ.seyda

    5.7.2019 11:26:21

    Osmanlı'nın düşünürleri, yazarları, askerleri bilfiil savaşa iştirak edip esir düştüklerine göre Avusturya Alman imparatorluğu hakimiyet alanlarında da aynı şeyler olmalı. Oyle ise Kader bu insanları bahsettiğiniz yerlerde bir araya getirmiş olabilir. Zira Bediüzzaman'ın Almanlara karşı hürmeti ve onlardan beklentileri çok farklıdır. Kaderin bir işareti olmalı. Sizlerden de bunları anlatmanızı bekliyoruz.

  • Ahmet said

    5.7.2019 09:16:31

    Üstadimizin hayatinin bu parcasini maalesef bilemiyoruz. Insaallah arastirmalarla bu ehemmiyetli kisimlari ögreniriz. Kaleminize saglik.

  • H.Tahsin

    5.7.2019 03:30:56

    Fevkalade ilginç ve nur talebeleri için önemli bi konu. Tam anlamiyla aydinlatilmasi lazim. Basari dileklerimle.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı