"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Abdullah Gül: Devletleri yönetenler tedbir almalı

13 Nisan 2018, Cuma 13:20
"Bunlar gelecekte hepimizin, ülkeleri yönetenlerin ilgileneceği en büyük sorunlar olacak"

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen "21. Avrasya Ekonomi Zirvesi"nin "Cumhurbaşkanları Oturumu"nda konuştu. Gül, istidama lişkin olarak "Devletleri yönetenler, geleceği, problemleri görerek tedbir alması gerekir. Büyük istihdam problemleri ortaya çıkacak, büyük işsizlik çıkacak" dedi. 

"Her şeyin çok hızlı geliştiği bir çağda yaşıyoruz." diyen Gül, "O kadar süratli ki çelişkileri yaşamak, tezatları yaşamak, şokları yaşamak kaçınılmaz. Hayallerimiz, rüyalar birdenbire gerçekleşiyor. Belki yarın, bugün düşünemediğimiz şeyler gerçekleşecek, bütün bunlar kısa bir dönem içinde olunca tabi ki artılarıyla birlikte bir sürü negatifleri de ortaya çıkıyor. Dijital teknoloji çağındayız, sınır tanımaz bir gelişme içerisinde düne kadar smart cihazlardan bahsediyorduk, bugün yapay zekadan bahsetmeye başladık. Bütün bunlar doğrusu gündelik hayatın bir parçası haline gelirken, inanılmaz problemler de ortaya çıkıyor." diye konuştu.

Abdullah Gül, şunları kaydetti:

 

Bütün bu gelişmeler olurken iki şeyi öne çıkarmak istediğini belirten Gül, "Birincisi bu teknoloji... Öyle bir ortam oluştu ki özellikle enformasyon teknolojisi IT dediğimiz şey her şeyi şeffaf yaptı. Hiç kimse artık kafasını kuma gömmüş olamaz. Herkes her şeyi takip edebilir hale geldi. Dolayısıyla dünyanın her köşesinden başka köşesini takip ediyorlar. Böyle olunca fakirler zenginliği, zenginler fakirliği görüyor, her gün acı çekenleri görüyor ve bunun neticesinde ortaya güzel şeyler, örnekler, güzellikleri örnek alan davranışlar çıkarken, bir taraftan da öfke, hınç, radikal akımlar da ortaya çıkıyor. İkinci bir şey, teknoloji ilk ortaya çıkıp da makinaların uygulanmaya başlaması, emek yoğundan makine yoğuna geçince zaten büyük işsizlikler o zaman oldu ama onlar kaçınılmazdı. Makinadan robota, robottan bilgisayarlara oradan şimdi yapay zekanın yönettiği fabrikalara geçilmeye başlanırsa o zaman ortaya iki şey çıkacak; biri işsizlik. Bu istihdam meselesi müthiş bir şey. Devletleri yönetenler, geleceği, problemleri görerek tedbir alması gerekir. Büyük istihdam problemleri ortaya çıkacak, büyük işsizlik çıkacak." ifadelerini kullandı.

Gelişmiş ülkelerdeki meseleler ile gelişmekte olan ülkelerin problemlerinin ayrı olduğunu aktaran Gül, ama neticede işsizliğin kaçınılmaz bir şekilde her iki yerde de ortaya çıktığını söyledi.

Gül, gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan işsizlik karşısında, çalışsa da çalışmasa da mecburi herkese bir maaş ödeme gibi bir durum söz konusuyken, bu durumun gelişmekte olan ülkeler için büyük sorunlar ortaya çıkardığını dile getirerek, "Okumuş, tahsilli insanlarda, üniversite mezunlarında çok büyük işsizlik oranları çıkıyor. Bunlar gelecekte hepimizin, ülkeleri yönetenlerin ilgileneceği en büyük sorunlar olacak. İkinci bir mesele tabi şu olmuş oluyor, bir taraftan bu teknolojiler kullanılırken, maliyetler düşüyor, inanılmaz üretim hacimlerine ulaşılıyor ve bu istihdam problemleri ortaya çıkarılırken başka bir şey de gelir dağılımında ortaya çıkıyor. Çok büyük bir gelir dağılımı adaletsizlikleri bunlar da önümüzdeki dönemlerin yine en büyük meselesi olacak." diye konuştu.

"Ülkelerin iyi yönetilmesi gerekiyor"

Gelir dağılımındaki eşitsizliğin büyük bir mesele olarak ortaya çıktığını vurgulayan Gül, teknolojinin reel ekonomiden ziyade para piyasasına kazandırdığı hızın, ülkeler arasındaki gelir dağılımındaki eşitsizliği bozarken, ülkelerin kendi içerisinde gelir dağılımında adaletsizliğe sebep olduğunu anlattı.

Gül, söz konusu sıkıntıların sonucunda popülizm, ırkçı, sağcı, aşırı dinci, siyasi, radikal oluşumların tehdit olarak ortaya çıktığını ve bunları hazırlayan nedenlerin de işsizlik, adaletsizlik ve bunlarda katkısı olan teknoloji olarak görüldüğünü kaydetti.

Gül, "Ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı, otokratik, şovenist söylemlerin bütün dünya siyasetine hakim olduğunu görmek, gerçekten çok tedirgin edici ve çok üzücü. Twitter üzerinden en hassas meselelerin paylaşılması, tehditlerin yapılması, dünyanın ileri ülkelerinin bu hassasiyeti göstermeyecek bir duyarsızlıkta olmaları... Bunlar doğrusu akılalmaz gelişmeler, hiç olmaması gereken şeyler." değerlendirmesinde bulundu.

 

Etiketler: gül, teknoloji, barış
Okunma Sayısı: 1426
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı