Bu sıkıntılı durumlara girmemenin, eklemlerin daha rahat ve esnek olmalarını sağlamanın yollarını, hayatımıza uygulamanın şekilleri ile korunma metodlarından önemli kısımları aşağıda belirtilecektir:
1) Çok ve karışık yemek, hazır katkılı gıdalarla beslenme ve içecekler sonucu biriken atıklardan meydana gelen aşırı kilolar ile eklemlerde husûle gelen birikintiler ve az hareketli bir hayat tarzı sonrasında meydana gelen kireçlenmelerdir. Bunları engellemek için, düzenli beslenme ile kilo almaya engel olarak, yürüyüş, hafif kültür fizik hareketleri, mümkün ise bisiklet kullanarak, aktif şekilde eklemlerimizin faal durumda işleyişini sağlamalıyız.
2) Haftada 1-2 defa et veya balık dışında beslenmemiz sebze ağırlıklı olmalıdır. Kullanılacak yağ mutlaka kaliteli zeytinyağı olmalıdır.
3) Isırgan otu, ıspanak, roka, semiz otu, dere otu, tere, maydanoz, kişniş, kıvırcık, marul, lahana, pırasa, kereviz ve yaprakları, kırmızı pancar, havuç, soğan, sarımsak, turp, meyvelerden elma, üzüm, incir, erik, greyfurt, limon, nar, portakal hareket sistemi hastalıklarının ilâcıdır.
4) “Siyah çay, kahve, hazır yiyecek ve içecekler, çikolata, her çeşit konserve, eritme peynir, taze kaşar, hidrojenle katılaştırılmış yağların kullanımı sonunda meydana gelen mide ve bağırsaklardaki sindirim bozukluğu sonucu kanda asit artar. Kandaki asit kalsiyumu bağlayarak ölü kalsiyuma dönüştürür. Bu kalsiyum vücutta kireç şeklinde birikir. Vücut bu kalsiyumu kullanamaz. Çok kalsiyumlu gıdalarla değil, sağlıklı beslenme sağlıklı bir sindirim sistemi kireçlenmeden korunmanın esasını teşkil eder.”2
5) “Kandaki serbest radikaller (zararlı atık maddeler) kıkırdaklarda hasara yol açmaktadır. Yapılan deneysel ve klinik çalışmalar ile antioksidanların (serbest radikalleri etkisiz hale getirip temizleyen gıda ve vitamin maddeleri) bu zararlı radikalleri gidererek kemik erimesi riskini azalttığı ortaya konulmuştur. Bu bakımdan C, E ve A vitaminleri gibi antioksidan özellikte vitaminler kireçlenmenin önlenmesi ve şikâyetlerin hafifletilmesi bakımından önerilmektedir. Bundan dolayı üzüm çekirdeği özütü, nar özütü (nar suyunun yoğunlaştırılması ile elde edilir.) Kuru erik antioksidan bileşenler bakımından zengin olup hasarı önleyici (serbest radikal süpürücü) etkisinin yanı sıra, kemik erimesine yol açan enzimleri de azaltıcı rol oynamaktadır.”3
6) Termal kaplıca ile fizik tedavileri de hastaların rahatlamasında etkilidir.
7) Halk arasında kullanılan ve kullananların fayda gördüğü, günde 1 adet sonraları arttırarak 2-3 adet yeşil zeytin çekirdeği yutulmasıdır. Çekiçle zor kırılan zeytin çekirdeğini mide asidi rahatlıkla eritip, faydalı omega 3 maddesini aktif hale getirmektedir. Bu da anti enflamatuar (iltihabı önleyici) etki yapar. Ayrıca kemik ve eklemleri kuvvetlendirmek için, kollagen dokudan (bağ dokusu, jelatin) zengin olan kemik suyu ve paçadan büyük fayda sağlanır.
Kemikler başta olmak üzere, bütün hareket sistemimiz, ruhsal halimiz ve iç dünyamızın dışa yansımasından etkilenir. “Kemiklerin fiziksel varlığımızı desteklemesi, kaslara ve sıvılara hayat vermesi gibi, hayat biçimimiz, davranışlarımız ve ilişkilerimizle kendisini gösteren inançlarımız da bize içsel güç verir. (…) Kemikler ruhla doğrudan bağlantılıdır. Dolayısıyla; kemiklerimizi güçlendirmek için, ruhumuzu canlandırmamız, harekete geçirmemiz, heyecanımızı yitirmememiz gerekir. Hareket hayatî bir önem taşır. Hayat harekettir. Dolayısıyla ne kadar hareketsiz kalırsak, o kadar hayattan uzak kalırız.”4
8) Son olarak uygulayanların çok faydalandığı, Saracoğlu Hocadan bir kür tarifi ile bitirelim. Kireçlenmeye karşı Çınar yaprağı “İki adet büyük boy taze (yeşil) ya da kurutulmuş derin yırtıklı çınar yaprağını soğuk suda yıkayınız ve parçalara ayırınız. Bir su bardağı klorsuz suyu kaynattıktan sonra yaprakları ilâve ediniz ve kısık ateşte ağzı kapalı olarak bir dakika kaynatınız. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra sıcakken süzünüz. Ilıyınca akşam yemeklerinden önce ve gece yatarken içiniz. İki içim arasında en az üç saat fark olmalıdır. Bu küre otuz gün ara vermeden devam ediniz. Her defasında taze olarak hazırlayınız. Şikâyetlere göre dönem dönem tekrarlanabilir. Günde bir defa bir tatlı kaşığı susam yağı içilirse daha etkili olur.”5
Eklemlerimiz başta olmak üzere hareket sistemimizi koruyup, anlatıldığı şekilde bakımı sürdürülürse namaz ve derslerimizin daha huzurlu ve feyizli olacağını Rahmet- i İlâhiyeden umuyoruz
SAĞLICAKLA KALIN
Dipnotlar:
2) Dr. Aidin SALİH, Gerçek Tıp, shf. 282 Sade Hayat Yayınları 2015.
3) Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA, İyileştiren Bitkiler, shf. 169- 170 Hayykitap 2015.
4) Debbie SHAPIRO, Zihin Gücüyle İyileşme, shf. 222- 224 Yakamoz Yayınları 2010.
5) Prof. Dr. İbrahim Adnan SARAÇOĞLU Bitkisel Kürler Rehberi shf: 67 AjansMik Yayıncılık 2009.