"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cezayirli iş adamından Avrupa'daki peçe yasağına ilginç tepki

09 Ağustos 2018, Perşembe 22:33
Avrupa'da peçe yasağına uymayanlara kesilen tüm cezaları ödeyeceğini söyleyen Cezayirli iş adamı ve siyasi aktivist Raşid Nekkaz, 1 Ağustos’ta yürürlüğe giren Danimarka'daki cezaları da kendi cebinden ödeyeceğini duyurdu.

Avrupa ülkelerindeki burka yasaklarına atıfta bulunan Nekkaz, "Özgürlükler ülkesi olan Danimarka'nın tuzağa düşmesinden ve Fransa ile Belçika gibi kendini gülünç hale getirmesinden üzüntü duydum" ifadelerini kullandı.

Bu ülkeyi son olarak mart ayında ziyaret ettiğini belirten Raşid Nekkaz, "Kendi kendime şayet Danimarka da peçe yasağı getirirse o zaman her ay gelip buradaki yasakları ödeyeceğim demiştim" diye konuştu.

Danimarka Parlamentosu, 31 Mayıs'ta yapılan oylamada 30'a karşı 75 oyla "Örtünme Yasağı" başlıklı yasayı kabul etti.

Eylül ayında Kopenhag'a gideceğini belirten Cezayirli iş adamı, şu ana kadar Danimarka'da ceza kesilen 8 kadının kendisiyle irtibata geçtiğini belirtti.

Popülist politikalarıyla bilinen Danimarka Halk Partisi ise yasağa uymayanlara hapis cezası getirilmesini talep ediyor.

Danimarka Halk Partisi'nden Nekkaz'a tepki

Bu arada Danimarka Halk Partisi Dışişleri Sözcüsü Martin Henriksen, euronews'e verdiği mülakatta, Nekkaz'ın tutumunu onaylamadıklarını söyledi.

Henriksen, "Nekkaz, peçe ile ilgili yasayı ihlal eden kadınlara kesilen para cezalarını ödemeyi planlıyor, bu Danimarka yasalarını bariz bir şekilde baltalama girişimidir. Ben bir meclis üyesi olarak Nekkaz'ın faaliyetlerini açıkça eleştiriyorum ve yeni mevzuatta bu soruna çözüm bulacak adımlar atmamız gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Martin Henriksen, yasayı ihlal edenlere bir ile iki hafta arasında değişen hapis cezası verilmesinin de 'yerinde bir karar' olacağını iddia etti.

Danimarkalı siyasetçi ayrıca, para cezalarını ödeyen gönüllülerin parasının vergiye tabi gelir olarak kabul edileceğini dolayısıyla ödenen bedelin para cezalarından çok daha masraflı olacağını sözlerine ekledi.

Nekkaz: Vergileri de ben ödeyeceğim

Para cezalarının yanı sıra vergileri de ödeyeceğini belirten Cezayirli iş adamı ve aktivist Raşid Nekkaz, hapis cezası getirilmesi durumunda ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin devreye girmesi için mücadele edeceğini salık verdi.

Facebook hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Raşid Nekkaz, "Danimarka cesaretini yitiriyor, örtünen kadınları hapis cezası ile tehdit ediyor" sözleriyle Kopenhag hükümetine tepkisini dile getirdi.

Nekkaz 2010 yılından bu yana, peçelerini çıkarmayı reddeden bazı Avrupa ülkelerindeki Müslüman kadınlara kesilen para cezalarını ödüyor.

Danimarka'da 200 civarında peçeli var

Kopenhag Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Danimarka'da 200 civarında kadının peçe takıyor, sadece 3 kadın burka giyiyor.

Danimarka'da 5,7 milyon olan nüfusun yaklaşık yüzde 7'sini Müslümanlar oluşturuyor.

Örtünme Yasası

Danimarka’da geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren “Örtünme Yasası”na göre kamusal alanda burka ve peçenin yanı sıra kar maskesi ile yüzü kapatmak da yasak.

Yasağı ihlal eden kişilerin ilk defada bin kron (790 lira), ikinci defada 2 bin kron (bin 580 lira), üçüncü defada 5 bin kron (3 bin 950 lira) para cezasına çarptırılması öngörülüyor.

Yasağı dört kezden fazla ihlal edenlere ise, her yeni ihlalde 10 bin kron (7 bin 900 lira) ceza kesilecek.

Euronews Türkçe

Okunma Sayısı: 1733
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı