"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hamur yoğururken stres atıyorum

02 Temmuz 2011, Cumartesi
NURİYE ATASEVEN: HAMUR İŞLERİ İLE UĞRAŞIRKEN, HAMUR YOĞURURKEN, STRES ATTIĞIMI ANLADIM. DEĞİ-ŞİK RENKLER, DEĞİŞİK LEZZETLER ORTAYA KOYMAK, BİR ŞEYLER ÜRETMEK BANA AYRI BİR HAZ VERİYOR.

Okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1969 yılında Tokat’ın Turhal ilçesinde doğdum. İlk ve ortaöğrenimimden sonra biçki-dikiş-nakış kursu aldım. Altında babamın sohbet yaptığı birçok meyve ağaçlarının olduğu güzel bir bahçesi, tavukları, güvercinleri ve güzel komşularıyla dolu eski evimizde çok güzel bir çocukluk dönemim oldu. 1988 yılı sonunda görücü usulü ile tanıştığım eşimle 6-7 ay sonra evlendik. Eşimin görevi sebebiyle Tokat’ta oturmaya başladık. Evlendikten bir kaç sene sonra çocuğumuz olmadığı için tedavi yolları aradık. Rabbime sonsuz şükürler olsun ki, evliliğimizin 10. yılında ‘Yaren’imiz dünyaya geldi.

Tokat’tan Ankara’ya gelmeniz nasıl oldu?
2001 yılında eşimle Ankara’ya taşınmaya karar verdik. Fakat işin en önemli kısmı her iki tarafın aile büyüklerinin rızasının alınmasının gerekliliğiydi. Nihayet onların kalplerini kırmadan rızalarını aldık. 2001 sonunda da Ankara’ya taşındık. Anlatmadan geçemeyeceğim, 3 yaşındaki çocuğumuz Yaren’in şu konuşmaları yüreğimi yaralamıştı: “Anne siz ne kabahat işlediniz de dedemler bizi buraya gönderdiler. Özür dileseniz de tekrar memleketimize dönsek!” Çok ağlamıştım. Artık anne-babalardan uzakta yeni bir hayata başlamıştık. Fakat Cenâb-ı Allah’a ne kadar şükretsek azdır ki, bizi şimdiki oturduğumuz sitedeki komşularla tanıştırdı.

Yemekle ilgili çalışmalarınız nasıl başladı?
Dışarıdan kalan derslerimi vererek lise mezunu olmuştum. Şimdi de açıköğretim okuyorum. Bu arada, çocukluğumdan beri hamur işlerine olan ilgim daha da arttı. Kurslara giderek 3 bin saatlik eğitim aldım. Hamur işleri ile uğraşırken, hamur yoğururken stres attığımı anladım. Değişik renkler, değişik lezzetler ortaya koymak, bir şeyler üretmek bana ayrı bir haz veriyor. Çok sıkıntılı geçen hayatıma anlam katıyor.

Biraz da tv ve radyo programlarınızdan bahsetseniz… Sizde ne gibi duygular uyandırıyor?
Hamur işleriyle uğraşırken, Dost TV’den Esma hanımla tanıştım. Kendisinin sunduğu genelde bayanlara yönelik “İnsanlık Hali“ adlı bir programın içinde “Acıdan Tatlıya” adında bir mutfak bölümü oluşturduk. Böylece öğrendiklerimi, bildiklerimi başkaları ile paylaşmak istedim. Daha sonra, hazırlayıp sunduğum “Acıdan Tatlıya” adlı müstakil bir mutfak programı yapmaya başladım. Yaklaşık 2,5 yıldır kendi programıma devam ediyorum. Ayrıca Dost FM’den radyo dinleyicilerine de sesleniyorum. Programımda hemen her evde bulunabilen, ekonomik olup, ev hanımlarına zorluk çıkarmayacak tarzdan tarifler ve bazen de istek tarifler yer alıyor. Ayrıca Ramazan ayı boyunca her gün yayınlanan “Sabır Sofrası” adlı bir programı da hazırlayıp sunuyorum. İzleyici ve dinleyicilerimden aldığım e-mailler beni çok mutlu ediyor. Bana yeni çalışmalarımda şevk veriyor. Böylece onlara faydalı olduğumu hissediyorum.  

Yakın zamanda bir kitabınız da çıkacak. Neden bir yemek kitabı desek?
Çalışmalarımı, aslında çok farklı formatta bir yemek kitabı çıkararak değerlendirmek istedim. Kitabı hazırladım. Fakat kendisine danıştığımız bir hocamız sadece tariflerin olmasının daha uygun olacağını tavsiye etti. Biz de diğer bölümleri içinden çıkardık. Sadece tariflerin ve resimlerinin yer aldığı bir çalışma oldu. Benim programlarımı diğer tv kuruluşlarına pazarlayan Renk Yapım’ın ve internet üzerinden satış sitesi www.tiviny.com’un sahibi Hasan Metin bey ile kitabımın çıkması konusunda anlaştık. Programımla aynı adı taşıyan, yakında seçkin kitapçılarda yerini alacak olan “Acıdan Tatlıya” kitabım umarım faydalı olur.

 
 
Nagehan Bayram / İstanbul
 
 
RENKLİ TIRTIL KURABİYELER
 
Püf Noktası:
Kurabiyeler fırındayken altı piştiyse pişmiş demektir. Üzerinin beyaz olduğu sizi yanıltmasın soğudukça kendini toplayacaktır.
 
MALZEMELER
2 adet yumurta
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 küçük kahve fincanı sıvıyağ
1 paket margarin veya tereyağı (250 gr)
Aldığı kadar un
Çeşitli gıda boyaları (sade de yapılabilir)
 
YAPILIŞI:
Bütün malzemeler derin bir kâsede yoğrulur. Ele yapışmayan, sert olmayan bir hamur elde edilir. İsterseniz hamuru birkaç parçaya bölüp çeşitli gıda boyalarıyla renklendirebilirsiniz (1 fiske gıda boyası yeterli) isterseniz sade de yapabilirsiniz. Yoğrulan hamurları tırtıl kalıbınız varsa onunla şekil veriniz yoksa elinizle çubuk şekli vererek tepsiye diziniz. 180 derece ısıdaki fırında pişiriniz. Çıktıktan sonra pudra şekeri serpiniz. Afiyet olsun.
 
SAKALLI POĞAÇA
 
Püf Noktası:
Mayalı hamurlar
piştikten sonra yumuşak kalması için temiz bir bez içinde saklayabilirsiniz.
 
MALZEMELER:
1 su bardağı süt l1 su bardağı su
1 su bardağı sıvıyağ  l1 tatlı kaşığı şeker
1 paket yaş maya l2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz lAldığı kadar un
Kaşar peyniri ve sürülebilir peynir
Üzeri için:Yumurta sarısı
 
YAPILIŞI:
Derin bir kâsede süt, su, maya karıştırılır. Şeker, yumurta, tuz, sıvıyağ aldığı kadar un ile yoğrulur. Hamurun üzerini streç örterek mayalandırınız. Mayalanan hamurdan bezeler alarak tepsiye dizilir, üzerine yumurta sarısı sürülür yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 derece fırına verilir. Fırından çıkan poğaçaların ortası kesilir, krem peynir sürülür, rendelenmiş kaşar peynirine batırılır.
 
Okunma Sayısı: 13551
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • şeyma şeyma

    8.6.2012 00:00:00

    ablacım seni çok seviyorum senin sayende öğrendim yemek yapmayı bende turhallıyım ama istanbulda yaşıyorum ilk gördüğümde bu kadın tokat lı demiştim canımsın

  • misafir

    2.11.2011 00:00:00

    bence güzel yapıyor da biraz da ses getirsin hiç olmuyo ki böyle biraz vizyonla iş tamam ozaman harika olurrrrrrrrrrrrrr

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı