27 Mayıs 2013, Pazartesi
Sivas’taki bazı bıçak atölyeleri, gelişen teknolojiye ve seri üretim fırsatlarına rağmen 76 ayrı işlemin ardından el emeğiyle ürettikleri bıçaklarını satışa sunuyorlar.
El emeğiyle bıçak imal ediyorlar
Sivas’taki bazı bıçak atölyeleri, gelişen teknolojiye ve seri üretim fırsatlarına rağmen 76 ayrı işlemin ardından el emeğiyle ürettikleri bıçaklarını satışa sunuyorlar. Sivas’ta geleneksel bıçak üretimi yapan 6 atölyeden birini işleten İbrahim Gölebatmaz, 28 yıldır kardeşi ile baba mesleğini sürdürdüklerini söyledi. El işçiliğiyle üretilen Sivas bıçağı imalatının sanayileşme karşısında unutulmaya yüz tuttuğuna işaret eden Gölebatmaz, 17 işyerinden 6’sının el emeğiyle üretime devam ettiğini, diğer işyerlerinin ise fason üretim yaptırdığını belirtti. Lise çağındaki oğlu ve yeğenlerinin mesleği sürdürmeseler bile öğrenmelerini istediğini vurgulayan Gölebatmaz, “Belki 20 yıl sonra bu mesleği yapan kimse kalmayacak. Sivas’a özgü bu bıçaklar, kentin kültürel mirasıdır. Buna sahip çıkmamız gerekiyor” diye konuştu. Gölebatmaz, Sivas bıçağının üretim aşamasını şöyle anlattı: “Bıçak yapımında kullanılan çelik, yüksek kalorili ısı verdiği ve dayanıklı olduğu için kök kömürü kullanılan ocakta, 700 dereceye kadar ısıtılıp örs üzerinde çekiçle dövülerek istenilen şekle getiriliyor. Bıçak, şekline, modeline, boyutuna göre en az 100-150 çekiç darbesiyle dövülerek şeklini alıyor. Ocağı bir bıçak için yakmıyor, ocağı yaktığımızda en az 40–50 bıçak üretiyoruz. Bir bıçak, çelik çubuğun kesilmesi, taşlaması, damgası, takılacak boynuz sapın hazırlanması aşamalarından, ocakta tavlanarak dövülmesine, sulandırılmasına kadar 76 ayrı işlemden geçer.”
Okunma Sayısı: 824
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.