"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İntişar ettirilen (yayılan) hurafe yazılar!

08 Mart 2011, Salı
SORU: Eskiden bu tür “şöyle yapmazsanız başınıza şu gelir” vb. hurafe yazılar dinle bağlantılı olmazdı. Şimdi bir takım İslâm’dan bîhaber cahil insanlar veya kasıtlı olarak din düşmanları tarafından dinimize zarar verebilecek tarzda dinle irtibatlandırılan yazılar ortalıkta dolaşmaktadır. Tam ikna edici, delillere dayalı bir geri cevap göndermek istiyorum ama vaktim ve bilgim sınırlı. Bu yazıya bir cevap olabilecek, her türden insana da hitab edebilecek bir çalışma gönderebilirseniz çok hayra geçecek.

CEVAP:
Değerli Kardeşimiz;
E-mail zincirlerinde tuzak var!
Internette, posta kutuları arasında dolaşan yardım, duâ, uyarı vb. amaçlı e-postaların çoğunlukla uydurma olduğunu ve kötü amaçlarla üretildiğini biliyor muydunuz?  ‘Bismillahirrahmanirrahim, Lâ havle velâ kuvvete illâ billahi aliyyil azim. Allahumme inni esabet ya kadümü ya daimü yasekde yeus yabudu ya semedü ya hayyümü ya kayyümü yazel celâli vel ikram feinte cihan fevui hasilla hala ihake ilâhu aleyni teveknül tüve hüve rabbilazim. Yüce Allah bu duayı 1251 yılında birine nasip etmiş. O kişi bunu 7 kişiye dağıtmış ve zengin olmuş. Sonra bu duâ bir fakirin eline geçmiş; fakat o inanmayınca evi yanmış. Bir kadının eline geçmiş ve o da inanmamış; onun da çocuğu ölmüş. Bu duâ kimin eline geçerse 7 kişiye dağıtsın, ne isterse olur. Duayı 7 gün içinde 7 kişiye gönderirsen isteğin gerçekleşecek. Dağıtmazsan başına felâketler gelecek…’
İkinci cümlesinden itibaren çoğu hiçbir anlam ifade etmeyen saçma sapan kelimelerden oluşan bu ve buna benzer bir ‘duâ’ size değilse bile arkadaşınızın e-posta adresine gelmiştir. Ya da çocuğu kanser olan ve tedavi masrafını bir şirketin ödeyeceğini, onun için de ‘bu mailin’ en az 3 kişiye gönderilmesi gerektiğini, “İnanmazsanız aşağıdaki numarayı çevirip sorun” diyen yazılar… Microsoft’un para dağıttığını, bu e-posta ne kadar çok kişiye gönderilirse o kadar komisyon verileceğini, MSN Messenger’in ‘ücretli’ olacağını, bunu engellemek için çok sayıda kişiye e-mail gönderilmesini isteyen yazılar... “Zincir mailler” olarak isimlendirilen ve kartopunun çığı meydana getirmesi gibi internette eşe dosta gönderilerek “herkesin haberdar olması sağlanan” bu mesajlar neyi amaçlıyor? Dünyanın her tarafında internet kullanıcılarına ulaşan bu maillerin çıkış yeri neresi? Bu tür mailler insanları nasıl etkiliyor? Aksiyon, e-posta kutularını ‘kirleterek’ insanların kafasını karıştıran bu konuyu uzmanlara sordu.

GENÇLER, İDDİA AMAÇLI ÜRETİYOR
İnsanların zaaflarını sömürme maksatlı oluşturulan ilk zincir e-postası Amerikan patentli. Gerçeklik payı olmayan bu tür e-postaların ilki 1988 yılında ABD’de gönderilmiş. O tarihten günümüze de yüzlerce benzeri türedi ve milyonlarca internet kullanıcısına ‘davetsiz misafir’ oldu. Bu maillerin yazılış amacının “insanların dikkatini çekmek, zaaf noktalarını kullanarak duygularıyla dalga geçmek” olduğunu belirten psikolog Alanur Özalp; bunları çoğunlukla gençlerin internette dolaşıma soktuğunu söylüyor: “Kişilerin dikkatini çekecek ve kimsenin kayıtsız kalamayacağı bir metin hazırlayıp e-posta yoluyla herkese gönderiyorlar. Ve bu metnin çok sayıda kişi tarafından dağıtılacağı konusunda iddialaşıyorlar.” İçerikleri tamamen hayal ürünü bilgiler ihtiva eden zincir maillerin birçok çeşidi var. En çok rağbet görenler ise yardım, duâ ve panik/sansasyon amaçlı olanlar. (Sorularlaİslamiyet.com dan derlenmiştir.)

Okunma Sayısı: 7482
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı