"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

13 başlık tamam

21 Ekim 2021, Perşembe 17:45
Demokrat Parti, CHP, İYİ Parti ,Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi temsilcileri parlamenter sistem çalışmasını Salı günü bir araya gelerek sürdürmüş ve 13 konu başlığında uzlaşmaya varmıştı.

Ağırlık merkezi Mecliste olacak

 

Bu kapsamda TBMM’nin görev süresinin mevcuttaki gibi 5 yıl olması, seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesi, partilerin Hazine yardımı alması için gereken oyun yüzde 3’ten yüzde 1’e düşürülmesi, tartışmalara neden olan torba yasa uygulamasına son verilmesi, Meclis içtüzüğünün demokratikleştirilmesi ve Meclis ihtisas komisyonlarının daha etkili hale getirilmesi konularında görüş birliği oluşmuştu. Muhalefet partilerinin hukukçu kurmaylarının yaptığı bu çalışma en geç Aralık ayının sonuna kadar tamamlanacak ve liderlerin görüşüne sunulmasının ardından ortak bir metin haline getirecek. Ortak metni, 6 siyasî partinin liderlerinin ortak bir toplantıyla kamuoyuna duyurması planlanıyor.

‘Yasama’ görüşülecek

Parlamenter sistemde Meclis tarafından Bakanlar Kurulu’na belli konularda süreli Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi verebiliyor. Partiler bu yetkinin daha net hale getirilmesi ve Meclis, yargı denetimine açık olmasıyla ilgili net düzenleme yapılması gerektiğinde uzlaştı. 6 parti OHAL KHK’sı ile ilgili ayrıca bir değerlendirme yapacak, ancak genel görüşün böyle bir yetkinin olmaması gerektiği yönünde olduğu biliniyor. Gelecek hafta Salı günü yapılacak toplantıda “yasama” üzerinde görüşmelere devam edilecek. Çalışma kapsamında Meclis’in bütçe hakkı ve denetim araçları ele alınacak. Daha sonraki toplantıda Cumhurbaşkanı yetki ve sorumluluğu ile yürütme organı üzerine görüşmeler yapılacak. 

Okunma Sayısı: 1009
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı