"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AGİT heyeti seçim güvenliği için Diyarbakır'da

01 Haziran 2015, Pazartesi 14:23
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, (AGİT) 7 Haziran’da yapılacak seçimleri izlemek için çalışmalarını sürdürüyor.

AGİT Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti’nde yer alan Sascha Alderisi ve Lars Tollemark Güneydoğu’daki 9 ilde seçimleri izleyip rapor haline getirecek. Diyarbakır’daki çalışmalarını sürdüren 18 kişilik AGİT heyeti, Türkiye seçimleriyle ilgili hazırlayacağı ilk raporu seçimlerden 2 gün sonra dünya kamuoyuna açıklayacak.

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Geert Hinrich Ahrens, AGİT Gözlemciler Koordinatörü Marija Babic, Diyarbakır ve çevre iller gözlemcileri Sascha Alderisi ve Lars Tollemark bölgedeki ilgili kurum ve kuruluş ziyaretlerini tamamladı. Çalışmaları hakkında bilgi veren uzun dönemli gözlemciler Sascha Alderisi ve Lars Tollemark Diyarbakır’da seçim kurulları, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, valilik ve kaymakamları ziyaret ettiklerini belirtti.

Mümkün olduğunca çok kişiyle görüşmeye çalıştıklarını anlatan Lars Tollemark, bölgede nasıl bir realite olduğunu kapsamlı olarak algılayabilmek istediklerini vurguladı. Tollemark, “Buradaki realite nedir, farklı aktörler tarafından nasıl algılanıyor? Biz bunları değerlendirmesini tamamen adil ve eşitlik kriteri üzerinden değerlendiriyoruz. Mesela siyasi partiler kampanyalarını yaparken bir sorunla karşılaşıyorlar mı? Ya da seçim kurullarına güven sorunu var mı? İl ve ilçe seçim kurulları seçime hazırlar mı, eğitimlerini tamamen yapmışlar mı? Mümkün olduğunca bu tür sorulara cevap arıyoruz.” diye konuştu. Her seçimi önemsediklerini ve önemsenmesi gerektiğini anlatan Tollemark seçim sonuçlarının kendilerini bağlamadığını, odak noktalarının seçim sürecinin nasıl ilerlediği ve sonuçların nasıl elde edildiği olduğunu kaydetti.

Uzun Dönemli Gözlemcilerden Sascha Alderisi ise çalışmalarını yaparken mümkün olduğunca objektif olmaya gayret gösterdiklerini belirtti. Alderisi, “Seçim izleme faaliyeti yapacağımızla yerle, oraya gitmeden önce o ülkenin politik süreciyle ilgili brifing alıyoruz. Daha sonra kendi gözlem çalışmalarımızı yapıyoruz. Rapor ve bulgularımızı raporlar halinde AGİT sayfasına koyuyoruz.” dedi.

Diyarbakır Barosu'nun 150 avukatla seçimleri izleyeceğini açıklamasını önemsediklerini anlatan Alderisi şunları söyledi: “Özellikle siyasi partilerin seçim gününde müşahit bulundurmaları çok önemli. Burada süreci kolaylaştıran ve destekleyen ne varsa önemli tabi. Seçim sürecinin izlenmesi seçimlerin şeffaflığı açısından önemlidir. Ne kadar çok fazla tarafsız gözlemci varsa seçimler o derece daha sağlıklı sonuçlar verir. Bu adil şeffaf seçim açısından önemlidir.” 

AGİT heyeti Elazığ, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Bitlis, Şırnak, Van, Hakkari ve Diyarbakır’da görüşmelerini sürdürüyor.

Okunma Sayısı: 2400
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı