"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Halkın yüzde 90’ı açlık ve yoksulluk sınırında

15 Mart 2022, Salı 00:15
SON ZAMLARDAN SONRA ZOR GÜNLER GEÇİREN HALKIN YÜZDE 90’INA YAKINI AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA.

YÜZDE 90 GEÇİM SIKINTISINDA

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Türkiye’de açlık ve yoksulluğun her geçen gün arttığını  belirterek, “Tüketicilerin çoğunluğu temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Tüketicilerin ezici çoğunluğu geçim sıkıntısı çekiyor” şeklinde konuştu.

76.5 MİLYON YOKSUL

Çakar, “Nüfusun % 30’dan fazlası, yani 25,5 milyondan fazla kişi açlık sınırının altında; % 60’dan fazlası, yani 51 milyondan fazla kişi ise yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Türkiye’de nüfusun % 90’dan fazlası, yani 76.5 milyondan fazla tüketici aç ve yoksul” dedi.

***

Halkın yüzde 90’ı açlık ve yoksulluk sınırında

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Turhan Çakar, “Türkiye’de nüfusun % 90’dan fazlası, yani, 76,5 milyondan fazla tüketici aç ve yoksul olarak yaşamını sürdürmektedir” dedi. 

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Turhan Çakar, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Gününde, Türkiye’de tüketicilerin aç ve yoksul durumda olduğunu belirterek, “Yaptığımız araştırmaya göre, Türkiye’de nüfusun % 30’dan fazlası yani, 25,5 milyondan fazla kişi açlık sınırının altında yaşamaktadır. Nüfusun % 60’tan fazlası, yani, 51 milyondan fazla kişi ise yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Türkiye’de nüfusun %90’dan fazlası, yani, 76,5 milyondan fazla tüketici aç ve yoksul olarak yaşamını sürdürmektedir” dedi. Türkiye’de açlık ve yoksulluğun her geçen gün arttığını söyleyen Çakar, “Tüketicilerin çoğunluğu temel gereksinimlerini karşılayamamaktadır. Tüketicilerin ezici çoğunluğu geçim sıkıntısı çekmektedir” dedi. 

Ekonomik göstergeler bunun delili

Tüketicilerin, kendileri ile ilgili yasal düzenlemelerde yeterince temsil edilmediğini ifade eden Çakar, “Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasadaki son değişiklik hakkında hiçbir tüketici örgütünün görüşü alınmadan yasal değişiklik 9 Mart 2022 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilgili komisyonda görüşülmeye başlanmıştır. Bu görüşmelere çağrılan tüketici örgütleri temsilcisinin yasal değişiklik hakkındaki görüşü dikkate alınmamıştır. Artık, tüketici hakları değil, sermayenin çıkarları ve sermayenin yararı ön plana alınmaktadır. Ekonomik göstergeler bunun çok açık kanıtıdır” diye konuştu.

Yoksulluk sınırı 15 bin 139 lira

Öte yandan TÜRK-İŞ Araştırmasının 2022 Şubat ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 4.552,56 TL’ye, Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 15.139,90 TL’ye, Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 5.969,80 TL’ye yükseldi. 2022 Ocak ayı sonucunda ise, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4.249,95 TL’ye, yoksulluk sınırı 13.843,50 TL’ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 5.587,79 TL’ye yükselmişti.

RECEP GÖREN - ANKARA

Okunma Sayısı: 1856
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gültekin

    16.3.2022 11:10:49

    Hükümetimizin çok azınlıktaki bir gurubu memnun edeceğim diye, çoğunluğu açlık sınırının altında bırakmasının neticeleridir, yapılan feryatlara, hükümetimizin, mutlak surette kulak vermesi gerekir, aksi halde, uyarılara rağmen İstanbul ve Ankara gibi belediyeleri kaybettiği, versiyon genel seçimlerde yaşanırsa hiç süpriz saymasınlar, tabanda ciddi manada ekonomik sıkıntılar var, hükümetimiz çok basit önlemlerle milletin gönlünü yapabilir.

  • salih

    15.3.2022 07:12:08

    Maalesef AKP ye de oy verenler bu yoksul kesimler. Bugün seçim olsa yine oy verecekler. Şaka gibi tarım ülkesiyiz ve ekmek 3 lira. Durmak yok AKP ye oy vermeye devam

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı