"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İhmal facia getirdi: Hesabını kim verecek?

10 Temmuz 2018, Salı
ÇORLU’DAKİ TREN KAZASI TÜRKİYE’Yİ AĞLATIRKEN, İHMAL İDDİALARININ AYDINLATILIP SORUMLULARDAN HESAP SORULMASI İSTENİYOR.

Makinistler göremezdi

Ulaştırma Bakanı Arslan: “14:20 ile 15:10 arası yaklaşık 50 dakikalık süreçte metrekareye 32 kg yağmur düşmüş, bu da oradaki menfezde olağanüstü bir şişmeye neden olmuş, yağmurun raylar ile menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu boşluk oluşturmuştur. Bu boşluğu makinistler göremezdi.”

Bakım ihalesi yapılamadı

DDY’nın tren yolunun bakımı için 11 Haziran'da ihale ilanı verdiği, ama Temmuz'da planlanan ihalenin, 21 Haziran'da 'ödenek tahsis emri çıkmadığından' iptal edildiği öne sürülürken, “Demiryollarının rutin kontrolünü yapan bekçi kadroları kaldırılmasaydı kaza olmazdı” da deniliyor.

***

HESABINI KİM VERECEK?

Tekirdağ’da meydana gelen tren faciasında 24 kişi vefat ederken, 318 kişi yaralandı. Yetkili merciler ise sorumluluktan uzak açıklamalar yaparak, kazaya yağışın neden olduğunu söylerken, denetimlerin aksatıldığı gerçeği göz ardı edildi.

Türkiye, Tekirdağ’ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi’nde yolcu treninin 5 vagonunun raydan çıkması sonucu meydana gelen faciayla sarsıldı. Sabaha kadar sürdürülen arama-kurtarma çalışmalarının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, tren faciasında 24 kişinin öldüğünü açıkladı. Yaralanan 318 kişiden 194’ünün ayakta tedavi edildiğini, 124’ünün ise çeşitli hastanelerde tedavisinin sürdürüldüğü bildirildi. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da kazanın “aşırı yağışlar nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalmasından” kaynaklandığını belirtti. Arslan “14:20 ile 15:10 arası yaklaşık 50 dakikalık süreçte metrekareye 32 kg yağmur düşmüş, bu da oradaki menfezde olağanütsü bir şişmeye neden olmuş, yağmurun raylar ile menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu boşluk oluşturmuştur. Bu boşluğun makinistler tarafından görülme şansı yok, lokomotif geçtikten sonra fark edildi” dedi.

24 can yürekleri yaktı

Kazada ölenlerin kimlikleri belirlenirken 5 yaşındaki Ömer Alperen Can’ın vefat ettiği tespit edildi. Sabaha karşı 4 sıralarında acı haberi babası Ahmet Can aldı. Edinilen bilgiye göre, Ömer Alperen Can trende annesi, anneannesi ve kız kardeşi ile birlikteydi. Ömer’in ailesinin sağlık durumu iyi. Küçük çocuğun cenazesi bugün öğle namazında Edirne Paşayenice Köyü’nde defnediecek. Derya Kurtuluş (28), 10 aylık kızı Beren ile birlikte vefat etti. TCDD’de güvenlik görevlisi Seyfi Erbil’in de kazada öldüğü öğrenildi. Özgenur (20) ile kardeşi Gülce Dikmen (12) vefat etti. İki kardeşin, kazada yaralanan anneleri Funda Dikmen ile birlikte Edirne’de yaşayan anneannelerini ziyaretten trenle döndüğü öğrenildi. Oğuz Arda Sel ile babası Hakan Sel de kaza ölenler arasında yer alıyor. Dün sosyal medyada yapılan kayıp çağrılarının ardından baba ile küçük oğlunun öldüğü tespit edildi. Oğuz Arda Sel’in trende çekilmiş fotoğrafları da ortaya çıktı. Kazada yaralanan Ekrem Tuna, eşini kaybettiği kazayla ilgili, “Takırtı sesleri geldi. Eşim, ‘Ekrem ne oluyor, ölüyoruz’ dedi. Daha sonra vagon 4-5 takla attı. Eşim, vagonun altında kaldı, iç kanamadan öldü. Ailem öldü, melek oldu gitti. Yalnız kaldım, keşke ben de ölseydim, gitseydim” dedi.

Sorumlular gereğİnİ yapsın

24 kişinin öldüğü tren kazasında ihmaller zincirinin olduğunu ifade eden CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Kazaların ‘kader, fıtrat, hava muhalefeti’ denilerek kapatılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.  CHP’li Yüceer, şunları ifade etti: “Eğer kazada ihmal varsa bunu ‘kader, hava muhalefeti diyerek kapatamazsınız. Bir ihmal varsa, en azından bu felaketleri bir daha yaşamamak adına ciddi çalışmaların yapılması lazım.  

Kazadan sorumlu olanların gereğini yapması çağrısında bulunuyoruz. İdari personelden yüklenici firmaya kadar kimlerin sorumluluğu varsa ortaya çıkarılmalıdır. Ancak ne yazık ki ülkemizde bu durum biraz daha farklı işliyor. Tren faciasının ardından hemen ‘yayın yasağı’ getirilmesini iyi niyetli yorumlamak mümkün değildir. Biz, CHP olarak, detaylı bir inceleme yaptıktan sonra sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız.”

‘İktidarın neden yas ilan etmediğini merak ediyorum’

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Tekirdağ’daki tren kazasının ardından Erdoğan’ın göreve başlama töreninin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Akşener, Saray’da yapılması planlanan yemin töreniyle ilgili yaptığı paylaşımında, yaşanan tren kazasının ardından yas ilan edilmesi ve Cumhurbaşkanlığı göreve başlama töreninin iptal edilmesi gerektiğini ifade etti. Akşener, açıklamasında “Bir ülkede, dünyanın en güvenli ulaşım ağı olarak kabul edilen demiryollarının altındaki toprak çekilebiliyorsa, ortada ciddi sorumluluklar var demektir. Her tür faaliyete rant penceresinden bakan bir anlayışın idaresinde, ülkenin altındaki toprağın çekilmediğine şükretmek lazım. Cenazelerimizi kaldıralım, yaralılarımızdan güzel haberler alalım, ilk iş, siyasi ve bürokrat, bu olayın sorumlularının yakasına yapışacağım. Demiryollarındaki kontrollerin kim tarafından ve nasıl yapıldığı, bakım ve onarım ihalesinin neden iptal edildiği, henüz 2 aylık bir hattın nasıl böylesine basit bir sorunla 24 cana mal olduğu sorularının peşinde olacağım. İlkyardım hizmetlerinden daha hızlı ilan edilen ‘Yayın Yasağı’, bu sorumluluğu yerine getirmemize engel değildir. Ayrıca, Suud Kralı’ının vefatıyla ‘Milli yas’ ilan eden iktidarın, bunca kaybımızın ardından, neden yas ilan etmediğini merak ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Feci kazada ihmal iddiaları 

Yağmura bağlı heyelan nedeniyle altında toprak kalmayan ve 24 kişinin ölümüne yol açan menfez, ‘Tren yolunu kontrol eden bekçiler yok muydu?’ sorusuna neden oldu. TCDD’de yaya bekçi sisteminin kademeli olarak sonlandırıldığı denetimlerin motorize ekipler tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Facia sonrası hatırlanan TCDD verilerine göre; Türkiye’de şu an 59 yol bekçisi var. Emekliği gelen bekçinin yerine ise yeni personel alımı yapılmıyor. Yani tren raylarının denetimi motorize ekiplere emanet. Facianın lokomotif ve ilk vagonunun geçişinden sonra, menfezin altındaki toprağın kayması sonucu rayların boşlukta kalması sonucu meydana geldiği açıklandı. Kazaya sebep olan menfez göçüğü ‘bölgede düzenli yol kontrolü yapılmıyor muydu?” sorusunu akıllara getirdi. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ise yolun kontrolünün Nisan ayında yapıldığını söyledi.

***

“Saraylar yapmaya paranız var, demiryollarının bakımını yapmaya paranız yok”

CHP’nin 24 Haziran seçimlerindeki cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Tekirdağ’da yaşanan tren faciasıyla ilgili, “Saraylar yapmaya paranız var, demiryollarının bakımını yapmaya paranız yok” ifadesini kullandı. Tekirdağ’da Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin bir vagonunun raydan çıkması sonucu yaşanan kazada hayatını kaybedenlerin sayısı 24’e yükselirken, tepkiler de artıyor. Demiryollarının bakımının yapılmadığını belirten ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu akşam gerçekleştirilecek yemin törenine atıfta bulunan Muharrem İnce, sosyal medyadan yaptığı açıklamada tepkisini şu sözlerle ifade etti; “Saraylar yapmaya paranız var, demiryollarının bakımını yapmaya paranız yok! Yoldan çıkan tren değil bilimi yok sayanların aklıdır. Yoldan çıkan bu akıl kaynakları kendine akıtmaya, o kaynaklarla görkemli törenler yapmaya devam ediyor!”

Okunma Sayısı: 2914
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Toygar

    10.7.2018 08:46:29

    Patronu serbest bırakın; bekçiyle mühendisleri khk ile ihraç edin, hapse atın, yakın, yıkın! Sonra bak nasıl düzeliyor işler! Di mi!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı