"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ters lale üreticisi ürünlerini satamıyor

11 Nisan 2015, Cumartesi 13:16
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yörede "ağlayan gelin" olarak bilinen ters lale soğanı üreticileri yaşadıkları pazar sıkıntısını aşmak için destek bekliyor.

İlçeye 50 kilometre mesafedeki bin 900 rakımlı Karacadağ bölgesinde yetişen ve mart ayında çiçek açmaya başlayan ters laleler, süs bitkisi olması yanında ilaç sanayisinde de kullanılıyor. Yörede lalenin 3 çeşidini yetiştiren çiftçiler, ürünlerini satamamanın sıkıntısı yaşıyor.

Siverek Doğal Çiçek Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Kıran, bölgede yılda yaklaşık bir milyon ters lale soğanı üretiminin yapıldığını söyledi. 

Ters lalenin ekonomik getirisinin yüksek olduğunu belirten Kıran, son yıllarda ters lalenin Hollanda'da yetiştirilmesiyle bölgedeki yerel üreticileri sıkıntıya düşürdüğünü ifade etti.

Pazarlama konusunda yetkililerden yardım beklediklerini dile getiren Kıran, şöyle konuştu:

"Çoğu mevsimlik tarım işçisi olan bölgede istihdama katkı sunmak amacıyla girişimde bulunduk. Bölgede, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi bilgisi dahilinde 150 üreticimiz 200 dekar alanda üretim yaptı. Bahçelerinde bu soğanları ekip aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar Fakat pazarlama sıkıntısı yaşıyoruz. Bu konuda bölge belediyeleri ve milletvekillerinden destek sunmamalarını istiyoruz. Sıkıntıyı aşmak amacıyla belediyeler ve peyzaj çalışması yapanların desteğini bekliyoruz."

Kıran, bölge belediyelerinin destek vermesi halinde yörede binlerce insana iş imkanı sağlanacağını sözlerine ekledi.

"Tek şansımız bölge belediyelerinin ürünlerimizi değerlendirmesi"

Siverek Ziraat Odası Başkanı Cuma Polatoğlu da Karacadağ bölgesinde ters lale soğanı yetiştiren üreticilerin desteklenmesi halinde kırsal alanda yaşayan vatandaşların ekonomik olarak refaha kavuşacağını ifade etti.

Otlu Mahallesi'nde çiftçilik yapan Mehmet Yıldız da bölgenin volkanik ve taşlık olması nedeniyle tek geçim kaynağının ters lale olduğunu söyledi.

Yaklaşık 30 dönümlük alanda lale yetiştirdiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Bölgemizde yaşayanların çoğu mevsimlik tarımsal işlerde çalışıyorlar. Bölge tarıma elverişli ancak arazilerimizin çoğu taşlık. Yaklaşık 30 dönümlük alanda ters lale soğanı üretimi yapıyorum ama satamıyorum. Tek şansımız bölge belediyelerinin ürünlerimizi değerlendirmesi."

AA

Okunma Sayısı: 2777
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı