"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ehl-i tahkik misiniz, ehl-i taklit mi?

Ali FERŞADOĞLU
22 Haziran 2020, Pazartesi
“Tahkik, araştırma, mihenge vurma” bir vazifedir, hatta farzdır. Bir Müslümanın, özellikle Nur Talebesinin de birinci vasfıdır:

“Nur Talebesi ehl-i tahkiktir.” “Bir Nur Talebesine olur olmaz eseri okutturmak ve her sözü dinlettirmek kolay birşey değildir. Zîra, onun gönlünün mihrak noktasında yazılı olan şu “Dikkat!” kelimesi, en hassas bir kontrol vazifesi görmektedir.” (Bediüzzaman, Tarihçe-i Hayat, s. 17)

“Biz ehl-i haliz, namzed-i istikbaliz. Tasvir ve tezyin-i müddeâ, zihnimizi işbâ’ etmiyor. Burhan isteriz.” (Bediüzzaman, Muhakemat, s. 32)

Müsbet eleştiri, gerçeği bulmaya hizmet ettiği nisbette meşrû ve makbuldür. 

Bütün mefhumları yerliyerine oturtan, duygu ve hasletlerin tahlilini yapar çağın müfessiri Bediüzzaman.

Tenkit, ya tahrip aleti veya ilerleme vasıtası olabilir. Ona göre tenkidin saikı, psikolojisi, “ya nefretin teşeffisi (kusmuğu, rahatlaması) ya şefkatin tatminidir” diye tanımlar. (Bediüzzaman, İçtimâî Reçeteler, 1: 200)

Menfi tenkit, hem hakikati incitir, hem de gayret ve şevki kırar. 

Münekkitte bulunması gereken vasıflardan bazıları şunlardır:

Münekkidde, gerçeği bulma, ifâde etme aşkı olmalıdır. Eğer eleştiriyi insaf işletirse, gerçeği parlatır. (Bediüzzaman, Hutbe-i Şâmiye, s. 147)

“Gurura dayanan tenkit ise, müthiş bir hastalık ve musîbettir.” (Bediüzzaman, Hutbe-i Şâmiye, s. 147)

Bediüzzaman’ın ortaya koyduğu ölçüler çerçevesinde müsbet tenkidi başarabilirsek ilmen, fikren ve ahlâken de ilerleyeceğimize hiç şüphe yoktur. 

Zira, müsbet eleştiri, o fikre karşı alternatif düşünceler ortaya koymaktır.

Çok farklı tekliflerde bulunmaktır. Söylenen şeylere karşı ilmi veri ve rakamlara dayanarak varsa eksikleri tamamlamak, kusurları örtmek, yanlışları düzeltmek ve hizmetlere yardımdır.

Okunma Sayısı: 1643
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı