"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Seçim güvenliği ve Demokratların itici gücü

Ahmet BATTAL
28 Eylül 2022, Çarşamba
Twitter takiplilerimiz arasında olan Liberal Demokrat Parti eski Genel Başkan Yardımcısı Cem Toker önceki gün şu bilgiyi paylaştı:

“Millet İttifakının en küçük ortağı Demokrat Parti dışında ‘parmak boyası’ diyen tek bir parti yok… O kadar güveniyorlar kendilerine… Boya %100 çare olmasa da, ilave caydırıcı bir tedbirdir.”

Konunun diğer yönlerine ve bilhassa şimdilerde artık kendisine Altılı Masa da denilen Millet İttifakını oluşturan partilerden “hangisi ne kadar küçüktür” ve “ne kadar büyüktür” ve “neden öyledir” meselelerine şimdi buradan girecek değiliz.

Demokrat Parti de herhalde bilhassa kayıtlı üye sayısı itibariyle partiler arasındaki yeri üzerinden gereken açıklamayı –elbette gerek duyarsa- yapıyordur ve yapacaktır.

Biz işin başka tarafındayız. Bilginin parmak boyası tedbirini ısrarla kovalama kısmının doğru olduğunu varsayıyoruz.

Parmak boyası meselesi seçim güvenliği için bize göre de önemlidir.

Daha doğrusu, seçim güvenliği ile alakalı her mesele ve her tedbir, biri diğerinden ayrılmaksızın önemlidir.

Hele önümüzdeki seçimde.

Zira önümüzdeki seçim, “kıl payı netice”lere izin verilmemesi gereken bir seçimdir.

Zira aslı “kır küheylan” olan “o at”ı alanın Üsküdar’ı geçmekle yetinmeyip heybesindekini zimmetine geçirdiği hususu bizzat halk yargısı eliyle test edilmiş ve onaylanmıştır. Borcu ödetilmeli ve yenisine izin verilmemelidir.

Zira “kaos riski dedikodusu” bile tehlikelidir.

Bu tehlikeyi ortadan kaldırmanın birinci şartı ise muhtemel neticenin seçim öncesinde “net netice” ihtimali olarak toplumun önüne konulmasıdır. Şu ya da bu yönde; ama bize göre illa değişim yönünde.

Gelelim seçim güvenliğine.

Neden seçim güvenliği meselesi sadece Demokrat Parti’nin meselesi olsun. Elbette değildir.

Büyük sayılar kanununun en kolay uygulanabileceği alan seçim uygulamasıdır. İmaj problemini çözmek bu sebeple çok önemlidir.

Altılı Masanın diğer ortaklarının kendilerine çok güvenmeleri doğru değil. Gerekli de değil.

Doğrusu biz kendilerine güvendiklerini ve tedbirleri savsakladıkları ya da savsaklayacakları kanaatinde de değiliz.

O halde neden parmak boyası sadece Demokrat Partinin gündemde tuttuğu bir konu olarak kalıyor?

Her “bir oy” her zaman “bir oy” değildir. Sahip çıkılan bir oy bin oydur.

Oy sayım günü hasat günü ve hasılat toplama günüdür. Diğer bütün işlemler ne kadar doğru

olursa olsun toplama işlemi doğru olmazsa sonuç anlamlı değildir.

Toplamanın sağlaması algılanan güven üzerine kuruludur. Bu konuda asıl algı, “bu sefer tek bir oy bile zayi olmayacak, neden tembellik edeyim ki” fikrini yerleştirebilmektir.

O halde öncülüğü sürdürmek ve Altılı Masanın diğer liderlerini bu konuda da uyarmak Gültekin Uysal Beyefendi’nin ve ekibinin görevdir.

Okunma Sayısı: 1544
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    29.9.2022 05:43:05

    Eğer gerçekçi ve köklü bir DEĞIŞIM  ve DÖNÜŞÜM istiyorsak, herkes SEÇİM ZAMANI GELDİĞİNDE rahatını herk edip, vicdanını da , AKLINI da ("Aklınız başkasının CEBİNDE OLMASIN." veciz ifade gereği) ve BASİSETİNİ de yanına alarak TERTEMİZ OYUMUZU HAK ETTİĞİ YERE KONDURMALIYIZ. Başkaları; "Gerekirse MEZARDAKİLERİ de çağırırız." Yerine , "Gerekliyse HAYATTAKİ İNSANLARIMIZI da SIRTIMIZDA TAŞIRIZ"  " PAROLASIYLA", "HERKES kendi OY'UNU kendisi KULLANMALI ve "OY ve SANDIKLARINA SAHİP ÇIK" TÜRKÜSÜNÜ de ilave ederek, "MAYDANLAR"  "MEYDAN" OLUP tekrar tekrar DOLUP TAŞMALI VE COŞMALI, ve COŞTURULMALI, Vesselam.

  • S.topuz

    29.9.2022 05:41:51

    Doğru, hem de sonuna kadar doğru ve HAKKANİYETLİ bir tavır ve duruş. Herkes sahip olduğu HAK ve HUKUKUNA sonunu kadar müdafaa ZO-RUN -DAAAA. Aksi halde böyle bir durumdan, "Nasıl olsa hiç bir şey değişmez, eski tas eski HAMAM" diyerek "OY KULLANMAMAK, veya kullanılan ve kullanılması gereken OY ve KİŞİLERE SAHİB çıkmamak, MÜSTEBİT İDARE VE YÖNETİCİLERİN DAHA ÇOK İŞİNE YARAR ve istedikleri gibi AT OYNATMAYA devam ederler.

  • mustafa

    28.9.2022 11:01:02

    seçimlerde görevler aldım. özellikle köy ve kasabalarda şunu müşahede ettim. taşrada kurulan sandıklar hiçbir partinin umurunda değil. şehir merkezlerinde oy kullanımı ve oy sayımı parti mensuplarınca veya gönüllülerince takip ediliyor. ama köy ve kasabalara ne oy kullanımı ne de oy sayımı sırasında hiçbir parti yetkilisi veya gönüllüsü uğramıyor.

  • Abdullah negünekaldım

    28.9.2022 07:32:15

    Hocam cumhur ittifakı seçimi kazanmak ve saltanatını devam ettirmek için her yolu deneyecek içerde anarşi ve terörü hortlatmak dışarda bir savaş çıkarmak reis kafaya koymuş bir gece ansızın bir yere dalacak önce suriye dalacaktı papuç pahalı geldi dalamadı şimdi küçük ortak bahçelinin gazıyla yunanistanın alayını denize dökeceklermiş yazık değilmi seçim kazanma uğruna Türkiye yi ateşe atmaya değermi bu neyin hırsı.

  • Arif

    28.9.2022 07:11:06

    Seçim sandıkta kazanılır diye bir söz vardır. Sandık görevlileri ayrıca parti müşahitleri bu görevi layıği ile yaparlarsa sorun kalmaz. Genede hile olur mu olur ama öncelikle sandık başına gelen görevliler kuş uçurtmamalı o gün İstanbul seçimleri buna bir örnek.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı