"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hakkında istenen ceza 2100 yıla çıktı!

09 Haziran 2016, Perşembe 12:19
Erzurum'da maket üzerinden daire satan, ancak belediyeden ruhsat alamayınca inşaatı yarım bırakarak 1500 vatandaşı mağdur ettiği belirtilen Karadayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Metin Karadayı hakkında Ağır Ceza Mahkemesinde istenen ceza, artan şikayetçilerle birlikte 1400 yıldan 2 bin 100 yıla çıktı.

Merkez Palandöken İlçesi Yenişehir semtinde, önceki Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Küçükler döneminde 2 bin konut proje hazırlayan müteahhit Ahmet Metin Karadayı, inşaata başlamadan dairelerin büyük bir bölümünü sattı. İmar İskan eski konutlarında oturanların evlerini 2012'de yıkarak karşılığında daire sözü veren Karadayı'nın inşaatı, ruhsatı ve projesi olmadığı gerekçesiyle şimdiki Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen tarafından durduruldu. 

Temeli 2013 yılında atılan ve 140 milyon liraya çıkacak projede mağdur olanlar, sık sık eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. New City projesinin yanı sıra merkez Yakutiye ile Palandöken ilçelerinde de arsa karşılığında veya sözleşme yaparak vatandaşlardan para toplayan Karadayı, inşaatlarını tamamlamayınca ev sahibi olma hayali kuranlar zor durumda kaldı. 

Mağdurların şikayeti üzerine Ahmet Metin Karadayı hakkında 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan dava açıldı. Açılan davada 200 müşteki yer aldığı için Ahmet Metin Karadayı'nın 400 yıldan 1400 yıla kadar hapsi istendi. Geçen 12 Nisan'da görülen ilk duruşmaya katılmayan ve adli kontrol şartına uymayan sanık Ahmet Metin Karadayı hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Karadayı, geçen 12 Mayıs günü Bursa'da tutuklanarak cezaevine kondu. İlk celseden sonra şikayetçi sayısı 300'e yükseldi ve Karadayı hakkında istenen ceza da 600 yıldan 2 bin 100 yıla çıkmış oldu. 

"TOKİ'DEN DAHA UCUZA KONUT SATIYORDUM"

1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen üçüncü duruşmada Ahmet Metin Karadayı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile tutuklu kaldığı Bursa E Tipi Ceza İnfaz Kurumundan duruşmaya katıldı. Müşteki sayısı çok olduğu için gruplar halinde dinlenilmesine karar verilen duruşmada bu kez sadece Karadayı'nın savunması alındı. Mahkeme Başkanı Saim Köroğlu, işadamı Karadayı hakkında 10 ayrı iddianame hazırlandığını ve tek bir dosyada birleştirildiğini belirtti. Başkan Saim Köroğlu ve üye hakimlerin sorularını yanıtlayıp, savunmasını yapan Karadayı suçlamayı kabul etmedi. 2002 yılından bu yana 15 bin konut yapıp teslim ettiğini savunan Karadayı, TOKİ'den daha uygun ev yapıp sattığını ileri sürdü. New City konutlarını yaptığı bölgenin 2013 yılında Van depreminden sonra çıkan kentsel dönüşüm kanunu ile ihaleye çıkarıldığını anımsatan Karadayı, 28 milyon ve KDV'sini ödeyerek 30 dönüm arsayı Büyükşehir Belediyesi'nden aldığını belirtti. İmar İskan konutlarında oturan 450 kişiyle de daire verme karşılığında anlaşarak inşaata başladığını ifade eden Karadayı şunları söyledi:

"RUHSAT VERİLSİN, KONUTLARI TESLİM EDERİM"

"İhaleyi kazandıktan sonra projeyi çizip belediyeye ruhsat almak için başvurduk. Bu dönem Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığında yolsuzluk olayı ortaya çıktı. Daire Başkanı ve çalışanlar gözaltına alındı. Sözleşmeye göre 450 kişiye aynı yıl evlerini teslim etme sözü vermiştim. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'in izni ile çalışmalara başladık. 2014 yılında yerel seçimler yaklaştığı halde ruhsat verilmemesi üzerine Küçükler ile görüştüm. Sorun olmadığını ruhsatın verileceğini belirtti. Mehmet Sekmen başkan seçilince 1 hafta sonra inşaat durduruldu. Belediye, 18 milyon lira ruhsatsız inşaat yaptığım için ceza kesti. Cezayı ödemeyi kabul ettim. Ruhsatın verilmesi için belediye ile görüşürken 1200 işçinin maaşını ödemeye devam ettim. Vali Ahmet Altıparmak belediyeden görevlilerle beni bir araya getirdi, iki tarafı dinledi ve büyük bir sorun olmadığını, inşaata başlanılmasını bildirdi. Ancak daha sonra öğrendim ki Vali beye Ankara'dan 'sen bu işe karışma' denilmiş. Büyükşehir belediyesinin yeni kurduğu ER-KONUT şirketi ile inşaatı yapacağını öğrenince bir oyun oynandığı anladım. Müşterilerin bir bölümünün parasını ödedim, sadece 800 milyonluk kısmı kaldı. Bazıları 'bizim o dönem ki 30 bin liramız şimdi 50 bin oldu' diyerek fazla para istedi. Yeni belediye başkanının önüme çıkardığı engellerle inşaatı yapamadım. Ruhsat verilsin yine yapıp konutları teslim ederim. 17 katlı 10 bloktan oluşan evleri yaptım, elektrik, su tesisatı, seramiği döşedim, pencereleri taktım. Kaç kez vergi rekortmeni oldum, dolandırma kastım kesinlikle olmadı."

DHA

Okunma Sayısı: 2018
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı