"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Patates çöp yolunda

30 Temmuz 2021, Cuma 00:07
Patates üreticisi 2020 yılında maliyetine ürün satamadıklarını ancak büyük şehirlerde marketlerde 3 TL’ye satılan patatesin çöp olmasından kaygı duyduklarını belirtiyor.

RECEP GÖREN - ANKARA

Patates üreticisi 2020 yılında maliyetine ürün satamadıklarını ifade ederken halen büyük şehirlerde marketlerde 3 TL satılan patates Ekimde hasat döneminde fiyatının düşmesinden ve ürünün çöp olmasından kaygı duyduklarını söylüyorlar. CHP Milletvekili Fethi Gürer’e, patates üretiminde yaşadıkları sıkıntıları anlatan üreticiler, ön önemli sorunlarının, her yıl girdi maliyetlerinin katlanarak artması olduğunu belirtti. Gürer, “Hububattan sonra en çok tüketilen gıda olan patatesin olsun dar gelirlinin alabileceği bir fiyatla satılması bugünden siyasi iktidarın önlem alması ile olasıdır” diye konuştu. 

Gübre karaborsada

İlâç, gübre, mazot ve tohumda yüzde 100’e yakın oranda fiyat artışlarının olduğuna dikkat çeken patates üreticileri, “Geçen yıl 2 bin 200 liraya aldığımız gübre bu yıl 5 bin liraya çıktı. 1800 liraya aldığımız gübreyi 3 bin 500 lira ila 4 bin lira arasında fiyata satıyorlar. Ancak bu fiyatlara bile gübre bulamıyoruz. Gübre bile karaborsaya düştü. Pandemi süreci ve döviz kurlarının sürekli artması gübreye ulaşmakta bizi zorluyor. Parasıyla bile gübre alamıyoruz” dedi. 

Sulama suyunun yeraltından çıkarılmasında kullanılan elektrik maliyetinin de büyük oranda artığını vurgulayan üreticiler, yüzde 100’e yakın oranda zamlanan mantar ilaçlarına da karaborsa sebebiyle ulaşmakta güçlük çektiklerini ifade ettiler.  

Ne üretici, ne de tüketici mutlu

Sorunlarını anlatan patates üreticilerinin, her yıl artan girdi maliyet artışlarının önlenmesini talep ettiklerini aktaran Gürer, “Üretici diyor ki, ‘ben vatandaşa ucuz ürün vermek istiyorum. Ancak tohum, gübre, ilâç, mazot elektrik fiyatları artınca biz de ister istemez maliyet artışı oranında fiyat artıyı bekliyoruz. Ancak ne yazık ki ne üretici, ne de tüketici mutlu değil. Bu nedenle de üretici sayısı sürekli azalıyor. Gençler tamamen üretimi bırakmış durumda’ diyerek bize dert yanıyorlar” şeklinde konuştu.  

Okunma Sayısı: 1998
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ahmet

    30.7.2021 16:36:24

    Bu çöpe giden gıdalar maddi olduğu kadar manen de büyük bir sorun, israf edenlerin konumu belli. Devletin gerekli düzenlemeler ile bu israfı engellemesi gerekiyor her ülkede aç açık vardır mesela Lübnan'da da çocuklar aç yatıyorken gıdaların çöpe gitmesi iki kat israf. Patates de öyle güzel nimet ki neredeyse her yemeğe katılıyor. Tüketim toplumu olmuşuz yine de üretilenleri tüketemiyoruz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı