"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Halk hesap sormalı

04 Aralık 2017, Pazartesi
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, ABD’de devam eden İran’a yönelik yaptırımların delinmesi davasındaki gelişmelerin halk tarafından tek tek ortaya konularak hükümete baskın bir şekilde hesap sorulması gerektiğini vurguladı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde dekanlık yapmış olan siyaset bilimci ve iktisatçı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, ABD’de devam eden İran’a yönelik yaptırımların delinmesi dâvâsında yargılanan Halkbank yöneticisi ve tanık olarak dinlenen Rıza Sarraf üzerinden önemli değerlendirmelerde bulundu. DW Türkçe’nin sorularını cevaplayan Karatepe, Türkiye’de şeffaflaşmanın önünün açılmasının mümkün görünmediğini belirterek şeffaflaşmanın, siyasetin ekonomi boyutunun doğrudan ‘hesap verebilir’ niteliğe bürünmesi demek olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de vatandaşın baskın bir şekilde, siyaset kurumuna ne kadar parayı, nereye harcadığını sormadığını dile getiren Karatepe, “Vatandaşı ekonomik olarak iktidarla ilişkilendirmek lâzım ki değişiklik olsun. Biz, ekonomik refahımızın önemli bir kısmını devlete aktarıyoruz. Ancak devlete ‘Bizden kestiğiniz paraları ne yapıyorsunuz’ diye sormuyoruz. Vatandaş bu ilişkiyi net bir şekilde kurmadığı için hesap sormayı da çok fazla umursamıyor. İşte en kritik nokta: Vatandaşın yaşanan gelişmeleri, dâvâ sonuçlarını, ABD’deki dâvâya da bakıp, tek tek ortaya koyup hükümete baskın bir şekilde hesap sorması gerekiyor. İşte ancak o zaman üzerinde yaratılmış olan algıyı da, baskıyı da kırmış olabilir.” dedi.

SANDIĞA YANSIMASI GEREKİYOR

Türkiye’nin bütün ekonomik göstergelerinin istikrarsız ve sorunlu olduğunu dile getiren Karatepe, “Bu dâvâ sonucunda uluslar arası yatırımcılar, büyük kurumlar Türkiye’ye kaynak kullandıracaklar mı, Türkiye’yle ekonomik işbirliği yapacaklar mı şüpheli. Yani Türkiye onlar için bundan böyle cazip bir ülke olmayacak. Ama gelin görün ki hükümetin önünde bir seçim süreci var. Hükümet, mevcut ekonomik sorunları da ABD’deki dâvâ sürecine bağlayıp, sorumluluklardan kurtulmaya çalışacak. İşte yine kritik nokta: Halkın bunun hesabını sorması lazım. ABD’deki dâvânın ve hükümetin yarattığı kurgunun sandığa yansıması gerekiyor.” diye konuştu.

Hesap sormak refleks haline gelmeli

Hesap sorulmadığı sürece seçmen davranışında da pek bir değişiklik olmayacağını ifade eden Karatepe, “Vatandaşın bilgiye erişimi kısıtlanıyor olabilir, öğrenmesi engelleniyor olabilir, ama ne zaman vatandaş hesap sormayı refleks haline getirirse bu kısır döngünün de son bulduğunu göreceğiz. Türkiye’de acilen vatandaşın hesap sorması gerekiyor. Sarraf’ın iddialarının çok hızlı ve net bir şekilde araştırılmasını istemesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Etiketler: yalçın karatepe
Okunma Sayısı: 5484
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • halil

    4.12.2017 17:13:20

    Vatandaş olarak hesap sormaya korkuyoruz. Arabamın camına bir yazı assam ya araba taşlanır ya karakolda alırım soluğu. hiç bir şey olmaz diyen var mı???

  • demir can

    4.12.2017 08:29:22

    vatandas cebindeki para azalinca hesap sorar.yolsuzluk hırsızlık normal kabul ediliyor

  • Mahmut

    4.12.2017 01:08:28

    Ancak "Elhamdulillah biz Müslümanız" diyenler için korkunç sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu sonuçlardan bir tanesi de suç işleyen kişilerin İslam tandanslı olmaları durumunda, Müslüman görünümlü kişilere olan tepkinin İslam dinine yönelerek, İslam dinini tahrip etmesidir. (Namuslu ve İmanlı kişileri tenzih ediyorum) Dolayısıyla iktidara talip olan Müslüman tandanslı kişilerin zerre kadar bir eleştiriden bile gocunmamaları gerektiği gibi, haklarındaki suçlamaları yapan ama kurum, ama vatandaş olan kişilere büyük bir anlayışla teşekkürlerini bildirip ve "Hodri meydan" diyerek onları Kamuoyuna açık mahkemelere temiz ve saf bir gönül rahatlığıyla davet etmelidir.Bu cevaplarıyla iktidarı kaybetme pahasına bile olsa yapmalıdırlar. Bu durum, Allah'ın saf,temiz ve insanları doğruya davet eden dinini yüceltecektir.

  • Mahmut

    4.12.2017 01:07:50

    Sayın Prof. Yalçın karatepe'ye katılmamak mümkün değildir.Ancak,Mahkemeler hantal olduğu için karşı çıktığınız bir olumsuzluk ile ilgili yaptığınız başvurular, olumlu bile olsa geç sonuçlandığından,suçlu kişiler ya emekli oluyor. Ya da, ölüyor.Bu durum,sorumlu kişileri cesaretlendirip palazlandırdığından, adil bir sonuca ulaşılamıyor. Ayrıca, yanlışları ortaya çıktığı için iktidardan uzaklaşanların yerine gelenlerin de, bu durumu fırsat bilerek bilinçli olarak aynı yanlışlıkları yapmaktan çekinmedikleri, ülkenin kuruluşundan beri iktidar olan partilerin bu konuda mahkemelerde yargılanmalarından anlaşılmıştır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı