"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zehra Üniversitesi başka bahara

12 Mayıs 2018, Cumartesi 03:03
Van’da 2015 genel seçimleri sonrası en çok konuşulan konularından birisi olan, Bediüzzaman’ın Medresetü’z-Zehra projesinin açılması için yapılan çalışmalar başka bahara kaldı.

Van’da 2015 genel seçimleri sonrası en çok konuşulan projelerden birisi olan Van Zehra Üniversitesi, yasama dönemi bitmesine rağmen hayat bulmadı. Van Milletvekili Beşir Atalay tarafından dile getirilen Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan geçmesine rağmen bir türlü meclise gelip kuruluşu onaylanmayan ikinci üniversite olayı bu dönem hayal olarak kaldı. Şehrivan gazetesinden Önder Altınal’ın haberine göre, son birkaç yıldır kurulan üniversitelerden çok önce kararı alınmasına rağmen bir adım atılmayan Van Zehra Üniversitesi şehrin de en büyük beklentileri arasında yer alırken Van halkı yeni dönem vekillerinin yarım kalan bu projeyi sahiplenmesini bekliyor.

ZEHRA ÜNİVERSİTESİ HAYALİ YARIM KALDI

Hayatının bir dönemini Van’da geçirirken Van’da çok dilli bir üniversite kurma hayalinin peşinde koşan Bediüzzaman Said Nursî’nin Medresetü’z-Zehra (Zehra Üniversitesi) projesi Van’ın 26. Dönemde gerçekleşmeyen projeleri arasında kaldı. İlk olarak Van milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay tarafından dile getirilen ve kurulması için yoğun çaba sarfedilen üniversite yasama dönemi bitmesine rağmen kurulmadı. Atalay’ın başkanlığı döneminde Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan da onaylattığı, fakat bir türlü meclis gündemine taşınamayan üniversite Türkiye’de onlarca yeni üniversite kurulmasına rağmen bir türlü hayat bulmadı. Van’ı da en çok heyecanladıran projelerden biri olarak konuşulan ve çok dilli bir Sosyal Bilimler Üniversitesi olarak tasarlanan üniversitenin kuruluşuna dair her şey hazır olmasına rağmen beklenen müjdeli haber gelmedi. 

BİRÇOK ŞEHİR VAR, VAN YOK!

Türkiye’de son dönemlerde dördü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversite kurulmasını öngören tasarı, TBMM Millî Eğitim Komisyonunda kabul edildi. TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısını görüşerek, Türkiye’nin bir çok ilinde yeni üniversitelirin kuruluşunun startını verdi. 

Halbuki bütün bu üniversitelerden önce Van Zehra Üniversitesi kurulmayı bekleyen ilk üniversiteydi. 2015 yılında kararı çıkan Zirve Üniversitesi ve Fenerbahçe Üniversitesi ile kurulmayı beklerken o tarihten bu yana bir türlü kararı çıkmayan üniversite hayali sonraki bahara kaldı.

ÜVEY EVLÂT MUAMELESİ GÖRÜYOR

Proje 26’ıncı dönemin bitmeyen vaatleri arasında kalırken şehirdeki siyasî parti temsilcileri ve bir çok isim konuyla ilgili görüşler paylaştı. Saadet Partisi (SP) Van İl Başkanı Özay İlhan, ikinci üniversite konusunda Van’a üvey evlât muamelesi yapıldığını söyledi. İlhan şunları söyledi: “Çevreyolu, bölge idare mahkemesi, stadyum ve buna benzer daha birçok yatırım gibi ikinci üniversitenin yapılmaması, Van’ın hükümetin gözünde üvey evlât olduğunun göstergesidir. Doğu ve Güneydoğu’nun cazibe merkezi ve 1 milyon 100 binin üzerinde nüfusu olan Van’a ikinci üniversite olması gerekiyor. Ancak Van’ın sorunlarını ciddî bir şekilde ele almayan ve bunu meclise taşımayan vekiller olmadığından dolayı 20 üniversite arasında ne yazık ki Van’ı göremedik. Her zaman birçok şeyde olduğu gibi ikinci üniversiteden de mahrum bırakıldık.” 

SAYĞIN: MANEVÎ DEĞERİ YÜKSEK

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Van İl Başkanı Rasim Sayğın da Van’ın belli başlı talepleri olduğunu ve bu talepleri arasında Zehra Üniversitesi’nin olduğunu belirtti. Van’da sorunların konuşulduğunu ancak Ankara’da konuşulup, gündeme getirilmediğini hatırlatan Sayğın, “Üniversitenin kazandırılması konusunda Van’daki tüm siyasî, ekonomik, yerel aktörler hemfikir. Van’ın bu anlamda ciddî talepleri var, ancak bunlar hep kâğıt üzerinde kalıyor. Üniversiteye dönecek olursak. Katma değerinden bahsettik. Zehra Üniversitesi’nin maddî değerin yanı sıra manevî değeri de çok önemli. Said Nursî’nin Van için söylediği ve bize miras olarak bıraktığı bu eserin Van’da açılması gerekiyor.”

HEPSİ YALAN ÇIKTI

Zehra Üniversitesi’nin kurulmasıyla ilgili Van TSO ve Van TB eski başkanı İş adamı Feridun Irak, “Kuruldu, kuruluyor, komisyonda görüşülüyor, bakanlar kurulunda imzaya açıldı gibi konuşmalar yapılırken hepsi yalan çıktı. Oysaki Van’da ikinci üniversitenin kurulacağına herkes yürekten inanmıştı. Bunun için fizikî olarak da en hazır şehir Van’dı” şeklinde konuştu.

ZEHRA İÇİN 65 KULAÇ ATMIŞLARDI

Aktivistler de şehre katma değerini hatırlatarak, “30 bin öğrencisi olan bir üniversitenin bir şehre katkısı 1 milyar civarında olduğu düşünüldüğünde Van için ikinci üniversitenin ne kadar önemli olduğu aşikârdır. Biz Vangölü Aktivistleri olarak ikinci üniversitenin kurulması için ve kamuoyunu bilgilendirme amaçlı birçok etkinlik düzenledik. Geçen sene ulusal basına yansıyan 65 Vanlı Genç aktivist ile 65 kulaç atarak ikinci üniversitenin kurulması için sosyal bir farkındalık oluşturduk” diye belirtti.

MEDRESETÜ’Z-ZEHRA (ZEHRA ÜNİVERSİTESİ) NEDİR?

Said Nursî tarafından doğuda İslâmî ilimleri ve fen bilimlerinin birlikte okutulmasını planladığı üniversitenin adıdır. Said Nursî Müslüman milletlerin ırkçılık fikriyle ayrılmasının engellenmesi için gerekli olduğunu düşündüğü Van Gölü kıyısında eğitim dili Türkçe, Arapça ve Kürtçe olan Medresetü’z-Zehra’nın açılması için 1911 yılında Sultan Reşad ile görüşmüş. Padişah tarafından Medresetü’z-Zehra  için 19 bin altın lira tahsis edilmiş. 1913 yılında Edremit’te temeli atılan üniversite, I. Dünya Savaşında Ruslar’ın Van’ı işgal etmesinden dolayı proje rafa kaldırıldı. O günden bu güne Zehra Üniversitesi’nin yapılması defalarca gündeme geldi. Yapılması konusunda somut bir gelişme elde edilmezken, Türkiye’de açılması planlanan 20 üniversite arasında da Zehra Üniversitesi bulunmuyor. 4’ü vakıf olmak üzere açılacak olan 20 üniversitenin kurulması öngörülen tasarı da TBMM Millî Eğitim Komisyonu’nda kabul edildi. Fenerbahçe ve Zirve Üniversiteleri ile birlikte komisyona giren Van Zehra Üniversitesi ne yazık ki meclisten onay alarak bir türlü çıkmadı.

Okunma Sayısı: 8263
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Muhammed okumus

    25.9.2022 13:13:03

    Ah ah meşrutiyet Cumhuriyet ve monarşi üstadı anlamadı

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı