"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kentsel dönüşümde kalifiye eleman eksikliği

02 Şubat 2024, Cuma 00:48
Depremlerin etkisiyle İstanbul gibi büyükşehirlerde hız verilen kentsel dönüşüm projelerinde, yüksek maaşlara rağmen kalifiye inşaat işçisi bulma sıkıntısı yaşanıyor. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, inşaat sektöründe mavi yakalılar konusunda yaşanan sorunu anlattı.

Bu problemin nedeninin son 15 yıla dayandığını ve son yıllarda usta-çırak ilişkisinde daha büyük kopukluklar yaşandığını aktaran Şişik, “Eleman sıkıntısı nedeniyle çıraklar daha işin inceliklerini öğrenmeden usta konumuna geliyor. Türk inşaat firmalarının yurt dışında birçok projesi var. Pandemi döneminden sonra bu firmalar kalifiye elemanları yurt dışına götürdü. Bunun sonucunda sektörde bir sıkıntı baş gösterdi. Son dönemde yaşanan enflasyonist ortam da sorunu tetikleyince kalifiyeli eleman bulma noktasında bir açık ortaya çıktı.” dedi. Şişik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müteahhidin en büyük sorunu zaman. Zamanla yarıştığı için bir kalfa, sıvacı ya da boyacı ihtiyacı olduğunda, eleman bulmakta sıkıntı yaşadığında, rayicin üzerinde ücret ödemek zorunda kalıyor. Piyasadaki meslektaşlarımızdan duyuyoruz; günlüğü 2 bin liraya işçi zor bulunuyor”

AA

Okunma Sayısı: 822
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    3.2.2024 11:54:46

    'KENTSEL DÖNÜŞÜM,denilen amma esasen rant ve menfaate dayanan bir dönüşüm oluyor. Kentsel dönüşüm adı üstünde şehrin,ilçenin ve mahallin kaçak yapılaşma ile plansız,sosyal donatı alanlarının yer almadığı,ulaşım gibi ana problemin gözardı edildiği,bilhassa acil bir afet halinde yaralıları dahi kurtarmaya mani olan bu yanlış yapılaşma ile teşekkül eden mahallelerin ıslahı,imar ve ulaşım planları ile yapılaşması gerekirken ,rant ve komisyon yani rüşvete dayanan bir dönüşüm oluyor. Öyle haksızlıklar,adaletsizler oluyor kiii bu tablo insanımızın arasında yeni fitnkavga ve memnuniyetsizlikler ile huzursuzlukların bir başka tohumu ekiliyor. Altyapı aynı amma mesken-işyeri sayısı 2-5 kat artan yerde,5-10 yıllık yeni binasının dün 5 kat olan eski yapı yıkılarak10-15 katlı bir yapı ile güneş,manzara ve rürgaz fibi nimetlerden mahrum bırakılmasına neden olan yapılaşma c iddi problemdir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı