"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TMO hububat fiyatlarını belirlendi

13 Mayıs 2018, Pazar 08:30
Toprak Mahsulleri Ofisi'nce bu yıl alınacak hububatların fiyat ve politikaları belirlendi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2018 dönemi hububat alım fiyat ve politikalarla ilgili yaptığı yazılı açıklamaya göre, bu yılın hasadı mayıs ayının ilk haftasında Çukurova ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde başladı.

Türkiye genelinde bugüne kadar yapılan hasat buğday ve arpada yüzde 1 seviyesinde oldu ve hasat başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından izlenerek, seyrine göre TMO'nun politikaları şekillendirildi.

Bu yıl TMO hububat alımlarında Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 280 iş yerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda alım faaliyeti gösterecek.

Üreticilerin ürünlerini protokol imzalanan lisanslı depolara bırakmaları menfaatlerine olacak ve lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK primi muafiyeti, ton başına 25 lira nakliye desteği, araç başına 25 lira analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında ürün bedelinin yüzde 75'ine kadar sıfır faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkanıyla peşin ödeme gibi avantajlar sağlanacak.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak ve ÇKS'ye kayıtlı olmayan kesimlerin ise ürünleri üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2018'den itibaren TMO'ya satabilecek.

TMO, üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecek ve altyapısı uygun olan borsalarda alım yapacak.

Borsa üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO'ya satabilecek.

Pazar günü dışında haftanın 6 günü alım yapılacak ve TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolara ürün teslim eden üretici ve tüccar, ürünlerini Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ile satacak.

Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler TMO'dan yüzde 30 avans alabilecek. Üretici ve tüccar, emanete bırakılan ürünler için TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecek.

TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan makbuz senediyle kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek, ürünlerini TMO'ya satmamaları durumunda, bankalara ödemiş oldukları faizin yüzde 25'i TMO tarafından karşılanacak.

Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak. Ürününü lisanslı depolar üzerinden ELÜS olarak TMO'ya satanlara ise ödemeler peşin yapılacak.

Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacak ve böylelikle üretici ton başına ilave 7 lira gelir elde edecek.

Geçen yıl ton başına 940 lira açıklanan Anadolu Kırmızı Sert (AKS) ekmeklik buğday fiyatı bu yıl yüzde 11,7 artırılarak ton başına bin 50 lira olarak belirlendi.

Buğdayın protein ve rutubet oranına göre açıklanan fiyatlar üzerine ayrıca yüzde 6'ya kadar ilave fiyat uygulanacak. Bu şekilde kaliteli ürünün fiyatı ton başına bin 110 liraya kadar çıkabilecek.

Diğer gruplardaki ürünlerin alım fiyatları, TMO tarafından belirlenen pariteye göre hesaplandı.

Bu fiyatlara ilave olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından buğdayda ton başına 50 lira prim ödemesiyle gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destek ödemeleri yapılacak.

AKS ekmeklik buğday için ton başına belirlenen bin 50 lira alım fiyatı, bakanlıkça verilen ton başına 145 lira prim ve diğer desteklerle birlikte ton başına bin 200 liraya kadar yükselmektedir.

Üretici açıklanan bu fiyatla maliyete göre yüzde 60, yani ton başına 450 lira gelir elde etmiş olacak.

2017 yılında ton başına bin lira olarak açıklanan makarnalık buğday fiyatı bu yıl yüzde 10 artırılarak, ton başına bin 100 lira olarak belirlendi.

Ayrıca, 2018 arpa alım fiyatı ton başına 825 lira, çavdar, yulaf ve tritikale alım fiyatı ise ton başına 800 lira olarak belirlendi.

TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını almaları, ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerekiyor.

AA

Etiketler: tmo, hububat, fiyat, tarım
Okunma Sayısı: 1737
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı