"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Doğum günü, niyet ve amel

Ali FERŞADOĞLU
14 Ekim 2024, Pazartesi
Bir grup üniversiteli genç kardeşimiz, “Büyüklerimiz, ‘Doğum günü kutlaması gayr-i müslimlerin âdetidir, Müslümanların değil!’ diyerek karşı geliyor! Siz ne dersiniz?” diye sordu.

Saygıda kusur etmeden büyüklerinize de akıllarının alacağı tarzda anlatır ve meşru dairede kutlarsanız razı olabilirler. Hz. İsâ’nın (as), “Doğduğum gün, öleceğim gün ve hayat sâhibi olarak kabirden kaldırılacağım gün Allah’ın selâmı benim üzerimedir!”1 meâlindeki âyetten de mülhem olarak şunlar söylenebilir:

He­pi­mi­zin bu âlem­de özel bir dün­ya­sı var­ ve onu is­tek, dü­şün­ce, ni­yet­ inanç ve imânımıza göre biz şe­kil­len­di­ri­riz. Tıp­kı, mekânımızı is­te­di­ği­miz ren­ge bo­ya­ma­mız, tefriş etmemiz gi­bi. Bu meselede de zihnimiz şöyle işliyor:

Niyet, zihnimizde oluşan bir fikir ve iş, amel planlamasıdır. Bilgilerimiz dü­şün­ce­le­ri­mi­zi, düşüncelerimiz ni­yet­le­ri­mizi, ni­yet­le­ri­mi­z de du­y­gu, şu­ûr ve inanç­la­rı­mız yön­len­di­rir. Düşünce, iş ve faaliyetlerimiz niyetlerimize göre şe­kil­len­erek so­nuç­la­rı leh­te ve­ya aleyh­te olu­şur. “Amel­ler/iş­ler ni­yet­le­re gö­re­dir. Ki­şi için an­cak ni­ye­ti­nin kar­şı­lı­ğı var­dır”2 ha­dîs-i şerîfi bu­nu ifa­de eder. Buna göre, ne­ye ni­yet eder­sek kar­şı­mız­da onu bu­lu­ruz. Kültürümüzde, “Der­vi­şin fik­ri ne ise, zik­ri de odur. Ni­ye­tin ne ise kıs­me­tin de odur. Niyet hayır, âkıbet hayır!” tar­zın­da for­mü­le edil­miş­tir.

Zih­nî bir fa­a­li­yet olan ni­yet­le­ri­mi­z ruh, du­y­gu, dü­şün­ce ve ar­zu­la­rı­mız üze­rin­de bir ik­sir, bir ma­ya gi­bi tesir eder. Ni­yet, bir ma­ya, bir ik­sir ve ki­mya­dır. Dü­şün­ce­le­ri­mi­zi reak­si­yo­na so­kar, ha­di­se­le­ri de­ğiş­ti­rir. “Halis niyet bir maya, bir kimyadır, mahiyet-i eşyayı değiştirir.”3 Tıpkı mayanın sütü yoğurda, yağa, peynire çevirmesi gibi. Maya maddenin yapısını değiştirirse, mânevî, sosyal hayatı haydi haydi değiştirir.

Evet, “Hüsn-ü niyet (güzel, müspet, olumlu niyet) öyle bir kimyadır ki, şişeleri elmasa çevirir, toprağı altın yapar.”4 “Niyetle mübah âdât, ibâdât; öyle, tarz-ı nazarla fünûn-u ekvân, olur maarif-i İlâhî.”5

Neticeye gelirsek: Ni­ye­ti­miz dü­şün­ce­le­ri­mi­zi, dü­şün­ce­le­ri­miz dav­ra­nış­la­rı­mı­zı, on­lar da ha­ya­tı­mı­zı et­ki­ler­. Çünkü, niyet, ru­hu­mu­za ve zih­ni­mi­ze ko­mut ve­ren ve du­y­gu­la­rı­mı­zı mo­ti­ve eden pro­gram gi­bi­dir. İyi­lik, yar­dım, ha­yır-ha­se­nat gi­bi veya çir­kin, kö­tü bü­tün dav­ra­nış ve fi­il­le­ri­mi­zin ha­ya­tı, ru­hu ni­yet­tir. Ni­yet­le­ri­miz de çe­kir­dek­ler gi­bi kalp ve bey­ni­mi­zin tar­la­sın­da süm­bül­le­nir­ler. Doğum gününü hangi niyetle kutlarsak meşru olur?

Dipnotlar:

1-Meryem Suresi, 33.; 2-Bu­hâ­rî, İman: 41; Müs­lim, İmâ­re: 155.; 3-Mesnevî-i Nuri­ye, Enst./intr., s. 46.; 4-Kastamonu Lahikası, s. 42.; 5-Sözler, s. 664.

Okunma Sayısı: 1781
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hatice

    14.10.2024 22:45:58

    Hocam iyi akşamlar gazetemizi fırsat buldukça takip ediyorum sizi de okuyorum ele aldığınız konu günümüz müslümanlarını yakından ilgilendiren bir konu fakat yazınızdan tam net cevap alamadım anladığım kadarıyla niyeti iyi olmak kaydıyla kutlamaların olacağını yazmışsınız fakat bu açıklamanız bence eksik ve yanlış hani müslümanlar diğer inananlara benzemem eliydi peygamberimiz tırnak kesmede dahi Yahudiye benzemek istememiş biz nasıl olurda bunu adet haline getiririz velev niyetimiz güzel olsada ona bakarsanız onlar gibi yaşayalım yılbaşını kutlayalım (niyetimiz iyi olsun yeter ) bazı şeyleri basitleştirerek lütfen hayatımıza sokmayalım şimdi siz mevlit kutlamalarını örnek verebilirsiniz bu etkinlikler hatimlerle salavatlarla kutlanıyor doğum günü kutlamalarıyla uzaktan yakından ilgisi yok .

  • S.topuz

    14.10.2024 15:03:31

    ..."Ben de cevaben dedim: "Bir darb-ı mesel var: Çok israflı adama "Eli deliktir" denilir. Yani elinde mal durmuyor, akıyor, zayi' oluyor, deniliyor. İşte o dehşetli adam bir su olan rakıya mübtela olup, onun ile hasta olacak ve kendisi hadsiz İSRAFATA girecek, başkalarını da alıştıracak." Bediüzzaman Said Nursî, Risale-i Nur Külliyatı, Şualar - 359. Doğum günü, Kadınlar günü, Düğünler ve Evlilik günü, Yilbaşı, ve benzeri kutlamalar ve günlerde yapılan israfat ve zaman kayıpları, bol bol tütetim, moda ve görenek belâlarıyla elimizde avucumuzda para Pul oldu ve aşırı harcamalara yetersiz kaldı, bereket kalmadı! Ve neticede DECCALİN DAMINA, FAİZ ve Kredi tuzaklarına düşürüldük, tamâmen köleleştik maalesef! "İsraf eden DECCALİN DAMINA (Tuzağına) düşer! Tasarruf edende BEREKET bulur!" Buyuruyor Allah'ın Rasûlü (asv)! 🙌🌹🤲🌹☝️🌙

  • Doğukan Pamir

    14.10.2024 13:06:20

    Mehmet kardeşim! Giyin pantolonun evveliyatına bak kimin imalatı? İngilizlerin Müslümanların değil...Müslümanların geçmişine bak pantolon göremezsin.... Ama bugün hepimiz de İngiliz kültürünün bir parçası olan pantolonu giyiyoruz... Gayr-i müslim imalatını giydiğimiz için günah işliyoruz...? Gayri dini(haram) bir şey işlemedikçe, yaratılışın, insan olmanın Rabbimin bir ikramı olduğunu, hatırlamak, hatırlatmak bu sebeple kutlayıp şükretmenin İslama aykırı olduğunu nasıl söyleyebiliriz.

  • Mehmet

    14.10.2024 06:03:42

    Doğru. Doğum günü kutlamak gayrimüslimlerin âdetidir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı