"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Son neslin en ağır krizi

07 Temmuz 2017, Cuma
Dünyaca ünlü derneklere üye insan hakları savunucuları gözaltına alındı. Bu gelişmeyle HRW’nin ocak ayındaki raporunda yer alan “Türkiye son bir neslin en ağır krizine girdi” ifadeleri bir kez daha doğrulanmış oldu.

Dünyaca ünlü derneklere üye insan hakları savunucuları gözaltına alındı. Bu gelişmeyle HRW’nin (HRW/İnsan Hakları İzleme Örgütü) ocak ayındaki raporunda yer alan “Türkiye son bir neslin en ağır krizine girdi” ifadeleri bir kez daha doğrulanmış oldu. İstanbul’da, insan hakları savunucularının korunması programı kapsamında toplantılar yapmak için Büyükada’da bir araya gelen farklı insan hakları örgütlerinin temsilcileri, kaldıkları otelde topluca gözaltına alındı. İnsan hakları aktivistlerinin neden gözaltına alındığı ve nerede tutulduğu bilinmiyor. 

İnsan hakları aktivistleri göz altında

BBC Türkçe’ye bilgi veren Uluslararası Af Örgütü Türkiye Basın Sorumlusu Özgün Özçer, insan hakları savunucularının neden gözaltına alındıklarını ve nereye götürüldüklerini Perşembe öğlen itibarıyla hâlâ öğrenemediklerini söyledi. Özgün Özçer, polisin avukatlara bilgi vermesini beklediklerini belirtti. İnsan hakları dernekleri gözaltına alınan kişilerin isimlerini açıkladı: Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlar Derneği), İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu), İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Nejat Taştan (Eşit Haklar İçin İzleme Derneği), Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlar Derneği), Şeyhmuz Özbekli, İsveç vatandaşı insan hakları eğitmeni Ali Gharavi, Almanya vatandaşı insan hakları eğitmeni Peter Steudtner.

Avukatlar bilgi alamıyor

Uluslararası Af Örgütü, toplantının rutin bir insan hakları eğitimi olduğunu söylerken otelin sahibinin de gözaltına alındığını belirtti. Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından yapılan açıklamada ise gözaltılara ilişkin bilgi alınamadığı belirtildi: “Savunucular avukatlarla görüştürülmediği için gözaltı gerekçesine dair net bir bilgimiz bulunmamaktadır. Savunuculara yönelik 24 saatlik avukat ve ailelerle görüşme kısıtı var.” Dernek, gözaltına alınanların bir süre Büyükada’da tutulduğunu daha sonra İstanbul içine sevk edildiğini belirtti.

Konuyla ilgili henüz resmî bir açıklama yapılmadı.

***

Af Örgütü: Müthiş bir rahatsızlık ve öfke duyuyoruz

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty ise konuyla ilgili bir açıklama yayınlarken şu ifadeleri kullandı: “Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser’in de aralarında bulunduğu Türkiye’nin önde gelen insan hakları savunucularının; bariz bir şekilde sebepsizce gözaltına alınmış olmaları nedeniyle müthiş bir rahatsızlık ve öfke duyuyoruz. “Rutin bir eğitime katılan İdil Eser ile diğer insan hakları savunucularının kimse ile görüştürülmeden gözaltında tutulmaları, abes bir suiistimaldir ve ülkede insan hakları aktivistlerinin karşı karşıya bulunduğu riskli durumu göstermektedir.” Haziran ayı başında da Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç, çok sayıda avukatla birlikte gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.

***

HRW ocak ayında rapor yayınlamıştı

New York merkezli insan hakları kuruluşu Human Rights Watch (HRW/İnsan Hakları İzleme Örgütü) Ocak ayında yayınlanan 90’dan fazla ülkenin incelendiği 2017 dünya raporunda Türkiye eleştirmişti. HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson raporda, “Türkiye son bir neslin en ağır krizine girdi” ifadelerini kullanmıştı. Örgüt, Türkiye’de insan hakları alanında geçen yıl yaşanan gelişmeleri “İnsan hakları konusunda ürkütücü kötüleşme” başlığıyla duyurarak, “Türkiye’nin cumhurbaşkanı ve hükümeti Temmuz 2016’da yaşanan şiddetli darbe girişimini insan haklarını baskılamak ve temel demokratik güvenceleri ortadan kaldırmak amacıyla bir araç olarak kullanıyor” şeklinde ifadeler kullanmıştı. 

Okunma Sayısı: 6911
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı