"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tartışmanın adabı olur mu?

Yasemin GÜLEÇYÜZ
05 Şubat 2014, Çarşamba
İstediğimiz ve çok gayret sarf ettiğimiz bir işte başarısızlığa uğradığımızda üzülür, öfkelenir, söyleniriz. Hele de tartışma ortamı meydana gelmişse duyguların kontrolü pek zorlaşır. Böyle anlarda herkesin tepkisi farklı olur. Kimi ateşi su ile söndürmek misâli “Lâ havle...” zikrini çeker ve ortamdan uzaklaşır—ki en güzelidir—, kimi en yakınında bulunanlara zarar verir: Tabak kırar, kapıları çarpar, diliyle-eliyle muhatabını hırpalar...

Özellikle de son günlerde öfkelendiğinde duygularını kontrol edemeyen insanların neler yaptığını en küçük daire olan iç dünyamızdan, aileden, en geniş daire olan toplumun her tabakasına hep birlikte ibretle müşahede etmekteyiz. Aile içinde, okulda, trafikte, toplantılarda…
“Öfkeyle kalkan zararla oturur” atasözü boşuna söylenmemiş!

DUYGULARI KONTROL ETMEK
Duygularını kontrol edememe hali, uzmanlarca tedavi edilmesi gereken bir tablo olarak değerlendiriliyor. Mahkemelere yansıyan birçok hukukî dâvâda suçluya “öfke kontrol tedavisi” uygulaması cezası verilmesi ilginç.
Dinimizde ise öfkesini kontrol edip affedici olmak “takva”nın özelliklerinden biri olarak kabul edilmekte: “O takva sahipleri, öfkelerini yutanlar ve insanların kusurlarını affedenlerdir.” (Âl-i İmran Sûresi, 134.)

ALTIN FORMÜLLER
Her şeyin bir usûlü, yolu, yordamı olduğu gibi tartışmanın da bir adabı, ahlâkı vardır. Hayat kargaşasında şaşıranlar için Peygamber Efendimizin (asm) sünneti kıblenameli bir pusuladır.  
Peygamberimizin (asm) ve Sahabelerin gergin anlarda nasıl davranılması gerektiği konusundaki altın formüllerinden birkaçı şöyledir:

HAKLI BİLE OLSA TARTIŞMAMAK
Peygamber Efendimiz (asm) Ashabının arasında otururken, bir adam Hazret-i Ebubekir’e (ra) hakaret etti. Hazreti Ebubekir (ra) adamın yaptığı hakaret dolu sözlere karşılık sustu. Adam ikinci defa aynı şekilde davrandı, o yine cevap vermedi. Adam üçüncü defa aynı şekilde hakaret edince Hazreti Ebubekir (ra) adama hak ettiği cevabı verdi. Bunun üzerine Efendimiz (asm) hemen kalktı.
Hazreti Ebubekir (ra): “Ey Allah’ın Resulü, yoksa bana darıldınız mı?” diye sorunca Peygamberimiz (asm): “Hayır. Ancak semadan bir melek inmiş, onun sana söylediklerini tekzip ediyordu. Sen cevap verince melek gitti, şeytan oturdu. Bir yere şeytan oturursa, ben orada duramam” buyurdu.
* “Kardeşinle münakaşa etme. Zira münakaşanın hikmeti anlaşılmaz, sıkıntısı eksik olmaz.”
* “Bir kavim içerisinde bulunduğu hidayetten sonra sapıttı ise bu, mutlaka cedel sebebiyle olmuştur”
* “Ben haklı bile olsa münakaşayı terk eden kimseye cennetin kenarında bir köşkü garanti ediyorum. Şaka bile olsa yalanı terk edene de cennetin ortasında bir köşkü, ahlâkı güzel olana da cennetin en üstünde bir köşkü garanti ediyorum.” (İbrahim Canan, Hadis Ansiklopedisi, c.16, s. 359)

HÜLÂSA
Bilerek ve severek elindeki baki elmasları, fani cam parçalarıyla değiştirtecek ölçüde fıtratı yaralayan, duyguları kontrolden çıkartan bu ahir zaman fırtınasında savrulmamak için Sünnet-i Seniyyeye sımsıkı sarılmaktan başka bir kurtuluş yolu var mı?
Rabbimiz bize basiret versin ve sırat-ı müstakimden ayırmasın!

Okunma Sayısı: 4767
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İbrahim ADEMOĞLU

    5.2.2014 11:11:00

    Amin hocam ALLAH razı olsun bu yolda daim oluruz İNŞALLAH.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı