"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gümrüklerde 'biyokaçakçılık' ticaretine geçit yok

02 Mart 2019, Cumartesi 11:19
Gümrüklerde geçen yıl yasa dışı yollardan ülkeye sokulmak istenilen, saka kuşu, kaplumbağa ve papağanların da aralarında bulunduğu 7 bin 651 hayvan ele geçirildi.

Türkiye'ye kaçak olarak sokulmak istenilen, aralarında saka kuşu, kaplumbağa ve papağanın da olduğu 7 bin 651 canlı hayvan gümrüklerde ele geçirildi.

Ticaret Bakanlığından edinilen bilgiye göre, canlı ya da ölü hayvan ve bitki türleriyle bunlardan yapılmış ürünlerin yasa dışı ticaretini içeren "biyokaçakçılık" kapsamında geçen yıl çeşitli tür ve miktarda tohum, fidan, canlı hayvan ve hayvan derisi gümrüğe takıldı.

Kaçakçılıkla mücadele çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Gümrük Muhafaza ekiplerinin 2018'de düzenlediği operasyonlarda ele geçirilen canlı hayvan sayısı 7 bin 651'i buldu. Yasa dışı yollarla ülkeye sokulmak istenilen hayvanlar arasında 990 su kaplumbağası, 8 kedi, 675 saka kuşu, 60 papağan, 103 köpek ve 188 güvercin yer aldı.

Kaçakçılığın engellenmesine yönelik operasyonların yüzde 66'sı havalimanlarında gerçekleştirilirken, bunu kara sınır kapıları ve limanlar izledi.

Hayvanların yasa dışı ticaretinin önlenmesi için iş birliği

Ticaret Bakanlığınca, Nesli Tehdit Altında Olan Yabani Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) gibi mutabakatlar ve anlaşmalar aracılığıyla bitki ve hayvan türleri kaçakçılığına karşı etkin mücadele yürütülüyor.

Türkiye'de ilgili yönetim mercilerince düzenlenen CITES belgesi, gümrük işlemleri sırasında gümrük idarelerince isteniyor. Bakanlık, ilgili yönetim birimlerinin uygun görüşünü alarak yönetmelik kapsamındaki listelerde yer alan bir türe ait gümrük işlemlerinin nerelerde yapılabileceğini belirliyor. Yönetmelik kapsamında yer alan türlere ait örneklerin yasa dışı ticaretinin önlenmesi amacıyla diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılıyor.

AA

Okunma Sayısı: 1580
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı