"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Toplumu ayakta tutan unsurlar

Ali FERŞADOĞLU
08 Ocak 2022, Cumartesi
Toplumu, devleti ayakta tutan siyaset, ekonomi, ticaret değil, “İttihad-ı Kulûb, muhabbet-i millî, maârif, terk-i sefâhet, sa’y-i insânî”dir. (Divan-ı Harb-i Örfî, s. 56) Bediüzzaman, 1908’lerde Selânik Hürriyet Meydanı’nda millet-devlet kaynaşmasının ve payidar olmasının unsurlarını böyle sıraladı. Bu maddelerin kısaca açılımı şöyle olabilir:

1- İttihad-ı Kulûb (gönül birliği): Toplum ve devletin bütünlüğünün korunması için, gönül birliğinin sağlanması şarttır. Aynı fikir ve idealler etrafında toplanmalı. Meselâ, insan hak hürriyetleri, adalet, ahlâk, hürmet/saygı, merhamet, meşrûtiyet/demokrasi, cumhuriyet… 

2- Muhabbet-i millî: Yani, milletini sevmek ve Allah için sevmek. Yoksa, asabiyet damarı, milliyetçilikle sevmek değil. Asabiyet/milliyetçilik, kendi ırkını üstün görmek, tercih etmektir. Başka unsurları, etnik kökenlileri ezmek ve yutmakla beslenir. Bizim milliyetimiz İslâm’dır. “Muhabbetin sebepleri, imân, İslâmiyet, cinsiyet ve insâniyet gibi nûrânî, kuvvetli zincirler ve mânevî kalelerdir. Muhabbet, İslâmiyetin mizâcıdır.” (Hutbe-i Şâmiye, s. 46) İslâmiyetin cihanşumûllüğü, Bediüzzaman’ın devlet felsefesindeki anlayışına da yansımıştır: Devlet, hiçbir fark gözetmeksizin, hukukta herkese eşit muâmele yapmalıdır ki, millî muhabbete dayalı biri olsun.

3- Maârif (ilim, bilgi): Bediüzzaman, öngördüğü devlet ve toplum modelinin güçlü olabilmesi için, gerek fert, gerekse cemiyetin din ve fen ilimlerinin imtizacıyla ve isabetli bir eğitim sistemiyle kültürlü yetiştirilmeleri gerekir: “Vicdânın ziyası ulum-u diniyedir, aklın nûru fünün-u medeniyedir. İkisinin imtizaciyle hakikat tecelli eder.” (Münâzarât, s. 127) 

“Bir millet cehâletle hukukunu bilmezse, ehl-i hamiyeti dahi müstebit eder. (Münâzarât, s. 28) teşhisi de toplum ve devlet çarkları maârif, eğitim, bilgi/bilim ile döndürülmeli.   

4- Terk-i sefâhet: Devletlerin çökmesinin sebeplerinden birisi “adâlet ve emniyeti” temin edememelerinin yanında, “sefaheti” teşvik etmeleri veya önlememeleridir.

5- Sa’y-i insânî: Mutlak üretim. Toplum ve devletin asayişi, düzeni, ancak istihdamla ve çalışanların sosyal güvencelerinin verilmesiyle sağlanabilir. Emeğinin karşılığı verilmeyen, normal hayat standardına sahip olmayan işsizler taşkınlık ve anarşiye yönelir. Vatandaşların iş bulduğu bir toplumun, bir devletin ekonomisi de normal seyrinde yürüyor demektir.

Okunma Sayısı: 1521
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Oğuz Yiğiter

    8.1.2022 10:13:18

    Selânik Hürriyet Meydanından tâ asrın başından seslenen Üstad'ın sesine, hiç olmazsa bir asır sonra kulak verme zamanı gelmedi mi hâlâ? Reçete belli, hastalıklar orta yerde. Ey siyaset tabipleri, daha neyi bekliyorsunuz? Yetmedi mi bu meskenet?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı