"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

En tehlikelisi Çin modeli

05 Aralık 2021, Pazar 23:35
Karar Gazetesi yazarı Taha Akyol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomide yeni dönem haritası için Çin’i örnek vermesiyle ilgili, “En tehlikelisi ‘Çin modeli’dir” dedi.

Karar Gazetesi yazarı Taha Akyol Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin’in ekonomi politikasına yönelik açıklamalarını eleştirdi. Akyol, dünkü yazısında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözünü biliyorsunuz. Mahalli seçimlerde büyük belediyeler muhalefete geçtiğinde, onların ekonomide bir şey yapamayacağını belirterek söylemişti bu sözü: “Türkiye ekonomisinin sorumlusu benim ben. Şu anda devletin başında kim var? Tayyip Erdoğan var.” (28 Mart 2019) Çok doğru. CB hükümet sisteminde hiçbir bağımsız kurum kalmadığı için bütün kararlar Cumhurbaşkanı tarafından veya ona sorarak alınıyor. Bir denetimden de geçmiyor. 1946’dan bugüne hiçbir lider bu kadar devlet yetkisini elinde toplayamamıştı. Ne bakanlar ve parlamento, ne Merkez Bankası ve diplomasi, hatta ne de piyasa… Tek belirleyen, Cumhurbaşkanıdır” dedi. 

Kâğıt üzerinde kaldı

“İktidarın resmî orta vadeli programları bile kâğıt üzerinde kaldı” diyen Akyol, “2021 yılının son ayında keşfedilen “Çin böyle kalkındı” modeli orta vadeli programlardan hiçbirinde yoktur. İlk on yılda AB yönelişli ve rasyonel politikalarla kişi başına gelirimizi 3 bin dolardan 12 bin dolara yükselten iktidar, son 6-7 yılda yönü değişmiş ve istikrarsız ekonomi politikaları ile Türkiye’yi daralmaya, krize sürükledi. Ekonomi politikalarıyla, hatta Türkiye’nin dünyadaki yeriyle ilgili olarak yapılan çeşitli önermeler oldu: a- “Şanghay Beşlisi” (11 Kasım 2016) b- “İslâm iktisadı krizden çıkışın anahtarıdır.” (14.6.2020) c- “Geleceğimizi Avrupa’da görüyoruz.” (21.11.2020) d- “Yeni yol haritası: Çin de böyle büyüdü.” (3.12.2021) Bu şıklarda doğru olan c’dir, yani AB standartları… Fakat demokrasi, hukuk, temel hak ve hürriyetler, konularında Batı’nın eleştirileri karşısında, bu değerleri önemsemeyen yerlere savruluşlar Türkiye’yi dış politikada yalnızlığa, ekonomide 8 bin dolara düşürdü. En tehlikelisi “Çin modeli”dir. Umudum bundan da birkaç yıl sonra vazgeçilmesidir” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 2065
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı