"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sahil-i selamet

Yasemin GÜLEÇYÜZ
10 Ağustos 2022, Çarşamba
Bediüzzaman Hazretlerinin Risale-i Nur Külliyatında sık kullandığı örneklerden biri de deniz ve dalgalarıdır.

Hz. Yunus’un (as) Kur’an’da yer alan duasının yorumlandığı Birinci Lem’a’da da bu örnek yer alır. Denizin dalgalarını andıran türlü problemlerin eleğinden geçen Hz. Yunus (as) duasının kabul edilmesiyle sahil-i selamete çıkar (güvenli alan) ve kendi halini tefekkür eder. 

İHLAS RİSALESİ

Sahil-i selamet ifadesinin kullanıldığı en orijinal bahislerden biri de “laakal on beş günde bir okunması” tavsiye edilen İhlas Risalesi’dir. “Sâhil-i selâmet olan Dârüsselâma Ümmet-i Muhammedi’yeyi (asm) çıkaran bir Sefine-i Rabbâniyede çalışan hademeleriz.” ifadesinde Kur’an iman hizmetinde çalışanlar “Rabbanî bir gemi içinde çalışan hizmetçilere” benzetilir. Seyahatın hedefi ümmet-i Muhammed’i güvenli bir deniz yolculuğuyla selametle sahile ulaştırmaktır.

Gemide görevli olan mürettebatın, hademelerin birbiri ile uyum içinde ahenkle çalışması çok önemlidir. Aksi takdirde mürettebat arasında belki de çok önemsiz olaylar yüzünden çıkan uyumsuzluklar, münakaşalar, kavgalar yolcuları tedirgin rahatsız eder. Seyahat güvenliğini tehdit eden bu hal belki de mürettebatın cezalandırılması ya da gemiden uzaklaştırılması, vazifesinden alınması ile neticelenir.  

Kur’an ve iman hizmetinde çalışanlar, kendilerini manevi bir gemide İslam ümmetini güvenle selamete çıkarmaya çalışanlar olarak görmeli, bu şuurla hareket etmelidir. Bu gemi Peygamberimizin (asm) rehberliğinde hareket etmektedir. Gemide çalışan mürettebatın ve yolcuların hareketleri, hizmet esasları ve düsturları nebevî bir eğitim ile tanzim edilmek istenmektedir. 

Herhangi bir problem karşında gemi mürettebatı çözüm için toplantı yapar. Bunun gibi Kur’an ve iman hizmetinde çalışanlar da Kur’anî ve nebevî bir düstur olan meşveret ile hareket etmeyi esas almalıdır. Meşveret kararlarını (şahsî görüşüne uygun olmasa bile) ciddi bir şekilde sahiplenerek uygulamalıdır. Aksi takdirde yolcuların ve yolculuğun güvenliği tehlikeye sebep olunduğu için gemi sahibinin cezaî müeyyide uygulaması gibi bir durum gerçekleşebilir. Onuncu Lem’a olan “Şefkat Tokatları” bahsi bu açıdan çok önemlidir.

HÜLASA

Ahirzamanın dehşetli hadiseleri fırtınalı denizin büyük dalgaları gibi ümmet-i Muhammedi hayat yolculuğunda çaresiz, ümitsiz, şaşkın hale düşürmektedir. Hasbelkader Kur’an ve iman hizmetinde bulunanların Sünnet-i Seniyyenin prensibleriyle selametli hareket etmesi elzemdir. 

Hayat yolculuğunun selameti açısından meşveret prensiplerini öğrenmek, ihlasla hayata geçirmeye çalışmak  hayatî önem taşımaktadır.

Okunma Sayısı: 2169
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İlknur

    10.8.2022 10:21:08

    Ahir zamanın dehşetli hadiselerinden ve fırtınalarından korunmanın en birinci yolu sünnet-i seniye uymak ve meşveretle ancak selamete cıkilabilecegini bir kez daha anlıyoruz. En önemli kurum "aile hayatı" olduğu için bu dagdagali hayat şartları içerisinde de bu kurumu korumanın yolu dahi; aile içerisinde meşvereti oturtmak ve ihlâsla ona uymaktır.

  • M. Selim

    10.8.2022 08:58:28

    Bu güzel yorum ve misallerden dolayı teşekkür ederiz. Allah sizden razı olsun. Rabbim hizmet-i Kur'aniyede ve imaniyede muvaffak eylesin. Âmin!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı