"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yüzde 3'ün üzerinde büyüme bekleniyor

14 Aralık 2014, Pazar 10:23
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 3. çeyrek büyüme rakamının görülebilecek en düşük seviye olduğunu, 4. çeyrekte yüzde 3'lerin üzerinde bir büyüme görülmesinin mümkün olacağını belirterek, "Onunla beraber yıl sonu itibarıyla yüzde 3,3'ün üzerinde bir büyümeyi inşallah gerçekleştireceğiz" dedi.

Zeybekci 4 günlük Cibuti ve Etiyopya ziyaretlerinin ardından uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Ziyaretlerinin verimli geçtiğini belirten Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ocak veya şubat ayında Etiyopya'yı ziyaret edeceğini aktardı.

Doğu Afrika'nın giriş kapısı Cibuti'de sadece Türk şirketlerinin faaliyet göstereceği Özel Ekonomik Bölge anlaşması imzalandığını hatırlatan Zeybekci, fizibilite çalışmalarının tamamlandığını, inşaat faaliyetlerinin gelecek aylarda başlayacağını söyledi.  Bölgeye bir liman kurmayı da planladıklarını dile getiren Zeybekci, Türk mallarının Etiyopya üzerinden bütün Doğu Afrika'ya sunulacağını kaydetti.

Bakan Zeybekci, Cibuti'nin ABD'nin en büyük üslerinden biri olduğuna işaret ederek, "İtalyanların, Japonların, Fransızların askeri üslerinin olduğu bir ülke. Biz Türkiye olarak Doğu Afrika'da Cibuti'ye askeri üs kurmak için gitmiyoruz. Biz ekonomik ve ticari bir üs kurmak için buraya gidiyoruz. İnşallah bizim üssümüz 21. Yüzyıl'daki etkin Türkiye'nin uç kalelerinden biri olacak" diye konuştu.

Halihazırda Cibuti limanlarına mal göndermenin 6 günde gerçekleştiğini, buna karşın komşu ülke Etiyopya'ya 20 günde gönderildiği bilgisini veren Zeybekci, atılan adımlarla bunun düzeleceğini anlattı. 

"İhracatçı birliklerimizle hala beraber çalışıyoruz"

Zeybekci, ihracat finansmanında önemli enstrümanlardan kabul edilen Dahilde İşleme Rejimi'ne (DİR) ilişkin bir soru üzerine, Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapatma işlemlerinin Ekonomi Bakanlığı taşra teşkilatında yer alan bölge müdürlüklerine verildiğini hatırlattı. İhracatçı birliklerinin personelinden yararlanmaya devam edeceklerini aktaran Zeybekci, şöyle devam etti: 

"Bu yetkiyi bölge müdürlerimizin uhdesine aldık. Biraz dikkat etmemiz gereken konular var. Çünkü bizim bir yıldan beri yapmış olduğumuz bazı tespitler var. Geçmişe dayalı bazı tespitlerimiz var. Maalesef suyu bulandıran bazı şeyler var. Bunların da önüne geçmemiz gerekiyor.

Bazı uygulamalarda maalesef bazı ihracatçılarımızın fazla cahil cesaretiyle yaptıkları ihmalleri var, üst düzeyde ihmalleri var. O ihmalleri de ortadan kaldırmamız gerekiyordu. Şu noktada biz ihracatçı birliklerimizle hala beraber çalışıyoruz, ama onaylayan makam Bakanlığımızın bölge müdürlükleri olacak."

"İran ile dış ticaret 2-3 yıl içinde 35 milyar dolara ulaşacak"

İran ile yaşanan gümrük sorunlarının bu ülke ile ticareti etkilemeyeceğini vurgulayan Zeybekci, iki ülke arasında şu anda 14 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 2-3 yıl içinde 35 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

Nihat Zeybekci, Ro-Ro taşımacılığının etkin kullanımı için Türkmenistan ve Azerbaycan ile yürütülen çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

Türkiye ekonomisinde büyümenin yılın 3. çeyreğinde yüzde 1,7 ile beklentilerin altında kaldığını belirten Zeybekci, bu seviyenin görülebilecek en düşük seviye olduğunu ifade etti. Zeybekci, "4. çeyrekte yüzde 3'lerin üzerinde bir büyüme inşallah görmemiz mümkün, o da inşallah olacak. Onunla beraber yıl sonu itibarıyla yüzde 3,3'ün üzerinde bir büyümeyi inşallah gerçekleştireceğiz" dedi.

Ekonominin son 20 çeyreklik ortalama büyümesinin yüzde 5,8'ler seviyesinde olduğuna dikkati çeken Zeybekci, büyüme sürerken cari açığın gerilemesinin sevindirici olduğunu belirterek, net ihracatın katkısına değindi. Zeybekci, "Geçen yıla göre Türkiye şu anda yüzde 36,7 oranında cari açığını daralttı. Yani bu 19,3 milyar dolarlık cari açık daralması demektir" ifadelerini kullandı.

Bakan Zeybekci, Hükümetin yerli sanayiyi koruyucu tedbirlerini artırdığını, cari açığın düşüşünün süreceğini kaydetti.

Okunma Sayısı: 1841
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı