"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni Asya ve siyasî cereyanlara bakışı

Ahmet BATTAL
23 Kasım 2019, Cumartesi
Dünya üzerindeki bulutlara aşağıdan bakan, onların rastgele hareket ettiklerini düşünebilir.

Oysa uzaydan çekilen fotoğraflardan da görüyoruz ki bilhassa yükseklerdeki bulutların yönü ana hatlarıyla değişmez. Hava hareketleri, bazılarının “tabiat kanunu” dedikleri bir İlâhî kanuna bağlı olarak ve aynı yönde cereyan eder. Coğrafî haritaları dikkatli okuyanlar hangi hareketin nereden başlayıp nereye gittiğini görürler.

Dünya üzerinde, küreselleşmenin de tesiriyle insanlığın ortak zihninde akıp giden siyasî cereyanların da ana hatları, merkezi, çevresi vs. bellidir. Kolay kolay değişmez. Dikkatli okuyanlar bu cereyanların yönünü görür ve ona göre tedbir alırlar. 

Türkiye’deki siyasî cereyanların kaynağını, rengini ve hızını merak edenlerin okuyabileceği çok sayıda akademik kitap vardır. (Bunlardan Tanıl Bora’ya ait “Cereyanlar - Türkiye’de Siyasî İdeolojiler” adlı kitap en güncellerinden biridir. Yine Tanel Demirel’e ait “Türk Siyasetini Anlamak - Yaklaşımlar Hakkında Bir Deneme” de yardımcı olabilir.) 

Biz de bir tasnif yapalım:

1. Partileşmeyen bazı siyasî cereyanların, din, toplum, ahlâk ve siyaset üzerindeki etkisi bazen siyasî partilerden daha fazladır. Meselâ “feminizm cereyanı” ya da “yeşiller hareketi” böyledir. 

Sıradan kişiler, bu cereyanların etkisinden kurtulamaz, ama varlığından da pek haberdar olmaz. 

İktidarlar ve mevcut siyasî partiler ise bu cereyanlardan doğrudan ya da dolaylı biçimde etkilenirler. Zira bunların partileşmemesinin sebebi, taraf gibi görünmeden, her siyasî partiye nüfuz ve her iktidara etki edebilme isteğidir. 

2. Partileşmiş siyasî cereyanlar daha göze görünür haldedir.  

Günlük siyasete takılıp kalanlar, sadece, bu partilerin hangisinin tercih edilmesi gerektiğini ve hatta -çok sığ iseler- sadece hangi liderin desteklenmesi gerektiğini düşünürler ve günübirlik değerlendirmelerle karar verirler. 

Oysa fikir ve ideal sahipleri, iktidar ya da iktidar ortağı olmaya çalışan ve bu amaçla partileşen cereyanların yönlendiricilerine nasihat ederek etkili olmaya çalışırlar. 

Yeni Asya’ya gelince: 

O, beslendiği kaynak itibariyle partiler üstüdür. Manşetlerle ve köşe yazılarıyla yapmaya çalıştığı şey de siyasetçiye nasihat etmektir. 

Yeni Asya’nın bir partiyi iktidarda tutmaya ya da iktidara gelmesini istemeye yönelik tercihi ve bu maksada yönelik yayınlarla kitleleri yönlendirmeye çalışması ise bu “partiler üstü” konumuna zarar vermez ve vermemelidir. Zira nasihatte partiler üstü olmak gerekli ve yeterlidir. 

Bu noktada birilerinin aklına gelebilecek olan “neden bizim/benim desteklediğim partiyi değil de filanca partiyi destekliyorsunuz?” sorusu anlamlı değildir. Zira bu bir tercihtir ve herkesin kendi tercihi ve gerekçesi vardır. 

Meczupların, “şu partiden başkasını desteklemek vatana ihanettir, dinden çıkmaktır, münafıklıktır…” gibi ifrat halleri ise bahsimizden hariçtir.

Fotoğraf: Erhan Akkaya

Okunma Sayısı: 2449
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    23.11.2019 17:51:37

    Yeni Asya;bahsedildiği gibi 'Partiler üstüdür.Bir partiyi tarafgirane savunmak,her dediğine yahut yaptığına doğrudur demek var.Bir de bir partiyi;sadece sevdiği için savunmak ya da sadece kimsenin bilmeyeceği gizlilikle sevmek ve seçim zamanında gidip reyini vermek var.İki durum arasında ciddi anlamda farklar var.Yeni Asya'nın;siyasi duruşu yahut partiler karşısındaki pozisyonu,belirgin şekilde nettir ve bellidir.Yeni Asya her hâl ve şartta;Üstadımızın çizmiş olduğu yahut göstermiş olduğu siyasi çizgi yahut misyon olan,Demokrat/Ahrar grup yönünde tercihini kullanıyor.Bu durum gayet aşikârdır.Dolayısıyla;Yeni Asya da aynen Üstad Hazretlerinin göstermiş ve tavsiye etmiş olduğu çizgide,50 yıldır sebat ediyor ve en ufak bir şekilde sapmalara temayül göstermiyor.Misyon ve vizyon sahibi olmak;yayın organının kalitesini gösterir.Dolayısıyla da;Yeni Asya yayın grubu,tavizsiz istikrar çizgisinden yarım asırdır asla sapmadı ve Evvel Allah,kıyamete kadar da sapmayacaktır.

  • R.Kalyoncu

    23.11.2019 10:19:28

    "Yeni Asya’nın bir partiyi iktidarda tutmaya ya da iktidara gelmesini istemeye yönelik tercihi ve bu maksada yönelik yayınlarla kitleleri yönlendirmeye çalışması ise bu “partiler üstü” konumuna zarar vermez..." önermesi doğru ise; "Hakem rolündeki birinin, arabuluculuk yaptığı taraflardan birini tutması, onun hakemliğine zarar vermez ve tarafsız olmadığını göstermez.." önermesi de doğrudur..

  • Abdullah Tunç

    23.11.2019 07:20:41

    " Yeni Asya'nın bir partiyi iktidarda tut maya ile başlayan paragrafta dikkat edilmesi gereken bir husus var! Dik kat edilmezse, diğer partileri destek leyenlerin durumuna düşeriz ki; geç miş zamanda bu durum oldu.O' da şu desteklediğimiz ve iktidarda tutmaya çalıştığımız partinin tutuş tarzı ve dozu...Bu partinin avukatı gibi her işle rini kayıtsız, şartsız savunur,hataları nı görmezden gelirsek davaya hem perde olur ve hemde zarar veririz.Ri sale-i Nur'da bununla ilgili şöyle bir cümle bar:" Risale-i Nur bir tarafa da hil ve tabi olmaz,haklı tarafa yardım cı olur." diye...Bu haklılık nerede olura.., geçmişte bu tutuş dozunda kaçırma lar olduğu için çok hücümlere maruz kaldık! İlgili paragrah hatırıma bunları getirdi ve yazdım.Bu yazdıklarımda yanlışlık varsa tashihini bekliyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı