"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Barışalım, yüzde 50 daha fazla büyüyelim

07 Mayıs 2015, Perşembe 18:13
Türk Girişim İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, barış sürecinin olumlu tamamlanmasıyla Türkiye ekonomisinin yüzde 50 daha fazla büyüyeceğini söyledi.

Onatça, kişi başına düşen millî geliri bir kentinde 17 bin dolar diğerinde 4 bin dolar olan bir ülkede Orta Gelir Tuzağı’ndan çıkılamayacağı gibi ne gerçek bir demokrasiye ne de huzura kavuşulabileceğini kaydetti. 

TÜRKONFED’in Hollanda Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Girişimciler İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi” kapsamındaki seri etkinlik bu kez Ağrı’da yapıldı. Ağrı Valisi Musa Işın, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık ve çok sayıda bölge iş dünyası temsilcisinin katıldığı toplantının açılışında konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, bölgelerarası gelir farklılıklarını azaltmayan Türkiye’nin arzu edilen büyümeyi sağlayamadığı gibi huzur bulmakta da güçlük yaşayacağını söyledi.

BARIŞA TARAFIZ

Sivil toplum kuruluşu olarak taraf oldukları konular arasında ‘Barış Süreci’nin geldiğine vurgu yapan Onatça, “Doğu ve Güneydoğu’muzdaki düşük gelirli kentlerimizin çıkışını 3 adımla sağlayabilmenin mümkün olduğunu düşünüyorum. İlk adım bu bölgelerimize olan önyargının giderilmesi. Batı’nın Doğu’ya, insanına bakış zaviyesi değişmeli. İkinci adım sağlıklı, sürdürülebilir bir barış süreci... Son adım da başta ulaşım olmak üzere yatırım altyapısının tamamlanması. Bu 3 önemli adımı atan Türkiye’nin yılda yüzde 1,5 fazladan büyüyeceği hesap ediliyor. Yüzde 3’ler seviyesinde büyüyen Türkiye’de bu durumun yüzde 50 daha fazla büyüme anlamına geldiğini, bunun da çok kıymetli bir değer olacağını gözden kaçırmamak gerekiyor” dedi. 

TEŞVİKTE 7’İNCİ BÖLGE ÖNERİSİ 

6 bölgeye ayrılan teşvik sistemiyle Doğu ve Güneydoğu’da arzu edilen yatırımın gerçekleşmediğinin görüldüğünü hatırlatan Onatça, “Teşvik enstrümanlarından en çok Ağrı’nın da bulunduğu gelir düzeyi düşük kentlerimiz yararlanıyor. Kâğıt üzerindeki bu düzenlemenin uygulamadaki durumunu iyi irdelemek gerekiyor. Şunu hemen belirtmek gerekiyor ki, teşviklerden büyük pasta yani daha çok yatırım daha az teşviklendirilen birinci ve ikinci bölgeye gitti. Ordu ya da Osmaniye teşvikte 5’inci bölgede yer alıyor. Ancak, yatırımı OSB’lerinde yaparsanız 6’ncı bölgenin teşvik imkânlarından yararlanıyorsunuz. Peki, soruyorum: Siz yatırımcısınız, aynı teşvik imkânından yararlanacaksanız, yatırımı Osmaniye’de mi, Şırnak’ta mı yaparsınız? Ordu’da mı yaparsınız, Ağrı’da mı? Teşvik sisteminin yeniden ele alınması gerekiyor. Sektörel ve kent, hatta ilçe bazında yeni bir teşvik modeline ihtiyaç duyulduğu aşikâr. Bu çerçevede Ağrı ve en düşük gelire sahip 10 kentimiz için belki daha fazla teşvik imkânlarının sunulduğu bir 7’inci bölge teşviklerine ihtiyacımız var diye düşünüyorum” diye konuştu.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1282
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı