"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Biden: PYD ile PKK bir değil

23 Ocak 2016, Cumartesi 14:24
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden; AKP, CHP ve HDP'den milletvekilleriyle İstanbul'da görüştü. Görüşmeye katılan bazı vekillere göre, Biden, "PKK'nın bir terör örgütü olduğunu, silahları bırakması ve şiddete son vermesi gerektiğini ancak PYD'yi PKK'dan ayrı tutmak gerektiğini" söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul'da AKP, CHP ve HDP'li milletvekilleriyle yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Biden'ın davetiyle gerçekleşen ve yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmeye; AKP'den Galip Ensarioğlu ve Orhan Miroğlu, CHP'den Sezgin Tanrıkulu ve Fikri Sağlar, HDP'den Leyla Zana, Altan Tan ve Ayhan Bilgen katıldı. MHP'den ise katılım olmadı. Oktay Vural'a davet gitti ancak kendisi Ankara'da olacağını söyleyerek toplantıya katılmadı.

Al Jazeera'nın haberine göre CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, şu bilgileri verdi: "PKK'nın bir terör örgütü olduğunu, silahları bırakması ve şiddete son vermesi gerektiğini söyledi. Ancak PYD'yi PKK'dan ayrı tutmak gerektiğini de belirtti. Çünkü PYD'nin IŞİD'le savaştığını ve IŞİD'in dünyanın en büyük sorunu olduğunu söyledi. 'IŞİD hem ABD hem Türkiye için en büyük tehlikedir' dedi."

AKP Diyarbakır Milletvekili Orhan Miroğlu da Biden'ın silahların bırakılması ve demorkatikleşmeye dönüşün, Türkiye'nin istikrar ve güvenliğinin önemini vurguladığını belirtti. PYD ile ilgili soruya, Biden'ın örgütü terör örgütü olarak görmediğinin sinyalini verdiğini söyledi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, "Bir masa etrafında oturup konuşabilmek önemliydi" dedi. Altan Tan şöyle konuştu "Biden PKK'nın hendek açmasını ve silaha başvurmasını tasvip etmediklerini, PKK'yı bir terör örgütü olarak gördüklerini söyledi. PKK'nın içerideki tutumunu eleştiriyor. PKK ile PYD'nin bağı olduğunu düşünmüyorlar. Türkiye'de siyasi mücadelenin demokratik yollarla olması gerektiğini, hükümetin bu sorunları yeni Anayasa ile çözmesi gerektiğini söylüyor."

"Kendileri için esas önceliğin DAEŞ'in Musul'dan çıkarılması olduğunu belirttiler. Türkiye'nin dünyanın en stratejik bölgesinde, en önemli müttefikleri olduğunu söylüyor. Buna çok güçlü vurgu yaptı."

AKADEMİSYENLER BİLDİRİSİ

Biden, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler ve akademisyenlerle bir araya gelmeden önce yaptığı açıklamada, "Yalnızca Türkiye'ye değil, bütün ülkelere özgürce eleştirebilmenin, özgürce nefes almak kadar gerekli olduğunu anlatmaya devam edeceğiz" dedi.

İfade özgürlüğünün "temel özgürlüklerden bir tanesi" olduğunu vurgulayan Biden, "Basın ve ifade özgürlüğü yalnızca Amerikan değerleri değil tüm insanlığın değerleridir. Bizim sözünü ettiğimiz özgürlükler Türk halkı için yeni değildir; onlar sizin Anayasa'nızda vardır" dedi.

"Barış için Akademisyenler"i kastederek, 1000'den çok akademisyenin düşüncelerini ifade ettikleri için kovuşturmaya uğramaları konusuda Byükelçi Bass ülkemizin düşüncelerini açıkladığını anımsatan Biden, "İfade özgürlüğü en temel özgürlüklerden bir tanesidir. Basın özgürlüğü herkesin özgürlüğüdür" diye ekledi.

DAVUTOĞLU TEPKİ GÖSTERDİ

Biden'ın "PKK-PYD ayrı" sözlerini eleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu konuyu Biden'a soracağını söyledi.

5 gün süren Avrupa temaslarının ardından yurda dönen Başbakan Ahmet Davutoğlu, uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'nin 2 numarası Joe Biden'ın Kürt sorunu, PKK ve PYD için dediği sözleri eleştirdi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye'de dün Kürt meselesinin çözümü gerçekleştirdiği yuvarlak masa toplantısı hakkında da konuşan Davutoğlu, "Türkiye'de yaşananları tam olarak görmek istemediği belli" ifadelerini kullandı. Biden'ın "PKK-PYD ayrı" sözlerini eleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Washington'dan öyle görülebilir ama Türkiye'den öyle görülmüyor" dedi. 

Davutoğlu şunları söyledi:

PKK ile YPG ‘nin ayrı olduğunu iddia etmek için Kandil'den Suriye'ye giden grupları silahları, Suriye içinden Türkiye’ye sokulmaya çalışılan silahları bilmiyor görmüyor olmak demek. YPG faaliyetlerinin kaynağı kandildir. Militanlar oradan gönderilir. Suriye sınırında yakaladığımız silahların önemli kısmında Suriye sızmalarının etkisi var. Washington’dan böyle görülebilir ama Türkiye'de öyle görülmez. YPG rejimle işbirliği yapan görünümde, DEAŞ la mücadele etmesi onu meşru kılmaz. Türkiye kendisine tehdit olan faaliyet yapılmasını, silah aktarımlarını gördüğü takdirde Kandil'e yaptığı müdahaleyi YPG ye de yapar. 

ŞEHİT AİLELERİYLE DE GÖRÜŞMESİNİ İSTERDİM

Sayın Biden’ın görüşme programını kim hazırladı bilmiyorum ama Türkiye’de yaşananları tam olarak görmesini istemediği belli. Türkiye özgür bir ülke elbette herkes herkesle görüşür. Ama biz Sayın Biden’dan maden Türkiye’de yaşananlarla ilgili fikir sahibi olmak istiyor PKK terörüne kurban verdiğimiz şehitlerimizin, sivil vatandaşlarımızın yakınlarıyla da görüşmesini beklerdik. Ya da PKK terörünün mağdur ettiği vatandaşlarımızla da görüşebilirdi. Bunları kendisi ile dediğim gibi oturup konuşuruz.

 

Haber Merkezi

Etiketler: joe biden, pyd, pkk
Okunma Sayısı: 1561
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı