"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kansere karşı doğru beslenme

08 Nisan 2019, Pazartesi 00:44
Kolon kanserini önlemede beslenmenin önemli bir yeri olduğunu söyleyen Dr. Mehmet Sökmen, “Kanser Haftası” dolayısıyla beslenme tavsiyelerinde bulundu.

Giderek yaygınlaşan kolon kanseri, ülkemizde en sık görülen kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Genellikle sinsice ilerleyen ve erken dönemde belirti vermeyen bu kanser türüne, hatalı beslenme alışkanlıklarından alkol ve sigara kullanımına dek birçok faktör yol açabiliyor. Fakat beslenme alışkanlıklarına dikkat edildiğinde kolon kanserinden korunmak mümkün olabiliyor. Central Hospital’dan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sökmen, “Kanser Haftası” dolayısıyla kolon kanserini önlemede önemli yer tutan beslenmenin püf noktalarını anlattı. Gastrointestinal kanserler (sindirim sistemi kanserleri), bütün kanserler içinde yüzde 20 oranında ölüm sebebi özelliği taşır. Kolon (kalın bağırsak) ve rektum (kalın bağırsağın makata yakın olan bölümü) kanserleri, kansere bağlı ölüm sebepleri arasında 3. sırada yer alıyor. Koruyucu hekimlik diğer bütün hastalıklarda olduğu gibi kolorektal kanserini önlemede ciddî önem taşır. Sağlam kişilerin korunması için 50 yaşını dolduran her ferde kolonoskopi yapılmalıdır. Beslenme de başlı başına önemli bir konudur.

Kırmızı et tüketimini sınırla

Fazla kırmızı et tüketimi kolon kanseri riskini tetikliyor. Çünkü fazla kırmızı et tüketimi, kanserojen heterosiklik aminlerin ve nitrozaminlerin oluşumuna zemin hazırlayarak kansere yol açabiliyor. Bu sebeple haftalık kırmızı et tüketimi 500 gramdan az olacak şekilde sınırlandırılmalıdır. 

Beslenmenize kalsiyum kaynaklarını ekleyin

Kalsiyum ihtiva eden besinler kolon kanserine karşı koruyucu etki ile bilinir. Çünkü kalsiyum, kolonda safra ve yağ asitlerini bağlar. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmek için yeteri kadar kalsiyum alınmalıdır.

Bol posalı beslenmeye özen gösterin

Kanserler üzerine yapılan araştırmalar, az posalı gıda tüketen toplumlarda kolon ve rektum kanserlerinin daha yaygın olarak görüldüğünü ortaya çıkarmıştır. Yüksek posalı besinler, daha hacimli atık maddesi oluşturarak kanser yapıcı maddelerin hızla dışkıyla atılmasını sağlar ve kanser riskini azaltır. Bu sebeple kolon kanserine karşı bol posalı besinler tüketmeye özen gösterilmelidir.

Sigara ve alkolü hayatınıza almayın

Sigara ve alkol tüketimi kolon kanserini tetikleyen önemli sebepler arasında yer alıyor. Aktif kullanıcılar sigara ve alkolü hemen ve kesin olarak bırakmalı, kesinlikle uzak durmalıdırlar.

Su içmeyi unutmayın

Serbest radikalleri hızla vücuttan uzaklaştırmasıyla bilinen su, aynı zamanda kanser önleyici etkiye de sahiptir. Bu maddeler böbreklerden idrarla, deriden terle, bağırsaklardan dışkı yoluyla atılır. Bu sebeple her gün günde 2 ile 2,5 litre su tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Meyve ve sebze tüketmeyi ihmal etmeyin

Yüksek kalori ihtiva eden karbonhidratlarla beslenmenin yanı sıra yetersiz meyve sebze tüketimi de kanserojen özellikteki nitratın nitrite dönüşümüne yol açabilir. Bu dönüşüm ise kanseri tetikleyebilir. Bu sebeple en az bir porsiyon meyve tüketmeye dikkat edilmelidir.

D Vitamini yetersizliğine dikkat edin

Yapılan araştırmalarda, D vitamini eksikliği olan kişilerin diğerlerine oranla daha fazla kolon kanseri riski taşıdığını göstermiştir. Bu sebeple D vitamini düzeyinin gereken seviyede olmasına dikkat edilmelidir. 

Okunma Sayısı: 2747
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı