"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Böyle devam ederse 2050'de su kaynaklarımız tükenecek

08 Ocak 2015, Perşembe 10:44
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi çalışmaları bünyesinde Hollanda Ekonomi Bakanlığı, Ziraat Mühendisleri Odası ve Uluslararası Drenaj Komisyonu’nun katkılarıyla Tarımsal Sulama ve Bahçe Bitkileri Bölümleri çerçevesinde, "Sulama Yönetiminde Yeni Teknolojiler" adlı bir çalıştay düzenlendi.

İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, “Yanlış su kullanımı devam ettiği takdirde Türkiye’nin 2050 yılına kadar su kaynakları tükenecektir. Bizler de bu konuya dikkat çekmek için bu projeyi oluşturduk.” dedi. Projeyle günümüz teknolojisi küçük üreticiler için de ulaşılabilir hale getirilerek, ideal olmayan üretim şartlarında su, gübre, enerji ve işletme maliyetlerinde tasarruf sağlamalarına imkan tanınması öngörülüyor.

YANLIŞ ŞEHİRLEŞME SU KULLANIMINI ETKİLİYOR

Türkiye’nin kurak ve yarı kurak iklim kuşağında yer almasından dolayı yaşadığı sulama sıkıntılarına değinen Oda Başkanı Çiftçi, “Yanlış kentleşme, hızlı nüfus artışı ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimler, su kullanımını kötü etkileyerek azalmasına neden oldu. Bu konuda bilinçlenmeliyiz.” dedi. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun da konuşmasında su kaynaklarının giderek azaldığını, 6 milyon hektar fiilen sulanabilen alan olduğunu, yeni teknoloji kullanılarak 8,5 milyondan daha fazla alanın sulanabileceğini söyledi.

'TÜRKİYE’NİN ROLÜ ÇOK BÜYÜK'

Hollanda Ekonomi Bakanlığı Temsilcisi Willem Timmerman ise projenin ilk olarak ülkesinde saksı bitkileri üzerinde denediğini ve olumlu sonuçlar alındığını belirtti. Timmerman, “Bu projenin geliştirilmesinde Türkiye’nin rolü çok büyük ve gerekli özeni gösteriyorlar. Diğer ülkelerin de bu bilgilerden yararlanıp aynı özeni göstermelerini bekliyoruz. Türkiye’ye bu katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

'AMACIMIZ KÜÇÜK ÜRETİCİLERİ BİLİNÇLENDİRMEK'

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Tüzer de projenin çıkış yerinin İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyü olduğunu belirtti. Tüzer, “Bu projeye bizler sekiz üretici ile birlikte iki yıl önce başladık. Amacımız, küçük üreticileri bilinçlendirerek tarımsal sulamada daha az su kullanımını teşvik etmekti. Biz burada üretici odaklı çalıştık ve su kullanımında yüzde 15 ile 40 oranında azalma olduğunu gördük ancak ürünlerin verimliliğinde çok fark olmadığını gördük.” dedi.

Çalıştay sonunda, katkılarından dolayı sekiz üreticiye teşekkür belgesi ve hediyeler verildi.

Okunma Sayısı: 1619
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hakan Korkmaz

    8.1.2015 11:11:13

    AKP'nin günü kurtarmaya yönelik yanlış politikaları, hayatın her alanında etkisini gösteriyor. Karadeniz'in derelerini yok eden, doğayı mahfeden icraatlar; su kaynaklarını bitirir elbette. Nitelikli değil çok nüfus peşinde olmak da büyük hataların başında geliyor. İnsan endeksli politikalar uygulanmadığı sürece Anadolu toprakları yaşanmaz hale gelir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı