"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ergenekon davasında yeni kararlar

06 Temmuz 2017, Perşembe 20:18
Ergenekon ana dava dosyasıyla birleştirilen 12 sanıklı Danıştay saldırısı dosyasıyla ilgili görevsizlik, kapatılan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce beraat kararı verilen 21 sanıklı dosyayla ilgili beraat ve yargılama sürecinde ölen 11 sanıklı dosyayla ilgili de düşme kararı verildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bozma kararı sonrası İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülmeye başlanan ve bu mahkemenin 21 Haziran 2017'de gerçekleşen ilk duruşmada ayırma kararları verdiği 274 sanıklı Ergenekon davasında, yeni kararlar alındı.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile Dursun Çiçek, Hasan Iğsız ve Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 19 sanık hakkındaki dosyanın Yüce Divan sıfatıyla yetkili ve görevli Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmeden mahkeme heyeti, kapatılmasına karar verilen dönemin özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce haklarında beraat kararı verilen 21 sanığın beraatini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, Yargıtay'ın bozma kararından önce kurulan hükümle beraatlerine karar verilen ve makul sürede yargılama hakkı çerçevesinde haklarında başkaca yargılama işlemi gerekmediği anlaşılan sanıklardan Adem Uzun, Ayhan Çelik, Bahadır Berk, Bekir Çelik, Coşkun Çalık, Erdal İrten, Eren Mumcu, Fuat Ermiş, Garip İrfan Torun, Hakan Akdoğan, Halis Yavuz Işıklar, İlhami Ümit Handan, Kenan Temur, Maruf Şinik, Muhterem Bağcı, Onur Özdemir, Önder Koç, Recep Taylan, Satılmış Balkaş ve Tuncay Hacıbektaşoğlu'nun, "yüklenen suçları işledikleri sabit olmadığı" gerekçesiyle beraatine hükmetti. Sanıklardan Ali Yiğit'in ise, "yüklenen suçun öğeleri itibariyle oluşmadığı sonucuna varıldığı" gerekçesiyle beraatine karar verildi.

Yargılama sürecinde öldükleri anlaşılan sanıklar Arif Doğan, Ayşe Asuman Özdemir, Emcet Olcaytu, Fatih Derdiyok, Hüseyin Görüm, Mehmet Koral, Muzaffer Tekin, Münür Kemal Yavuz, Oğuz Alpaslan Abdülkadir, Sami Hoştan ve Ünal İnanç ile ilgili dosyayı da beraatine karar verilen sanıklarla birlikte değerlendiren heyet, 11 sanığın dosyasının düşürülmesini karara bağladı.

Danıştay saldırısına görevsizlik

Mahkeme heyeti, ilk olarak 22 Haziran 2017'de ise, daha önce Ergenekon ana dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verilen Danıştay saldırısı davasının 12 sanığıyla ilgili hüküm kurdu.

Bu kapsamda, "terör örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve nitelikli kasten öldürme" gibi suçlardan yargılanan tutuklu sanık Alparslan Arslan ile Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu, Aykut Metin Şükre, Salih Kurter, Süleyman Esen, İsmail Sağır ve Tekin İrşi, silah temin ettikleri iddia edilen sanıklar Kenan Özay, Selçuk Özkan, Erkan Akyıldız ve Mahmut Güzel hakkındaki dosyayla ilgili görevsizlik kararı veren heyet, dosyanın yetkili Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştırdı.

Danıştay saldırısı sanıklarından Salih Kurter'in öldüğü belirtilirken, mahkemenin bu sanıkla ilgili düşme kararını Ankara'daki yetkili mahkemeye bıraktığı öğrenildi.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, kalan sanıklarla ilgili yargılamanın ikinci duruşmasını 7 Eylül'de gerçekleştirecek. 

AA

Etiketler: ergenekon, dava
Okunma Sayısı: 2831
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı