"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cami köyde, minareler tepede

27 Haziran 2016, Pazartesi 14:56
Sivas'ın Zara ilçesindeki Tuzlagözü köyünde asırlık caminin sonradan yaptırılan minarelerinden birinin yaklaşık 150, diğerinin 200 metre mesafede, yerleşim yerini ikiye bölen tepede bulunması dikkati çekiyor.

Sivas'ın Zara ilçesi Tuzlagözü köyündeki 110 yıllık cami ile sonradan yaptırılan iki minaresinin farklı yerlerde olması, görenleri şaşırtıyor.

Alınan bilgiye göre, Tuzlagözü Camisi'nin minaresi, elektrik olmadığı dönemde imamın ezanı tüm vatandaşlara duyurabilmesi amacıyla 1945'te köyü ikiye bölen tepeye inşa edildi. Uzun yıllar köyde görev yapan imamlar, camiye yaklaşık 150 metre mesafede tepedeki minareye çıkarak, cemaati namaza davet etti. Yaklaşık 12 yıl önce de bir hayırsever, köyün dışından görünmediği ve küçük olduğu gerekçesiyle bu minarenin yaklaşık 50 metre, caminin ise 200 metre uzağında yeni ve büyük bir minare daha yaptırdı.

Elektriğe 1990'lı yılların başında kavuşan köyde okunan ezan, son yıllarda minareye yerleştirilen hoparlörlerle köyün yanı sıra 11 mezraya namaz vaktini haber veriyor. Cami imam hatibi Serkan Alış, normalde minarelerin caminin avlusunda bulunduğunu ancak görev yaptığı köyde bu durumun farklı olduğunu söyledi. Köye geldiğinde minarelerin tepede olmasına şaşırdığını anlatan Alış, "Bunun sebebi ne olabilir diye düşündüm. Köyde elektrik olmadığı dönemde, ezanlarını köyün tamamına duyurmak için minareyi bu tepeye yapmışlar" dedi.

İmamların köyde elektik olmadığı dönemde minareden ezan okumasıyla vatandaşların namaza davet edildiğini dile getiren Yaprak, "En sonunda elektrik geldi. Şimdi de camiden okunuyor, minareden dinleniliyor. Eski minareden sonra bir hayırsever, yeni minare yaptırdı. Yeni minare daha büyük, daha görünür" diye konuştu.

AA

Etiketler: sivas, zara, minare, cami
Okunma Sayısı: 1386
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı