"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Savaş batağına düşmeyelim

25 Kasım 2015, Çarşamba
Suriye ve sınırımızdaki savaş, gelen sığınmacılar, Bayırbucak’taki tehlikeli durum derken savaşa girmeye ramak kalan bir ortam mevcut. Bu hengâmede hava sahamızı ihlâl eden Rus uçağını düşürmemiz “savaş batağına düşmeyelim” seslerinin daha da yükselmesine sebep oldu.

Rus yetkililere 5 kez iletmiştik

Hatay Yayladağı bölgesinde 5 dakika içerisinde 10 kez ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlâl eden uçağın düşmesiyle ilgili olarak askerî kaynaklar ‘Türk Hava Sahasının ihlal edilmesi’ konusunda Rus yetkililer ile geçtiğimiz Ekim ayı içerisinde 5 kez görüşme yapıldığını açıkladı. 

Davutoğlu: Kimsenin toprağında gözümüz yok

Başbakan Ahmet Davutoğlu: “Sınırlarımızın güvenliği, ülkemizin bu ateş çemberi içinde bekası, vatandaşlarımızın hayatı ve izzeti söz konusu olduğunda her türlü fedakârlığı yapacağımızı ve her türlü tedbiri alacağımızı da cümle âlemin bilmesini isteriz. Biz hiçbir şekilde herhangi bir ülkenin toprağında gözü olan bir yaklaşımı benimsemiyoruz.

Putin: Sırtımızdan bıçaklandık

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ürdün Kralı II. Abdullah ile buluşmasında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Putin, düşürülen uçakla ilgili bir soruya, “Türkiye Rusya’nın ABD ile bu tür olayları önlemek adına imzaladığı sözleşmeye rağmen Rus savaş uçağını vurdu. Rus savaş uçağı Suriye topraklarında, Türk sınıra 4 km uzaklıkta düşürüldü. Rus uçağının düşürülmesi Türkiye Rusya ilişkilerinde ciddi sonuçları olur. Bu olay sırtından bıçaklamak gibi. Türkiye, Rusya sanki kendi uçağını düşürmüş gibi yaklaşıyor.”

RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİNİ KİM NASIL YORUMLADI?

İnisiyatifi kaptırdık

Stratejist ve Millî Güvenlik Uzmanı Mesut Ülker, “Türkiye süreci yönetme konusunda şu an açıkçası inisiyatifi tamamen Rusya’ya kaptırmış durumda” değerlendirmesinde bulundu. “Türkiye’nin cepheyi genişletmemesi lazım” diyen Ülker, “Rusya bölgede artık çok aktif olarak fonksiyonel anlamda sahada. Şimdi ‘benim canımı yaktınız, ben de bundan sonra gereğini yaparım’. Ne yapacağı konusunda Rusya’nın çok opsiyonları var” dedi. Ülker, Türkiye’nin bölgedeki inisiyatifi Rusya’ya kaptırdığını ifade ederek, düşürülen Rus savaş uçağının akıllıca atılmış bir adım olmadığını kaydetti. Ülker, Türkiye’nin sürece aktif olarak katılmasını manipüle etmek için Rusların bilinçli bir şekilde sınır ihlalinde bulunmuş olabileceğini de kaydetti. 

Suriye’deki dengeleri etkileyebilir

Prof. Dr. Sedat Laçiner, sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürülen Rus uçağı ile ilgili “Suriye’deki dengeleri etkileyebilecek bir gelişme. Bir uçaktan savaş çıkmaz, ama krizi yanlış yönetirseniz savaş riski için kanal açılır. Krizi iyi yönetip yönetmemeye bakar bu durum” dedi. 

Meşrû müdafaa 

Uluslararası hukuk uzmanları, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağını düşüren Türkiye’nin bunu yaparken uluslar arası hukukun kendine tanıdığı hakları kullandığını vurguladı. Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, ağır hava ihlâllerine rağmen Türkiye’nin üç defa ateş açmadığını belirterek, “Bunun olacağı belliydi. SU-24 mükemmel bir uçak, yakın hava desteği yapan, ağır bombardıman uçağı ve radarları son derece kuvvetli olan bir uçak. Kolay kolay hata yapacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla böyle bir uçağın hava sahası ihlâlini, Türkiye kabul edemez.”

Okunma Sayısı: 1718
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı